Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sky si neviedlo záznamy o liekoch pre Wigginsa

Britská antidopingová agentúra (UKAD) má vážne výhrady voči úspešnému cyklistickému tímu Sky a národnej cyklistickej federácii.

02.03.2017 10:31
Bradley Wiggins Foto: ,
Bradley Wiggins.
debata

Výkonná riaditeľka Nicole Sapsteadová mu vyčíta vážne nedostatky v lekárskych záznamoch, až podozrivo kontrastujúce s precíznosťou, s akou tím pristupuje k vedecky fundovanej príprave svojich zverencov. Kritika zaznela pri stredajšej prezentácii výsledkov vyšetrovania podozrení z porušovania pravidiel o doping, ktoré sa dostalo aj na pôdu parlamentu. V rámci neho vypovedal ešte vlani aj jeden z aktérov kauzy Bradley Wiggins, víťaz Tour de France 2012. Sapsteadová pred komisiou pre kultúru, médiá a šport konštatovala, že pri hľadaní pravdy narazila na zahmlievanie zo strany Sky a British Cycling. Lekár Richard Freeman, jedna z kľúčových postáv prípadu, nebol vraj schopný poskytnúť riadnu dokumentáciu svojej práce. Chýbajúce informácie sa zhodou okolností týkajú práve látok, ktoré Wigginsovi v roku 2011 priviezli do Francúzska v podozrivom balíčku na preteky Critérium du Dauphiné. Šéf Sky Dave Brailsford počas parlamentného vypočúvania tvrdil, že išlo o Fluimucil, čo je komerčné označenie pre produkt obsahujúci acetylcysteín, čiže legálnu látku proti zdureniu nosnej sliznice. Určená bola pre lídra tímu Wigginsa, ktorý trpel astmou. Písomná avidencia o tom však neexistuje.

„Od profesionálneho cyklistického tímu, ktorý si zakladá na čistote svojich metód, by som očakávala, že si bude všetko starostlivo zaznamenávať tak, aby nenastali žiadne pochybnosti,“ vyhlásila Sapsteadová, podľa ktorej UKAD preveruje podozrenie, že predmetná látka bola v skutočnosti zakázaný kortikosteroid triamcinolón, na ktorý dostal Wiggins terapeutickú výnimku pri troch iných aplikáciách v rokoch 2011 – 2013. Či to tak naozaj bolo, sa už zrejme nedá nijako zistiť. Freeman sa vyhol vypočúvaniu, keď sa vyhovoril na chorobu, podľa Sapsteadovej porušil štandardný postup a navyše mu vraj ukradli laptop.

Viac svetla do prípadu nevniesol ani zamestnanec British Cycling Simon Cope, vtedy tréner žien, ktorý 12. júna 2011 odletel z Veľkej Británie do Ženevy a odtiaľ sa presunul autom do alpského strediska La Toussuire, aby odovzdal balíček. Parlamentnej komisii povedal, že ho ani nenapadlo pýtať sa, čo vlastne prepravuje. A to ani pre prípad, že sa ho na to budú pýtať pri prehliadke na letisku. „Môj nadriadený ma o niečo požiadal, nekládol som mu žiadne otázky. Nechcel som prísť o prácu. Prečo by som spochybňoval dôveryhodnosť našej organizácie?“ uviedol Cope.

„Nemôžeme sa ubrániť dojmu, že Richard Freeman si svojvoľne vyberal lieky a nerobil si žiadne záznamy o tom, čo sa s nimi ďalej deje. British Cycling toleruje postupy, aké by sme od národnej federácie neočakávali,“ zhrnul na záver stredajšieho zasadnutia šéf parlamentnej komisie Damian Collins.

Kauza okolo Wigginsa sa dostala na verejnosť po publikovaní informácií z jeho zdravotnej karty pochádzajúcich z údajov Svetovej antidopingovej agentúry. Do jej „prísne strážených“ databáz sa nabúrala hekerská skupina Fancy Bear s cieľom zdiskreditovať známych svetových športovcov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bradley Wiggins #Team Sky