Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Najväčšími rivalmi Sagana nie sú súperi, ale nástrahy Tour

Bol jedným z prvých, ktorí objavili jeho talent. Meno Peter Sagan sa spája s jeho prácou aj naďalej. Peter Zánický, prvý tréner trojnásobného majstra sveta, vedie v Žiline detské Cyklokempy Petra Sagana pre talentovaných horských cyklistov. Okrem toho od začiatku Tour de France analyzuje pre web Pravdy jednotlivé etapy.

16.07.2018 22:00
peter sagan, peter zanický Foto:
Peter Sagan spolu s Petrom Zánickým.
debata

„Peter je vo výbornej pozícii. Má veľkú šancu na to, že získa ďalší zelený dres,“ hodnotí Zánický doterajšie vystúpenie svojho zverenca na najprestížnejších cyklistických pretekoch.

Peter Sagan štartuje na svojej siedmej Tour. Viacerí hovoria, že má najlepšiu formu kariéry. Súhlasíte?

Peter bol vždy výborne pripravený na úvodný týždeň. Jeho forma pravidelne graduje od Okolo Kalifornie, cez Okolo Švajčiarska až po začiatok Tour. Myslím, že je na rovnakej úrovni ako po minulé roky. Škoda, že vlani dopadol tak, ako dopadol, lebo vtedy sa len rozbiehal a mohol dosiahnuť viac etapových triumfov.

V minulosti často nestačil na ortodoxných šprintérov – Kittela, Greipela či Cavendisha. Tento rok sa to zmenilo. Je to jeho lepšou pripravenosťou alebo sú matadori špurtu už za zenitom?

Treba povedať, že Peter je od tejto generácie o dva-tri roky mladší. Sú to skúsení chlapi, všetci nad 30 rokov. Je úplne prirodzené, najmä pri špurtéroch, že s vekom ich výkonnosť klesá. Na rozdiel od vrchárov, ktorí sú schopní jazdiť na vrchole aj v tridsaťpäťke. Greipel svojou šikovnosťou ešte dokáže urobiť nejaký ten výsledok, ale u Cavendisha je ústup z pozícií evidentný.

Ako na vás zapôsobili zástupcovia nastávajúcej generácie rýchlych mužov Gaviria a Groenewegen?

Páči sa najmä Groenewegen. Jeho tím Lotto-Jumbo sa síce snaží, ale oba triumfy si zatiaľ vybojoval v podstate sám. Na rozdiel od neho Gaviria potrebuje rozbiehací vláčik tak, ako sme to v minulosti videli napríklad u Cavendisha. Gaviriov tím Quick-Step je výborne pripravený a vždy ho potiahne. Ak by nebol v takom kvalitnom šprintérskom tíme, tak by sa presadzoval menej pravidelne. Ale je to talentovaný a rýchly jazdec a budeme ešte o ňom počuť.

Dylan Groenewegen z Holandska v cieli 8. etapy. Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
Groenewegen Tour Dylan Groenewegen z Holandska v cieli 8. etapy.

Čo hovoríte na incident medzi Gaviriom a Greipelom v 8. etape, po ktorom obaja dostali penalizáciu a prišli o body?

Pozrel som si tu situáciu viackrát. Viac sa previnil Gaviria, ale nebolo to nič hrozné. Je prirodzené, že jazdci si v závere robia priestor a snažia sa o čo najlepšiu pozíciu. Špurtéri sú tvrdí chlapi. Toto sa stáva a bude stávať. Rozhodcovia na Tour sa snažia byť úzkoprsí. Chcú ukázať, že aj v súvislosti s tým, čo sa udialo vlani so Saganom, majú v takýchto situáciách rovnaký meter.

V itinerári Tour zostávajú už len tri šprintérske etapy. Môže ešte Sagan prísť o náskok v bodovacej súťaži?

Tour sú najväčšie preteky spomedzi trojice Grand Tours, ale skladba etáp nie je ideálna. Francúzsko je veľké a dalo by sa to inak skombinovať. V tomto trochu zaostáva v porovnaní s Girom a Vueltou. Tam sme skutočne videli menej čisto rovinatých a tým pádom nudných etáp. Stále platí, že najväčšími súpermi Petra nebudú jeho rivali, ale nástrahy trate, ktoré nebude vedieť ovplyvniť – pády, kolízie či technické problémy. Musí byť stále ostražitý a dávať si pozor. Ak sa mu podarí vyhnúť sa takýmto problémom, som presvedčený, že zelený dres dovezie až do Paríža.

Peter Sagan si v zelenom drese. Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
Sagan Peter Sagan si v zelenom drese.

V utorok sa uskutoční prvá horská etapa. Ako bude jazdiť Sagan v Alpách? Bude sa snažiť o bonifikačné body na prémiách a popri tom pomáhať Rafalovi Majkovi?

Peter a Rafal sú veľkí kamaráti. Avšak bez ohľadu na to – ak Peter môže, pomôže. Pokiaľ bude možnosť ísť si po bonifikačné body, tak pôjde. Ale ak bude treba, bude po ruke aj Majkovi. Ten je v hodnotení stále vysoko a má dobrú šancu na kvalitné umiestnenie. Pre Boru by bolo perfektné, aby Sagan získal zelený dres a Majka skončil v top päťke celkového hodnotenia.

V predchádzajúcich tímoch mal Sagan podľa mnohých slabú podporu kolegov. Ako sa vám páči zostava a doterajší výkon stajne Bora-Hansgrohe?

Bora je určite viditeľnejšia ako po minulé roky. V minulosti to bol kontinentálny tím. Potreboval sa ustáliť na úrovni WorldTour a skúsenosti ukazuje už teraz. Zrejme nikdy to nebude nadupaný tím ako Quick-Step, ktorý má v záveroch vpredu troch-štyroch ľudí. Sagan aj Majka sú si podobní – potrebujú v tíme pohodu. To sa v Bore deje a je to vidieť aj na cestách.

V nedeľu odstúpil jeden z favoritov na celkové umiestnenie Richie Porte. Kto z ašpirantov na konečný triumf vás zaujal?

Porteho mi je veľmi ľúto. Bol vo forme, mohol uspieť. Karty však ešte naozaj nie sú odkryté. Samozrejme, Chris Froome sa pokúsi obhájiť titul. Predpokladám však, že najmä v druhej polovici pretekov bude mať problémy, lebo len nedávno jazdil Giro. Nemyslím, že niekto prekvapí. Vpredu budú známe mená, okrem Frooma aj Quintana, Urán či Dumoulin. Dôležitá bude aj individuálna časovka. Nie všetci favoriti sú v nej dobrí. Navyše nečakám, že v kopcoch sa urobia až také výrazne rozdiely.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Peter Zanický #Tour de France 2018