Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Opäť sa nedočkal. Na záver Sagan do tretice druhý za Ewanom

Slovenský cyklista Peter Sagan sa ani v záverečnej 6. etape pretekov Tour Down Under nedočkal prvého tohtosezónneho víťazstva.

22.01.2017 07:20
Caleb Ewan Foto:
Peter Sagan za Calebom Ewanom.
debata

Po 90 km kritéria na 20 mestských okruhoch v Adelaide Sagan (Bora-Hansgrohe) finišoval opäť druhý za Austrálčanom Calebom Ewanom (Orica-Scott). Tretí skončil Slovinec Marko Kump z tímu UAE Abu Dhabí. Celkovým víťazom sa stal Austrálčan Richie Porte s náskokom 48 sekúnd pred Kolumbijčanom Estebanom Chavesom. Pretekár tmu BMC Racing Porte spečatil svoj triumf už v sobotu, keď štvrtý rok po sebe vyhral kráľovskú etapu s tradičným cieľovým stúpaním na Willunga Hill. V nedeľu mu stačilo dôjsť do cieľa v pelotóne na 48. mieste, ktorý z väčšej časti prišiel pokope v čase víťaza. Porte sa po dvoch druhých miestach z rokov 2015 a 2016 na domácich pretekoch konečne dočkal najvyššej pocty. Saganov tímový kolega v Bore Michael Kolář skončil v záverečnej etape na 51. priečke a zástupca Quick-Step Floors Martin Velits bol klasifikovaný ako stošiesty s odstupom 17 sekúnd.

„Toto je splnený sen. Po ťažkom páde na olympijských hrách a dlhej prestávke som sem prišiel čerstvý, fyzicky aj mentálne silný. Bez svojich tímových kolegov by som to nedokázal. V každej z etáp ma doviedli dopredu, preto obrovská vďaka patrí práve im. V predchádzajúcich dvoch rokoch som bol vždy blízko celkového triumfu, teraz to konečne prišlo. Je to krásny pocit,“ cituje Richieho Porteho portál pretekov Tour Down Under.

Víťaz poslednej etapy Caleb Ewan mal rovnako obrovskú radosť. „Je neuveriteľné, že som to opäť dokázal. Pred pretekmi sme žartovali s priateľkou, žeby som mohol vyhrať až štyri etapy. Teraz je to realita a stále neverím, že sa to stalo pri šprintérskej kvalite, ktorá sa tu zišla. Možno Sagan ešte nie je v top forme, ale je to majster sveta, čiže momentálne najlepší cyklista. Ľudia ho milujú a pre preteky bolo veľmi dobré, či skôr fantastické, že sem vôbec prišiel,“ uznanlivo uviedol Ewan.

Peter Sagan v záverečnom špurte na TDU po tretí raz nestačil na Ewana. V poslednej etape sa opäť na neho doťahoval zozadu. Už-už sa zdalo, že ho dostihne, ale domáci rýchlik sa mu v samom závere vzdialil na takmer dĺžku bicykla. Iba 22-ročný mladík Ewan ovládol štyri zo šiestich etáp na 19. ročníku Tour Down Under. Sagan tri druhé miesta vo svojich úvodných pretekoch sezóny pretavil do celkovo štvrtej priečky v bodovacej súťaži, kde dominoval Ewan pred holandským šprintérom Dannym van Poppelom a Austrálčanom Nathanom Haasom. V konečnom poradí pretekov Sagan obsadil 71. miesto s odstupom 10:24 min na víťazného Porteho. Slovenský cyklistický fenomén viackrát zdôraznil, že TDU je pre neho prípravou na oveľa dôležitejšie preteky jarnej časti sezóny a jeho forma má ešte ďaleko od ideálnej. Martina Velitsa klasifikovali celkovo na 90. pozícii, Michael Kolář obsadil konečnú 122. priečku.

Sagan po 6. etape uviedol, že jeho hlavnou prioritou nebol len záverečný šprint o víťazstvo. Snažil sa tiež priviesť tímového kolegu Jaya McCarthyho k víťazstvu na šprintérskej prémii, čo sa mu aj podarilo. Vzhľadom na to sa McCarthy posunul v celkovej klasifikácii pretekov na stupeň víťazov – skončil tretí. Sagan si na rovnakej prémii na 36. km pripísal 1 bod za 3. miesto. „Dnes pôjdeme na McCarthyho,“ poznamenal Sagan ešte pred štartom 6. etapy. Po nej dodal: „Som veľmi šťastný, ako to celé dopadlo. Som opäť v kondícii, mám za sebou dobrý súťažný týždeň. Tieto preteky sú veľmi pekné a dobre organizované. Som rád, že som tu mohol byť.“

Tour Down Under bolo vstupné podujatie nového ročníka prestížnej série UCI WorldTour, v ktorej celkové prvenstvo obhajuje Peter Sagan. Dvojnásobný a úradujúci majster sveta sa na preteky v okolí Adelaide vrátil po siedmich rokoch, v sezóne 2010 si tam celkovým 29. miestom pootvoril dvere do veľkej cyklistiky.

Cyklistické preteky Tour Down Under 2017:

6. etapa: Adelaide – mestské okruhy (90 km) : 1. Caleb Ewan (Aus.) Orica-Scott 1:55,28 h , 2. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 3. Marko Kump (Slovin.) Team UAE Abu Dhabí, 4. Danny van Poppel (Hol.) Team Sky, 5. Sean de Bie (Belg.) Lotto Soudal, 6. Lorrenzo Manzin (Fr.) FDJ,…48. Richie Porte (Aus.) BMC Racing, 51. Michael Kolář (SR), Bora Hansgrohe – všetci rovnaký čas ako víťaz,…106. Martin Velits (SR) Quick-Step Floors +17 s.

Konečné poradie po 6. etape: 1. Richie Porte (Aus.) BMC Racing Team 19:55:49 h, 2. Esteban Chaves (Kol.) Orica-Scott +48 s, 3. Jay McCarthy, Bora-Hansgrohe +51, 4. Nathan Haas (obaja Aus.), Dimension Data +51, 5. Diego Ulissi (Tal.) Team UAE Abu Dhabi +59, 6. Rohan Dennis (Aus.) BMC Racing +1:02 min,…71. Peter Sagan, Bora Hansgrohe +10:24 min, 90. Martin Velits, Quick-Step Floors +17:00,.. 122. Michael Kolář (všetci SR) Bora-Hansgrohe +30:24.

Bodovacia súťaž: 1. Caleb Ewan (Aus.) 63 bodov, 2. Danny van Poppel (Hol.) 51, 3. Nathan Haas (Aus.) 46, 4. Peter Sagan (SR) 44, 5. Jay McCarthy 39, 6. Richie Porte (obaja Aus.) 30

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour Down Under