Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Sagan skončil na Gent-Wevelgem tretí. V cieli sa hneval na Holanďana Terpstru

Slovenský dvojnásobný majster sveta v cestnej cyklistike Peter Sagan finišoval na treťom mieste v nedeľňajšej klasike World Tour Gent-Wevelgem. Z triumfu sa tešil Belgičan Greg van Avermaet zo zoskupenia BMC Racing, ktorý v špurte dvojčlenného úniku tesne zdolal krajana Jensa Keukeleireho z tímu Orica-Scott.

26.03.2017 17:28 , aktualizované: 17:42
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan.
debata (2)

Obhajca prvenstva Peter Sagan vo farbách Bora-Hansgrohe sa 20 km pred cieľom dostal do päťčlennej vedúcej skupiny, ale neskôr začal taktizovať s Nikim Terpstrom (Quick-Step Floors) a Sörenom Kraghom Andersenom (Sunweb), zatiaľ čo dopredu ušla dvojica Van Avermaet, Keukeleire. Ich náskok už napriek snahe nedokázali dohnať. Sagan špurtoval tretí tesne pred pelotónom.

Van Avermaet sa stal len štvrtým cyklistom histórie, ktorému sa podarilo uspieť na dvoch idúcich klasikách po sebe E3 Harelbeke a Gent-Wevelgem. Pasoval sa tým do pozície najväčšieho favorita pred budúcotýždňovým monumentom Okolo Flámska, kde bude obhajovať víťazstvo Peter Sagan.

„Som šťastný, ze sa vytvorila takáto vedúca skupina. Nečakal som, že by som mohol vyhrať, dodáva mi to neskutočný pocit sebadôvery pred nastávajúcim monumentom Okolo Flámska,“ povedal po pretekoch úradujúci olympijský šampión Van Avermaet.

„Nevedel som, čo chcel robiť Terpstra. Ide do úniku a potom nechce spolupracovať, toto je jeden z prípadov, ako sa dajú prehrať preteky proti mne. Ja nebudem pracovať s ním v háku. Nie som sklamaný, skôr frustrovaný. Keby som stále vyhrával, nebol by som taký motivovaný, teraz som poriadne nabudený. Pred Flámskom a Roubaix sa cítim byť v pohode,“ komentoval Peter Sagan pre belgickú televíziu Sporza.

Do úniku sa po 30 km dostalo deväť jazdcov a po chvíli si vypracovali pred pelotónom šesťminútový náskok. Jazdcov trápil bočný vietor a výsledkom bolo rozdelenie pelotónu na dve časti, ale 150 km pred cieľom už bolo hlavné pole pokope a únik mal k dispozícii sedem a pol minúty. Niečo vyše 100 km pred koncom začali cyklisti stúpať na prvé kopčeky, prvým z celkových jedenástich bol Catsberg. Jazdci v hlavnej skupine sa nevyhli pádom, na zemi sa ocitli okrem iných aj Mark Renshaw (Dimension Data) či Marco Haller (Kaťuša-Alpecin).

Po prvom prejazde najťažšieho stúpania Kemmelberg 74 km pred páskou mal pelotón na utečencov manko menej ako dvoch minút. V kopci mal technické problémy pomocník Petra Sagana Michael Kolář. V hlavnom balíku dochádzalo k niekoľkým útokom, o ich likvidovanie sa staral najmä tím BMC Racing.

Pred nájazdom na šotolinu sa vpredu nachádzali už len dvaja jazdci – Preben van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise) a Loic Chetout (Cofidis). Na prašných cestách zaútočil Zdeněk Štybar (Quick-Step) a medzi jazdcami v pelotóne sa vytvorili početné rozostupy. Defekt dostal Marcus Burghardt z tímu Bora-Hansgrohe. Štybarova skupina mala 52 km pred koncom na pelotón mierny náskok, ale všetko bolo čoskoro pohromade, na čele figuroval už osamotený Van Hecke. Jeho snaha sa skončila 39 km pred cieľom na predposlednom stúpaní Baneberg.

V záverečnom kopci Kemmelberg zaútočil z čelnej pozície Greg van Avermaet (BMC) a za ním sa zozadu vydal Peter Sagan. K vedúcej dvojici sa po krátkom zjazde za chvíľu pridali John Degenkolb (Trek), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) a dvojica Quick-Stepu Štybar a Niki Terpstra. Do cieľa zostávalo 32 kilometrov.

O dva kilometre neskôr sa dopredu dostali ďalší siedmi jazdci, Quick-Step Floors a Dimension Data mali po troch zástupcov, 25 km pred koncom za nimi pelotón vedený tímom Lotto Soudal zaostával o 34 sekúnd. Peter Sagan bol vo vedúcej skupine osamotený a zbytočne neplytval silami.

Dvadsať kilometrov pred páskou sa z početnej čelnej skupiny ocitli na vedúcich pozíciách piati cyklisti – Sagan, Van Avermaet, Terpstra, Jens Keukeleire (Orica-Scott) a Sören Kragh Andersen (Sunweb).

Peter Sagan potom zviedol taktickú hru s Terpstrom a Andersenom, zatiaľ čo Van Avermaet s Keukeleirem im utekali a 10 km pred cieľom mali 15 sekúnd k dobru. Stíhacia skupina už bola naspäť v pelotóne a jeho strata bola minútová. Náskok vedúcej dvojice sa znižoval len veľmi pomaly a z víťazstva sa napokon tešil Van Avermaet, Sagan finišoval tretí.

Výsledky – Gent-Wevelgem 2017 (Deinze – Wevelgem, 249 km): 1. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing, 2. Jens Keukeleire (Belg.) Orica-Scott, 3. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 4. Niki Terpstra (Hol.) Quick-Step Floors, 5. John Degenkolb (Nem.) Trek-Segafredo, 6. Tom Boonen (Belg.) Quick-Step Floors

Sagan klesol v rebríčku World Tour na druhé miesto

Peter Sagan po klasike Gent-Wevelgem, na ktorej obsadil tretie miesto, klesol v rebríčku World Tour na druhú pozíciu. Dostal sa pred neho Greg van Avermaet z tímu BMC Racing.

Tridsaťjedenročný úradujúci olympijský víťaz má pred aktuálnym svetovým šampiónom náskok 283 bodov. Na treťom mieste s mankom 675 bodov zaostáva španielsky jazdec Alberto Contador z družstva Trek-Segafredo. Peter Sagan má šancu na návrat na vrchol renkingu budúcu nedeľu, keď bude obhahjvať prvenstvo na monumente Okolo Flámska.

Svetový cyklistický rebríček UCI World Tour:
Jednotlivci: 1. Greg van Avermaet (Belg.) 1498 bodov, 2. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 1215, 3. Alberto Contador (Šp.) Trek Segafredo 823, 4. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Sky 820, 5. Richie Porte (Aus.) BMC Racing 812, 6. Julian Alaphilippe (Fr.) Quick-Step Floors 785, 7. Philippe Gilbert (Belg.) BMC Racing 670, 8. Rohan Dennis (Aus.) BMC Racing 653, 9. Nairo Quintana (Kol.) Movistar 620, 10. Sergio Henao (Kol.) Sky 607

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan