Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan je čoraz zelenší. Už len vydržať do Paríža

Pred štartom Tour de France upozorňoval na mimoriadnu dôležitosť prvého týždňa. Ukáže sa forma súperov, vyprofilujú sa hlavní rivali v boji o zelený dres. Tak sa aj stalo.

15.07.2018 22:00
Sagan Foto: ,
Peter Sagan si udržal zelený dres aj po nedeľňajšej 9. etape.
debata (14)

Peter Sagan má namierené k ďalšiemu triumfu v bodovacej súťaži na najslávnejších cyklistických pretekoch sveta. Fantastickými výkonmi v prvých deviatich etapách si vytvoril výbornú pozíciu.

Dve etapy vyhral, šesťkrát sa umiestnil na pódiu. Ak bez ujmy absolvuje horské skúšky v Alpách a Pyrenejách, v Paríži bude opäť oslavovať v zelenom. Paradoxne, výrazne mu pomohol jeho najväčší rival.

Pokojný priebeh, divoký záver

Kľúčová sa z pohľadu klasifikácie bodovačky ukázala sobotňajšia etapa do Amiens. Dlhé kilometre sa nič nedialo, ale záver to všetko vynahradil. Finiš rozprúdil emócie a postavil do pozoru aj rozhodcovskú jury.

Rovinatý profil predpovedal hromadný dojazd a ďalší dramatický súboj elitných špurtérov. Počas etapy si jazdci užívali pokojné tempo a bez problémov likvidovali ojedinelé pokusy o únik.

Fotografi dokonca zachytili Sagana, ako sa za jazdy rozpráva so športovými riaditeľmi tímu Quick-Step Floors, za ktorý jazdí jeho hlavný súper v boji o zelený dres Fernando Gaviria.

Deň dobytia Bastily - 8. etapa TdF 2018 Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan si počas etapy našiel čas aj na...

Záverečné kilometre boli však poriadne divoké. Najskôr pelotón rozdelil pád, na ktorý doplatili aj víťaz štvrtkovej 6. etapy Dan Martin či jeden z lídrov Quick-Stepu Julian Alaphilippe.

Technický dojazd etapy spestrili viaceré zákruty a až potom nasledovala cieľová rovinka. Sagan zaskočil súperov, keď vyštartoval ako prvý tristo metrov pred páskou. Síce precenil svoje sily a napokon ho predstihlo trio GGG – Groenewegen, Gaviria, Greipel, ale ako sa neskôr ukázalo, urobil veľmi dobre.

"Celý tím opäť pracoval dobre a udržal mňa aj Rafala (Majku) v bezpečí a bez problémov. V špurte som mal dobrú pozíciu, ale myslím, že som vyrazil o trochu skôr a nemohol som za sebou udržať ďalších rútiacich sa súperov,“ vravel po etape Sagan.

Skvelú akceleráciu a ekrazit v nohách ukázal najmä Dylan Groenewegen. Dvadsaťpäťročný Holanďan trafil správny moment a vyhral druhú etapu za sebou.

„Moje nohy sú každou etapou lepšie a lepšie. Verím, že som ešte nepovedal posledné slovo,“ vyjadril sa Groenewegen.

Sagan sa opäť ukázal ako majster taktiky. Cítil veľkú nervozitu medzi špurtérmi, nechcel riskovať prípadnú kolíziu a špurt odštartoval sám. Vyhol sa tak incidentu, ktorý poznačil nielen etapu, ale aj celú súťaž o zelený dres.

Agresívny Gaviria, nahnevaný Greipel

Čo sa vlastne stalo?

Keď Sagan vyštartoval po ľavej strane, na jeho koleso sa zavesil André Greipel. Cez mohutného Nemca sa chcel dostať Gaviria, avšak nemal dostatok priestoru a Greipel ho zavrel pri bariére. To Kolumbijčana rozzúrilo a súpera v plnej rýchlosti niekoľkokrát udrel hlavou.

Bez viny nebol ani Greipel, ktorý urobil niečo podobné necelý kilometer pred cieľom, keď sa pretláčal cez krajana Nikiasa Arndta. Zasadla rozhodcovská jury a vyniesla nekompromisný verdikt.

Oboch previnilcov penalizovala za neregulárny špurt. Odobrala im získané body a odsunula ich na chvost prvej stovky klasifikácie.

Profitoval z toho najmä Sagan. Posunul sa na druhé miesto v etape a jeho náskok v súťaži o zelený dres narástol už na 63 bodov. Ak by zostali v platnosti pôvodné výsledky, rozdiel by bol 21 bodov a Kolumbijčan by mal stále šancu.

Peter Sagan v rozhovore s Fernandom Gaviriom. Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
Tour de France Peter Sagan v rozhovore s Fernandom Gaviriom.

Gaviria zúril, odmietol sa rozprávať s novinármi a bez slova zmizol v tímovom autobuse. Spokojný nebol ani Greipel.

"Išiel som si svoju líniu a zrazu cítim, že do mňa Gaviria udiera hlavou. Nemám oči na chrbte, plus nenechám sa nikým odtlačiť. Považujem sa za férového šprintéra. On je možno príliš mladý, ja možno už trochu starší. Mám dostatok skúseností na to, aby som vedel, ako mám držať svoju líniu,“ reagoval Nemec.

K situácii sa vyjadril aj John Degenkolb, ktorý po trestoch napokon skončil tretí.

"Bol som hneď za nimi. Neviem, kam sa Gaviria tlačil. Veď tam nebolo miesto. Na chvíľu som sa skutočne bál, že spadnú a ja spadnem s nimi. Išiel do toho bezhlavo, mohlo sa mu to vypomstiť. Mal by jazdiť s chladnejšou hlavou,“ odkázal Kolumbijčanovi.

Zabelov rekord sa trasie

Sagan ako päťnásobný šampión bodovacej súťaže má tak zásluhou impulzívneho správania sa Juhoameričana na dosah ďalší zelený dres. V itinerári Tour zostávajú už len tri šprintérske etapy, vrátane tej záverečnej na parížskych Elyzejských poliach.

Rekord Erika Zabela, ktorý vyhral bodovačku Starej dámy šesťkrát, sa trasie v základoch. Nemecká legenda bola už pred štartom zmierená s tým, že o svoj historický zápis príde.

„Nepochybujem o tom, že môj rekord padne. Sagan tento rok získa šieste a na ten ďalší už siedme zelené tričko. Myslím si, že je to aj jeho cieľ,“ vravel Zabel pre Pravdu.

Sagan na ceste za šiestym titulom ťaží nielen z výbornej formy a skúseností, ale prajú mu aj okolnosti a slabá forma rivalov.

Nastupujúca generácia špurtérov, do ktorej patria najmä Gaviria a Groenewegen, ešte nemá dostatok skúseností vyrovnať sa s tlakom podujatí Grand Tours.

Dylan Groenewegen na stupni víťazov. Foto: Reuters, STEPHANE MAHE
Groenewegen Dylan Groenewegen na stupni víťazov.

Gaviria to prezentoval sobotňajším skratom. Groenewegen počas víkendu ukázal silu, ale mal slabší začiatok a manko na Sagana je už veľké.

„Sagan je v tejto sezóne veľmi silný, takže na zelený dres nemyslím. Možno v ďalších ročníkoch,“ povedal Holanďan do kamery RTVS.

Obhajcu zeleného dresu z vlaňajška Michaela Matthewsa skolila choroba. Greipel síce predvádza konzistentné výkony, ale na etapový triumf stále čaká a navyše nemá klasikárske kvality ako Sagan.

Ostatní matadori sklamali. Na forme Marka Cavendisha sa podpísali zranenia a pády z prvej polovice sezóny a Brit sa na Tour trápi.

Ešte horšie vyzerá Marcel Kittel. Vlani vyhral päť etáp, ale tento rok je mimo formy. Namiesto špurtovania sa háda s tímovými kolegami, ktorí ho obviňujú zo sebeckej jazdy a z pretláčania osobných záujmov.

Kocky, pády a zranenia

Sagan mal vysoké ambície aj v nedeľňajšej etape. Organizátori pripravili pre jazdcov miniverziu slávnej klasiky Paríž – Roubaix, ktorej značná časť sa ide po obávaných dlažobných kockách. Na pelotón čakalo 15 sektorov na hrubých neotesaných kameňoch severného Francúzska.

Trojnásobný majster sveta na nich v apríli dosiahol jeden z najväčších úspechov kariéry, keď deklasoval konkurenciu a ovládol prestížne Peklo severu.

Na náročnej trati hrozili pády, zranenia či rôzne technické problémy. Veľkú smolu mal hneď v úvode líder tímu BMC Racing Richie Porte. Jeden z hlavných favoritov na celkový triumf sa zaplietol do hromadnej kolízie. Zlomil si kľúčnu kosť a so slzami v očiach musel z pretekov odstúpiť. Deviata etapa Tour sa mu stala osudnou aj vlani.

„Neuveriteľná smola. Cyklistickí bohovia sú niekedy nespravodliví,“ vyhlásil manažér BMC Jim Ochowicz.

Dlažobné kocky, pády a zranenia Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan prichádza do cieľa 9. etapy na 5....

Emotívny triumf Degenkolba

Kľúčový okamih etapy sa udial v predposlednom sektore s pavé približne 16 km pred cieľom. Z vedúcej skupiny sa odtrhlo silné trio Van Avermaet, Degenkolb, Lampaert. Sagan ich chcel stíhať, ale nikto sa k nemu nepridal a tak od svojej aktivity upustil.

Vedúca trojica si to napokon v Roubaix rozdala o víťazstvo. Triumfoval Degenkolb pred Van Avermaetom a Lampaertom. Víťazný Nemec prežíval triumf veľmi emotívne.

„Ani neviem opísať, čo teraz prežívam. Čisté šťastie. Všetci ma odpisovali, ale ja som povedal, že sa vrátim a dosiahnem ešte aspoň jedno veľké víťazstvo. A to sa stalo dnes,“ vravel so slzami v očiach.

Na začiatku roka 2016 ho pri tréningu v Španielsku zrazila nepozorná šoférka a on utrpel vážne zranenia. Lekári mu predpovedali koniec kariéry. Degenkolb verný nezlomnej nemeckej náture sa však z problémom dostal a vrátil sa do profipelotónu. Včera dosiahol vôbec prvý triumf na Tour v kariére.

Sagana v špurte štvorčlennej skupiny predstihol Gilbert, ale Slovák smútiť nemusel. Získal ďalšie extra body a v súťaži o zelený dres vedie po víkende o 81 bodov. Van Avermaet si poistil pozíciu lídra, pred druhým v poradí Britom Thomasom vedie s náskokom 43 sekúnd.

V pondelok je na Tour prvý voľný deň. Pretekári a ich tímy sa letecky presunú do Álp, kde sa v utorok uskutoční prvá horská etapa.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2018