Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Sagan skončil v prvej jarnej klasike druhý. Prešpurtoval ho Van Avermaet

Slovenský úradujúci majster sveta v cestnej cyklistike Peter Sagan skončil druhý na úvodnej flámskej klasike tejto sezóny Omloop Het Nieuwsblad.

25.02.2017 16:44 , aktualizované: 16:56
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan pred štartom sobotňajšej etapy na Tour de France.
debata (6)

Jazdca tímu Bora-Hansgrohe zdolal v sobotu len veľký rival a úradujúci olympijský šampión Greg van Avermaet z BMC Racing. Zopakovala sa vlaňajšia edícia, keď Van Avermaet rovnako v závere prekonal Sagana. V špurte trojčlennej vedúcej skupiny obsadil tretiu priečku Sep Vanmarcke z družstva Cannondale-Drapac. Druhý slovenský cyklista a tímový kolega Sagana Michael Kolář nedokončil 198 km dlhé preteky.

„Nemôžete vyhrať každý deň. Boli to ťažké preteky a som rád, že som sa po Austrálii začal znovu pretekať. Počas pretekov som tvrdo pracoval, a keď sme prišli do cieľa v trojčlennej skupine, nemal som ‚nohy‘, aby som zvíťazil. Počas celého dňa som minul veľa energie a bolo náročné zotaviť sa na záverečný špurt. V posledných týždňoch som sa tvrdo pripravoval, ale stále je to mesiac bez pretekania sa. Dnes to vyzeralo ako kópia z minulého roka, ale je to sľubný výsledok pred nasledujúcimi pretekmi. Toto podujatie považujem za veľmi dobrý tréning,“ cituje Petra Sagana portál cycling-info.sk.

Únik sa vytvoril až po prejazde cez prvý úsek s mačacími hlavami, dopredu sa dostali Gedibinas Bagdonas (Ag2r) a Justin Jules (Veranclassic). K nim sa pridali neskôr ďalší štyria cyklisti a preteky viedla šesťčlenná skupinka.

Na ťažkom Taaienbergu nasadil tempo Jasper Stuyven z tímu Trek-Segafredo a roztrhal pelotón. Udržali sa pri ňom iba Sagan, Van Avermaet, Edward Theuns a Vanmarcke. O chviľu bolo vpredu už 11 jazdcov. Sagan bol v pohode a na Wolvenbergu nechal za sebou niekoľkých súperov.

S dvojnásobným majstrom sveta spolupracovali najmä Van Avermaet a Vanmarcke, 50 km pred cieľom mali pred prenasledovateľmi náskok 40 sekúnd. V následnej pasáži bez stúpaní si vedúci cyklisti dokázali udržať odstup. Po úseku Paddestraat zostala vpredu už len trojica Sagan, Van Avermaet a Vanmarcke, 15 km pred cieľom mali k dispozícii polminútový náskok.

Prenasledovatelia 10 km pred koncom svoju snahu vzdali a ich starta na lídrov neustále narastala. V tej chvíli bolo jasné, že o triumf si to rozdá vedúca trojka. V stúpaní do cieľa s priemerným sklonom štyroch percent mal najviac síl Van Avermaet a obhájil vlaňajšie prvenstvo na úvodnej flámskej klasike tejto sezóny.

Výsledky – Omloop Het Nieuwsblad 2017 (Gent – Gent, 198 km): 1. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 4:48:04 h, 2. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 3. Sep Vanmarcke (Belg.) Cannondale-Drapac – obaja rovnaký čas, 4. Fabio Felline (Tal.) Trek-Segafredo +43 s, 5. Oscar Gatto (Tal.) Astana, 6. Luke Rowe (V. Brit.) Sky – obaja +50

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan