Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Sánka spadla nielen Saganovi. Cyklistov na olympiáde zničí hora Fudži

Organizátori OH 2020 v Tokiu v spolupráci s Medzinárodnou cyklistickou úniou (UCI) zverejnili profily tratí pre individuálne časovky a zároveň potvrdili profily pre preteky s hromadným štartom mužov a žien.

11.10.2018 09:28
Fudži hora Foto: ,
Hora Fudži má výšku 3776 metrov nad morom.
debata (16)

Rovnako ako na OH 2016 v Riu de Janiero, aj o dva roky v Japonsku to bude trať najmä pre špecialistov na kopce.

Muži si dokonca vyskúšajú ikonickú horu Fudži. Nebudú sa štverať až na samý vrchol, ktorý leží v nadmorskej výške 3776 metrov, ale ich sily preveria spodné trate v okolí slávnej hory.

„Na cyklistov i paracyklistov čaká v Tokiu veľká výzva. Pripravili sme náročné trate v okolí Tokia, elitná kategória si vyskúša aj horu Fudži. Súboje najlepších isto prilákajú množstvo nadšených fanúšikov,“ uviedol šéf organizačného výboru Tokio 2020 Toširo Muto.

Na olympijské preteky sa teší aj prezident UCI David Lappartient: „Kombinácia úžasnej scenérie hory Fudži a náročných tratí ponúknu skvelý zážitok pre fanúšikov v Japonsku i po celom svete. Tešíme sa, že budeme súčasťou olympijského sviatku.“

Profil trate pretekov mužov s hromadným štartom... Foto: uci.ch
profil tokio 2020 Profil trate pretekov mužov s hromadným štartom na OH 2020 v Tokiu.

Preteky mužov budú merať 234 kilometrov. Jazdci celkovo nastúpajú až 4865 metrov. Začiatok bude v lokalite Musašinonomori Park, jazdci okrem hory Fudži pôjdu aj okolo turisticky známeho jazera Jamanakako.

Po množstve nastúpaných metrov ich podobne ako na nedávnych MS v Innsbrucku čaká lahôdka – ostré stúpanie na vrchol Mikuni Pass. Sedemkilometrové stúpanie má priemerný sklon 10,2 percenta, obsahuje aj s pasáže s 15 percentami.

Finišovať sa bude na známom automobilovom okruhu Fudži Speedway. Na okruhu budú mať štart i cieľ mužské i ženské časovky.

Čo myslíte, zopakuje Peter Sagan Rio 2016 – vypustí cestnú cyklistiku a predstaví sa v horskej cyklistike? Podľa nás je to celkom reálne.

Peter Sagan v úvode pretekov (na červenom... Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
peter sagan, horská cyklistika Peter Sagan v úvode pretekov (na červenom bicykli).
16 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #OH 2020 #Tokio 2020