Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jazdil Froome na baterky? Nie sme hlúpi, bráni sa Sky

Cyklistická sezóna sa síce ešte len rozbieha, ale v médiách sa už začali šíriť informácie o možnom mechanickom dopingu. Dva roky staré, avšak mimoriadne závažné - týkajú sa najlepšieho tímu v pelotóne Pro Tour, britského zoskupenia Sky na čele s fenomenálnym Chrisom Froomom.

30.01.2017 16:40
Giro, tím Sky Foto: ,
Jazdci tímu Sky počas časovky družstiev.
debata (2)

Americká spravodajská stanica CBS totiž vyrukovala s obvinením, že v rámoch bicyklov jazdcov Sky boli počas Tour de France v roku 2015 zabudované motorčeky. Ako nepriamy dôkaz uviedla hmotnosť bicyklov, ktorá bola o 800 gramov väčšia ako v prípade ostatných tímov.

Televízia v tejto súvislosti oslovila aj maďarského mechanika Istvána Varjasa, ktorý mal pre investigatívnu reláciu 60 minút potvrdiť, že deň pred pretekmi si u neho neznámy klient objednal bicykle s mechanickým dopingom. Dopraviť ich mal údajne neďaleko francúzskeho mesta Beaulieu sur Mer.

Briti tieto obvinenia rázne odmietli. "V časovkách je povolené používať o čosi ťažšie bicykle vzhľadom na lepšiu aerodynamiku. Náš tím sa nikdy neuchýlil k mechanickej pomoci,“ zareagoval hovorca tímu.

Šéf Sky Dave Brailsford na margo črtajúcej sa kauzy vyhlásil, že v dnešnej dobe nie je nič jednoduchšie, ako objaviť v ráme skrytý motorček. "Stačí, aby ste mali dostatočné technické vybavenie. Ak je niekto taký hlúpy, že si ho tam dá namontovať, určite ho chytia,“ doplnil. Podľa Medzinárodnej cyklistickej federácie (UCI) bicykle všetkých jazdcov Sky po spomínaných pretekoch skontrolovali experti z UCI a žiadne nepovolené zariadenie v nich nenašli.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Sky