Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan pokračuje v príprave na Bielych cestách. Konkurencia stúpa

Ešte dvoje pretekov a Petra Sagana čaká prvý monument, ako hovoria najväčším a najprestížnejším jednorazovým cyklistickým podujatiam.

04.03.2017 05:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata

Presne o dva týždne sa postaví na štart pretekov Miláno – San Remo. Prípravou na tento vrchol prvej časti sezóny budú aj dnešná klasika Strade Bianche v Taliansku. Žilinský rodák sa na nej predstavil aj vlani a obsadil štvrté miesto.

Na rozdiel od uplynulého víkendu, keď na belgických cestách skončil druhý a potom prvý, zíde sa na nich silnejšia konkurencia. Opäť sa postaví na štart olympijský víťaz z Ria Belgičan Greg van Avermaet. Pred týždňom Sagana zdolal v prvých pretekoch Omloop Het Nieuwsblad.

V početnom pelotóne sa však objaví viacero ďalších silných jazdcov. Nebude chýbať ani domáci Vincenzo Nibali. Priznal, že Strade Bianche patria medzi jeho obľúbené preteky. „Sú náročné a zároveň očarujúce,“ zdôraznil Talian, ktorý vyhral už všetky tri najväčšie etapové preteky sveta – Vueltu, Giro i Tour.

Na rozdiel od predchádzajúcich pretekov Kuurne – Brusel – Kuurne, ktoré slovenský cyklista vyhral, na Strade Bianche sa budú rozdeľovať body aj do prestížneho rebríčka WorldTour. Dnešné podujatie je súčasťou tohto seriálu, hoci táto klasika v ňom patrí do najnižšie hodnotenej, piatej kategórie.

Už od najbližšej stredy bude Sagan štartovať aj na tradičných sedemetapových pretekoch Tirreno – Adriatico (8.- 14. 3.). Tie sú takisto zaradené do seriálu WorldTour a ešte k tomu o dve kategórie vyššie ako Strade Bianche, ktoré v preklade znamenajú Biele cesty.

Ich trať vedie zvlneným terénom južného Toskánska a ponúka dosť možností na úniky. Napriek tomu, že ich prvý ročník sa uskutočnil len pred desiatimi rokmi, získali si už veľkú obľubu v cyklistickom pelotóne. Merajú o niečo menej ako dve belgické klasiky z minulého víkendu. Tie mali po dvesto kilometrov, Biele cesty „len“ 175 km.

Až šesťdesiat kilometrov z celkovej trasy však vedie po prašných a kľukatých cestách. Pelotón bude finišovať v záverečnom stúpaní na námestie Piazza del Campo v centre historického mesta Siena. Medzi štartujúcimi sa neobjaví obhajca Švajčiar Fabian Cancellara, ktorý sa už rozlúčil s úspešnou kariérou.

V osemčlennom tíme Bora-Hansgrohe bude Sagan jediným Slovákom. Okrem neho sa na štart postavia Poliaci Maciej Bodnar a Pawel Poljanski, Nemci Marcus Burghardt, Christoph Pfingsten, Talian Cesare Benedetti, Austrálčan Jay McCarthy a Rakúšan Gregor Mühlberger.

Sagan sa v januári zúčastnil na etapových pretekoch Tour Down Under v Austrálii. Nevybojoval v nich ani jedno víťazstvo, ale v premiére v novom drese tímu Bora-Hansgrohe obsadil tri razy druhé miesto. Potom absolvoval mesačný tréningový kemp. „Potreboval som sa otestovať, aby som vedel, na čom som,“ vyhlásil 27-ročný slovenský reprezentant po minulotýždňových úvodných belgických jednorazovkách.

Dvojnásobný svetový šampión plánuje na jar štart na troch takzvaných monumentoch: okrem Milána – San Remo aj na aprílových vyše storočných klasikách Okolo Flámska (2. 4.) a Paríž-Roubaix (9. 4.). Vo Flámsku pred rokom triumfoval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan