Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan urobí pre kamaráta všetko. Požičia mu auto i na nové zuby

Poznajú sa od detských rokov. Jazdili spolu v žilinskom drese. Matej Vyšňa (28), bývalý slovenský reprezentant v cyklistike, sa pred rokom stal aj blízkym spolupracovníkom svetovej cyklistickej jednotky Petra Sagana.

15.12.2016 06:00
Matej Vyšňa, dukla trenčín Foto:
Matej Vyšňa ako jazdec Dukly Trenčín na sústredení v Turecku.
debata (3)

Aj vy ste sa venovali profesionálnej cyklistike. Aký najväčší úspech ste vybojovali?
V roku 2009 som získal titul majstra Slovenska medzi jazdcami do 23 rokov. Bol som celkovo tretí a predo mnou skončili len dvaja Česi. Vtedy som zdolal aj všetkých jazdcov z elitnej kategórie. Blízko som mal k titulu aj o rok, ocitol som sa v úniku sám zo Slovákov, ale tri kilometre pred cieľom som vyplietol koleso. Veľa dobrých výsledkov sme dosiahli v Dukle Trenčín ako tím, jazdil som v ňom sedem rokov.

Máte len 28 rokov a už sa pretekársky cyklistike nevenujete. Prečo?
Skončil som ako dvadsaťšesťročný. Uvažoval som o svojej budúcnosti a mal som problémy s motiváciou. V Dukle znižovali rozpočet i počty jazdcov, sústredili sa na špičku a mladých, zostal mi v rukách Čierny Peter. V Znojme práve vznikal nový klub, na papieri vyzeralo všetko perfektne, mali o mňa záujem, podpísal som aj zmluvu a pol roka som za nich jazdil. Nedožil som sa ani jednej výplaty, len sľubov.

Jazdili ste celú sezónu zadarmo? Aký ste mali sľúbený plat?
Vtedy som aj študoval, mala to byť pre mňa dobrá brigáda. Nešlo o veľké peniaze, o 500 eur mesačne, ale nevidel som ani cent. Nakoniec mi zostal aspoň bicykel, ktorý som predal a mal som pred Vianocami nejaké peniaze na darčeky. To bol koniec mojej kariéry.

Čím sa teraz živíte?
Pracujem ako mediálny poradca Petra Sagana a som hlavný manažér cyklistickej akadémie v Žiline, ktorá nesie jeho meno. Posielam Petrovi faktúry za mediálne poradenstvo, to je moja živnosť. Práca v akadémii je v podstate kamarátska výpomoc, ale práve jej sa chcem teraz venovať viac.

Ako sa zrodilo vaše priateľstvo so Saganom?
Odmalička sme spolu jazdili v žilinskom klube. Peťo v ňom pôsobil ešte o niečo skôr ako ja, hoci je odo mňa mladší. Začínal som dvanásťročný, som rovnaký ročník ako jeho starší brat Juraj. Držali sme nad menším Peťom ochrannú ruku, utvorili sme trojicu, ktorá stále chodila všade spolu, na pretekoch i sústredeniach bývala v jednej izbe. Pochádzam z Rajeckých Teplíc, sú od Žiliny na skok, ale keď som začal navštevovať športové gymnázium, vybavil som si, že zostanem na žilinskom internáte, aby sme strávili čo najviac času spolu a všetko som ľahšie stíhal.

Aká je vaša úloha v akadémii?
Zháňam peniaze a materiál. Komunikujem s Peťom, som spojka medzi ním, sponzormi a manažérmi. V akadémii máme sedemdesiat detí, troch trénerov, mechanika, ktorí tu pracujú vo svojom voľnom čase. Vypomáham vo všetkom, čo práve treba.

Z akých zdrojov financujete chod akadémie?
Je ich viac. Máme štátne dotácie, niečo príde od sponzorov a prispieva aj Peter zo svojho vrecka.

Dá sa povedať, koľko peňazí od neho dostanete?
Dá toľko, koľko potrebujeme. Rádovo je to suma v tisíckach eur. A vždy mi povie, že ak budeme na niečo potrebovať, ak pripravíme nejaký konkrétny, zaujímavý projekt, aby sme sa ozvali, že ho podporí. Jeho najväčší prínos je však najmä v tom, že spojil akadémiu so svojím menom.

Ako sa to prejavuje v praxi?
Všetkých svojich sponzorov prepojil aj s nami. Vybavil nám autá z Citroënu, získali sme cyklistický materiál, oblečenie a podobne. Neraz sa vyjadril, že chce pomôcť tým, ktorí pomohli kedysi aj jemu a starajú sa o mladé talenty. Akadémia je podľa mňa začiatok jeho aktivít. Určite aj v budúcnosti podporí dobré projekty. Rád berie na seba výzvy a nejde vždy po najjednoduchšej ceste, ale po tej, ktorá je do budúcnosti možno najzaujímavejšia.

Cyklisti Dukly na sústredení na Istriji. Vpredu... Foto: ARCHÍV MATEJA VYŠŇU
Matej Vyšňa, patrik tybor, Istria, cyklisti, dukla trenčín Cyklisti Dukly na sústredení na Istriji. Vpredu Matej Vyšňa (vľavo) a Patrik Tybor, ktorý v lete štartoval na OH v Riu.

Hovorili ste spolu o tom, prečo si vybral vás, aby ste ho mediálne zastupovali na Slovensku?
S niečím takým som vôbec nepočítal, veľmi ma prekvapil. Ale to je presne on, urobí vždy niečo, s čím nerátate. S podobnou prácou som nemal skúsenosti. Peťo mi povedal, že sa musím učiť za pochodu. Ale táto práca mi nie je úplne cudzia. Zostal som v podstate v brandži. V tomto roku som dokončil na Žilinskej univerzite štúdium mediamatiky.

Aká je vaša špecializácia?
Ide o kombináciu problematiky masmédii a informatiky. O mediálnom trhu, o tom, ako sa v ňom pohybovať, som mal prednášky celých päť rokov. Okrem klasických médií, tlači, rozhlasu a televízii sme sa intenzívne venovali novým, sociálnym sieťam, blogom a podobne. A učili sme sa, ako to všetko funguje v praxi a aj technické základy. V škole sme pribrali postupne aj ďalšie disciplíny, venovali sa aj knihovníckym predmetom a ochrane kultúrneho dedičstva a jeho digitalizácii.

Ako spĺňa Sagan vašu predstavu o výraznej mediálnej osobnosti súčasnosti?
Podľa mňa je jeho pozícia veľmi ťažko zvládnuteľná. Sústreďuje sa na neho obrovská pozornosť a nielen na Slovensku, prakticky v celom svete. Čo sa týka mojej práce, existuje veľa analytických nástrojov, ako sledovať internet, tlač, televíziu a mať prehľad, čo sa o ňom píše a hovorí, ale aj tak nám zavše nejaké informácie unikajú. Je toho strašne veľa, čo musím sledovať. O niečom ani neviem a odrazu sa ma na to niekto opýta. Peťo je navyše dosť prostoreký, čo na srdci, to na jazyku. Niekedy niečo povie a potom treba žehliť nejaké problémy.

Čo ste žehlili naposledy?
Mesiac pred majstrovstvami sveta na tlačovke na pretekoch Eneco Tour na otázku, čo očakáva od šampionátu, zahlásil známu vetu, že on ešte ani nevie, či tam pôjde. Kto ho pozná, nerobil by z toho veľké závery, on nikdy nerieši, čo bude v budúcnosti, keď sa koncentruje na nejaké aktuálne úlohy. Je realista a berie deň za dňom.

Čo vyvolala táto jeho veta?
Riešil to celý cyklistický svet, mobil mi išiel vybuchnúť v rukách. Na tlačovke, o ktorej hovorím, som nebol a v prvom momente som ani nevedel, o čom je reč. Potom nasledoval mesiac vysvetľovania, volali mi aj zo zväzu, Peter bol už v schválenej nominácii na MS.

Dokážete mu aj otvorene povedať, že urobil chybu? Prijme kritiku?
Jasné, že sa bavíme otvorene. Sme kamaráti, inak by to nemohlo fungovať. Dokážeme sa aj pohádať. Bol som nešťastný, že po majstrovstvách sveta neprišiel na Slovensko, jeho fanúšikovia doma by si to zaslúžili. Vlani po šampionáte sa to dalo, teraz nie. Aj on by sa rád ukázal doma. Problém je vždy rovnaký – čas.

Je o jeho osobu veľký záujem?
Obrovský. Denne dochádzajú desiatky žiadostí o rozhovory. Dostávame otázky od novinárov z celého sveta. Najviac z Ameriky, kde je veľmi populárny, potom z Francúzska i Talianska. Všetci sú ochotní prispôsobiť sa, docestovať za Petrom kamkoľvek. Samozrejme, nemôžeme všetkým vyhovieť, to by nerobil nič iné, len denne niekoľko hodín odpovedal na otázky.

Odmieta všetky rozhovory alebo robí výnimky?
Čo vyhodnotíme ako dobré, zaujímavé, to sa pokúšame zvládnuť. Ak ide o veľké cyklistické alebo ekonomické, športové celosvetovo významné médium, usilujeme sa, aby robil interview osobne, na niektoré ďalšie odpovedáme písomne. Pomáha mi pri tom aj Peťova manželka Katka.

Ako sa s ním v tejto zložitej situácii komunikuje?
Nie je to jednoduché, zo dňa na deň sa niektoré veci nedajú vôbec zvládnuť, zvyčajne to trvá dlhšie. Ešte ťažšie je pre mňa odmietať žiadosti o stretnutia, účasti na akciách, o rozhovory. To je nepríjemnejšia stránka mojej práce, ale musíme rešpektovať, že Peter je najmä športovec a prednosť má vždy tréning.

Skoro všetci vedia, aký je Sagan cyklista. Málokto, aký je kamarát…
Výborný. Je otvorený, hovorí, čo si myslí a pri ňom každý hneď vie, na čom je. On je svojský človek, ale srdcom dobrák. Pre kamaráta urobí všetko a príliš o tom nehovorí.

Urobil pre vás niečo, čo si ceníte?
To sú bežné veci, ako to funguje v každom inom kamarátstve. Poviem, že mám pokazené auto a on hneď vytiahne kľúč a požičia mi svoje. O čo by som ho požiadal, to pre mňa urobí. Nevyužívam to, som skôr typ, ktorý toho veľa nepotrebuje. Ale na jednu situáciu si spomínam…

Prezradíte, o čo išlo?
Keď som končil na Dukle, mal som na pretekoch ťažký pád a vybil som si zuby. Behal som po lekároch, prinieslo mi to dosť komplikácií. Nakoniec mi robili nové zuby, musel som zaplatiť 2500 eur. Nemal som ich, rozprával som o mojich trampotách Petrovi. Bez okolkov mi požičal a bol som mu za to vďačný. Napokon, aj tým, že pre neho pracujem, mi vlastne pomohol. Končil som školu a nevedel som, do čoho sa pustiť. Jeho nečakaný návrh bol pre mňa výzvou.

Kamaráti v reprezentačných dresoch: zľava Matej... Foto: ARCHÍV MATEJA VYŠŇU
Matej Vyšňa, Juraj a Peter Saganovci, Marek Čanecký, cyklisti, reprezentanti Kamaráti v reprezentačných dresoch: zľava Matej Vyšňa, Juraj a Peter Saganovci, Marek Čanecký.

Peter je najvyťaženejším cyklistom sveta. Má ešte čas pestovať priateľstvá z detstva?
Cením si, že vždy, keď sa vrátil domov, hoci na skok, ohlásil sa, objaví sa v starej partii, ide si s nami zajazdiť ako za starých čias. Žiaľ, teraz je toho čoraz menej. Má nabitý program, býva v Monaku. Ale viem, že aj jemu to chýba.

Zmenil sa za roky, čo pôsobí vo veľkej cyklistike?
Všetko, čo spočiatku robil, bolo dosť živelné, nevedel presne, čo ho čaká, ale nezaťažoval si príliš hlavu cyklistikou, pretekmi, bral to ako zábavu. To mu síce trochu zostalo, ale už má viac skúseností i starostí, o cyklistike rozmýšľa, analyzuje ju, musí sa prispôsobovať, dobre si rozvrhnúť čas.

Zmenil sa povahovo?
Podľa mňa je rovnaký. Až na to, že sa ustavične kamsi ponáhľala. To je teraz typické. Kedysi bol pre neho svet gombička, teraz dostane na tréningu defekt, čo je päťminútová záležitosť, ale už znervóznie, dostáva sa do časového stresu. Stále niečo nestíha. Máme na seba podstatne menej času. Viac si telefonujeme, píšeme, zmenili sa aj naše debaty, riešime často pracovné veci. Kedysi sme hovorili aj hodiny o všetkom možnom, o úplne bežných veciach. O tom sa teraz bavíme, najmä keď sa ideme previezť, to sa stalo tento rok možno tri razy.

Aký má aktuálny program v týchto dňoch?
Už niekoľko týždňov sa chystá na novú sezónu. Momentálne je na sústredení so svojím novým tímom Bora-Hansgrohe v španielskom letovisku Gandia. Predtým sa stretli cyklisti z tímu v Nemecku, mali spoločné fotenie, absolvovali nejaké testy, prevzali si oblečenie a podobne.

V závere roka sa uskutočnia vyhlasovania ankiet o najlepšieho cyklistu i najúspešnejšieho športovca roka. Uvidíme ho na týchto podujatiach?
Peťo má povinnosti v novom tíme a všetko naznačuje, že príde domov len na skok na Vianoce. Už 26. decembra zasa odcestuje, sezónu začína skôr, predstaví sa v polovici januára na pretekoch v Austrálii a musí do dejiska letieť hneď po vianočných sviatkoch, aby sa na preteky dobre aklimatizoval. Urobí všetko, aby sa na vyhláseniach zúčastnil, ale teraz to vyzerá tak, že sa bude musieť organizátorom ospravedlniť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Matej Vyšňa