Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Osemnásty Sagan pomáhal írskemu kolegovi, ten mu zložil kompliment

Peter Sagan obsadil 18. miesto v úvodnej etape cyklistických pretekov Tour Down Under, ktoré sú pre dvojnásobného majstra sveta vstupným podujatím do sezóny 2017 a zároveň úvodnou časťou prestížnej série UCI WorldTour.

17.01.2017 08:28 , aktualizované: 08:59
debata (1)

Sagan sa v koncovke etapy na trase Unley – Lyndoch (118 km) nezapojil do záverečného špurtu, lebo pracoval pre írskeho kolegu z tímu Bora-Hansgrohe Sama Bennetta. Do cieľovej rovinky sa Sagan ešte vrútil na prvom mieste, ale potom viditeľne zvoľnil a stiahol sa z boja o čelné pozície. Bennett napokon obsadil tretie miesto. Víťazom sa stal Austrálčan Caleb Ewan z tímu Orica-Scott, ktorý je aj prvým lídrom celkového priebežného poradia. Druhý v úvodnej etape skončil Holanďan Danny van Poppel (Team Sky), ktorý má vinou bonifikácie manko 4 sekúnd na Ewana. Tretí Bennett zaostáva o 6 sekúnd. Sagan je dvadsiaty prvý s odstupom 10 sekúnd.

Na šesťetapových pretekoch v okolí austrálskeho Adelaide nechýbajú ani ďalší dvaja slovenskí cyklisti. Martin Velits z tímu Quick-Step Floors v utorok finišoval na 32. priečke v rovnakom čase, aký mal víťaz. Saganov tímový kolega z Bora-Hansgrohe Michael Kolář bol klasifikovaný na 121. pozícii s odstupom 15 sekúnd na Ewana. Úvodná etapa Tour Down Under bola skrátená z pôvodných 145 km na 118 km, čo bol ústretový krok organizátorov voči pretekárom v dôsledku vysokých teplôt blížiacich sa k 40 °C. V stredu príde na rad 2. etapa zo Stirlingu do Paracombe (148,5 km).

„Na začiatku bol plán, že pôjdeme na Petra Sagana. Ako však začala etapa plynúť, po takých 20–30 km, sa ma Sagan zrazu spýtal, ako sa cítim a či nepôjdem do špurtu radšej ja. Odpovedal som mu, že nie som v optimálnej kondícii, ale on sa rozhodol, že mi pomôže. Chcem Petrovi zložiť kompliment za to, že mi takto dôveroval,“ uviedol Sam Bennett na webe podujatia Tour Down Under. K záverečnému šprintu Bennett doplnil: „Chcel som zaútočiť 200 m pred cieľom, ale nevedel som sa poriadne odpichnúť. Je náročné stíhať šprintéra, akým je Ewan.“

Dvadsaťdvaročný Ewan sa tešil z triumfu aj v nedeľňajšej generálke, kritériu People's Choice Classic na 50,6 km v Adelaide. V úvode sezóny je teda zatiaľ stopercentný. „Záver bol v miernom protivetre, viacerí súperi sa v cieľovej rovinke vyčerpali. Aj tak to bolo veľmi tesné. Som superšťastný, že mám toto víťazstvo, lebo bolo poriadne horúco. Skrátiť etapu bol dobrý ťah od organizátorov,“ poznamenal víťaz.

Cyklistické preteky Tour Down Under 2017:
1. etapa: Unley – Lyndoch (145 km): 1. Caleb Ewan (Aus.) Orica-Scott 3:24:18 h, 2. Danny van Poppel (Hol.) Team Sky, 3. Sam Bennett (Ír.) Bora-Hansgrohe, 4. Marko Kump (Slovin.) Team UAE Abu Dhabi, 5. Niccolo Bonifazio (Tal.) Bahrain-Merida, 6. Nikias Arndt (Nem.) Team Sunweb,…18. Peter Sagan, Bora-Hansgrohe,…32. Martin Velits, Quick-Step Floors – všetci rovnaký čas ako víťaz, ,…121. Michael Kolář (všetci SR) +15 s.

Poradie po 1. etape: 1. Caleb Ewan (Aus.) Orica-Scott 3:24:08 h, 2. Danny van Poppel (Hol.) Team Sky +4 s, 3. Sam Bennett (Ír.) Bora-Hansgrohe +6, 4. Jay McCarthy, Bora-Hansgrohe +7, 5. Nathan Haas, Dimension Data +8, 6. Simon Gerrans (všetci Aus.) Orica-Scott +8,…21. Peter Sagan, Bora-Hansgrohe,…34. Martin Velits, Quick-Step Floors – obaja +10,…121. Michael Kolář (všetci SR) Bora-Hansgrohe +25.

Zostávajúci program na Tour Down Under 2017:

  • 2. etapa. Stirling – Paracombe (148,5 km)
  • 3. etapa: Glenelg – Victor Harbor (144 km)
  • 4. etapa: Norwood – Campbelltown (149,5 km)
  • 5. etapa: McLaren Vale – Willunga Hill (151,5 km)
  • 6. etapa: Adelaide – mestské okruhy (90 km)
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour Down Under