Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan po odstúpení: Chcel som to skúsiť kvôli divákom

Dvojnásobný majster sveta Peter Sagan nemal súdené, aby útočil na víťazstvo na 11. ročníku cyklistickej jednorazovky Strade Bianche.

04.03.2017 19:45
debata

Ráno v deň pretekov sa zobudil slabý a s bolesťami v hrdle. Napriek tomu sa vydal na 175 km čarovnej, ale aj náročnej toskánskej klasiky so štartom aj cieľom v Siene, no konca pretekov sa nedočkal. Približne 70 km pred koncom zosadol z bicykla a nastúpil do sprievodného auta svojho tímu Bora-Hansgrohe. Malo to aj svoje ďalšie dôvody.

„V posledných troch dňoch som sa necítil dobre, ale veľmi som to chcel skúsiť na týchto prestížnych pretekoch. Už len z rešpektu pred tisíckami talianskych fanúšikov, ktorí sa na ne prišli pozrieť,“ uvádza Peter Sagan v tlačovom vyhlásení svojho tímu Bora-Hansgrohe. Sagan vzápätí objasnil aj ďalšie možné dôvody svojho odstúpenia.

„Asi 75 km po štarte som sa zaplietol do veľkej zrážky a odniesol si to rozrezaný prst, ktorý si zrejme vyžiada niekoľko stehov. Tiež som si narazil ľavé koleno. Na 95. km som sa preto rozhodol, že to predčasne ‚zabalím‘. Hlavným dôvodom však nebol pád, ale zlý zdravotný stav.“

Sagan bol jedným z favoritov Strade Bianche aj vzhľadom na jeho skvelé výsledky počas minulého víkendu v Belgicku, kde ovládol podujatie Kuurne-Brusel-Kuurne a na úvodnej klasike sezóny Omloop Het Nieuwsblad bol druhý. Na Strade Bianche bol vlani štvrtý, na konte má aj dve druhé miesta z rokov 2013 a 2014.

„Radšej odstúpil, lebo zostať zdravý je v tejto fáze sezóny pre Sagana absolútna priorita,“ píše Bora-Hansgrohe na twitteri. Klasika Strade Bianche, akokoľvek zaujímavá a krásna, bola pre Petra Sagana iba pokračujúcou prípravou na jarné vrcholy, tzv. monumenty, kde by chcel najmä uspieť. Ide o trio jednorazových pretekov Miláno – San Remo (19. 3.), Okolo Flámska (2. 4.) a Paríž-Roubaix (9. 4.) so špecifickou atmosférou, náročnosťou a dĺžkou. Ešte predtým by sa mal predstaviť aj na tradičných sedemetapových pretekoch Tirreno-Adriatico (8.- 14. 3.).

„Dúfam, že čoskoro budem opäť zdravotne v poriadku a vo forme pred ďalšími pretekmi,“ dodal Peter Sagan aj na webe Cyclingnews.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Strade Bianche