Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Šprint bol pomalý. Vyhovovalo mi to, vravel skvelý Sagan

Šesťdesiaty deviaty ročník jednorazových cyklistických pretekov Kuurne-Brusel-Kuurne (200,7 km) sa stal korisťou slovenského cyklistu Petra Sagana.

26.02.2017 16:34 , aktualizované: 18:18
debata (20)

V dúhovom drese majstra sveta jazdiaci líder tímu Bora-Hansgrohe Sagan bez väčších problémov triumfoval v špurte 5-člennej skupiny, v ktorej skončil druhý Belgičan Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) a tretí Brit Luke Rowe (Team Sky). Sagan približne 220 m pred cieľom ostatným odišiel o dĺžku dvoch bicyklov a v samom závere si ešte dovolil spomaliť, keďže už len kontroloval situáciu. „Predviedol brutálnu akceleráciu,“ napísal špecializovaný portál Cyclingnews.

Sagan ukázal skvelú formu už v úvodný víkend tzv. klasikárskej sezóny v Európe, keď okrem nedeľňajšieho víťazstva bol v sobotu druhý na Omloop Het Nieuwsblad. Triumf v Kuurne je prvým pre 27-ročného dvojnásobného majstra sveta v tomto kalendárnom roku. Predtým v januári na austrálskych pretekoch Tour Down Under si v jednotlivých etapách pripísal tri druhé miesta, rovnako ako aj v sobotu v Gente. Sagan pred prvým víkendom klasík v Belgicku neraz pripomenul, že tieto preteky majú pre neho len prípravný charakter pred sezónou tzv. jarných monumentov Miláno – Sanremo, Okolo Flámska či Paríž – Roubaix.

„Som veľmi šťastný z tohto víťazstva. Cítil som sa po celý deň veľmi dobre a z toho som ťažil. Môj tím odviedol výbornú prácu po stúpanie na Kwaremont, pomohli mi dostať sa dopredu. Pred posledným okruhom som bol v čelnej päťčlennej skupinke a to bola dobrá východisková pozícia. Dobré bolo aj to, že chlapi v skupine všetci spolupracovali a že sme prišli ako skupina až do cieľa. V závere to bol pomalý šprint. Trentin veľmi skoro nastúpil, Rowe sa ho zachytil a približne 500 m pred cieľom sme takmer zastali. Pre mňa to bola dobré, počkal som si na správnu chvíľu a 250 m pred cieľom šiel do toho. Som spokojný,“ povedal Peter Sagan v rozšírenej reakcii pre TV Sporza.

Na otázku moderátora, čo bude jeho hlavným cieľom pre celú cyklistickú jar, odpovedal: „Udržať si dobrú formu. Ak to tak bude, čokoľvek príde, bude pre mňa dobré.“

V profile druhej belgickej klasiky sezóny 2017 Kuurne-Brusel-Kuurne bolo 12 krátkych kopčekov od 350 do 2700 m vrátane Oude Kwaremontu známeho aj z pretekov Okolo Flámska, posledný 50 km pred koncom. V závere pretekov cyklisti absolvovali dva okruhy po 15,3 km na absolútnej rovine. Na začiatku okruhového jazdenia bola vpredu stále 7-členná skupina bez známejších mien z kontinentálnych tímov, ktorá mala 30 sekúnd k dobru pred hlavnou skupinou s favoritmi Saganom či Van Avermaetom.

Z „balíka“ vtedy zaútočil Belgičan Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) a zakrátko si utvoril niekoľkosekundový náskok. Za ním sa vydali Sagan a Matteo Trentin (Quick-Step Floors) a 20 km pred cieľom bola hlavná skupina už rozdrobená. Saganova skupina mala vtedy už päť členov (aj Luke Rowe /Sky/ a Tiesj Benoot /Lotto Soudal/ ) a postupne sa vzdialila konkurentom na 1 minútu.

Do záverečného 15 km dlhého okruhu vstupoval na čele Sagan a jeho skupina s polminútkou k dobru pred prenasledovateľmi na čele s jazdcami BMC Racing. Bolo zrejmé, že víťaz vzíde s 5-člennej skupiny, z ktorej mal papierovo najväčšie šprintérske kvality Sagan. Z taktizovania v záverečnom kilometri nastúpil ako prvý Trentin, ale neúspešne. Dvesto metrov pred cieľom nastúpil Sagan a ostatní sa už len z úctivej diaľky pozerali na jeho chrbát.

Cyklistické preteky Kuurne-Brusel-Kuurne (200,7 km): 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 4:37:49 h, 2. Jasper Stuyven (Belg.) Trek-Segafredo, 3. Luke Rowe (V. Brit.) Team Sky, 4. Tiesj Benoot (Belg.) Lotto-Soudal, 5. Matteo Trentin (Tal.) Quick-Step Floors – všetci rovnaký čas ako víťaz, 6. Arnaud Démare (Fr.) FDJ +6 s, 7. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing +6, 8. Lawrence Naesen (Belg.) WB Veranclassic Aqua Protect +6,…Michael Kolář (SR) Bora-Hansgrohe – nedokončil

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan