Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan, Cavendish aj Nibali. UCI udelí licencie všetkým, reforma sa odkladá

Cyklistický tím Dimension Data s lídrom Markom Cavendishom zrejme nepríde o licenciu WorldTour v sezóne 2017. Po dohode medzi Medzinárodnou cyklistickou úniou a organizátorom Tour de France Amaury Sport Organisation by sa mala odložiť reforma WorldTour, podľa ktorej sa mal počet tímov s elitnou licenciou v budúcej sezóne znížiť na sedemnásť.

27.10.2016 15:58
Mark Cavendish Foto: ,
Mark Cavendish.
debata

Z informácii špecializovaného portálu Cyclingnews vyplýva, že v sezóne 2017 by malo byť súčasťou WorldTour všetkých 18 tímov, ktoré požiadali o licenciu vrátane Dimension Data, ktorému hrozil zosun o poschodie nižšie na prokontinentálnu úroveň.

Toto rozhodnutie zatiaľ nie je konečné. Schváliť by ho mala aj Rada cyklistických profesionálov (PCC), ktorej zástupcovia sa ešte v novembri stretnú s predstaviteľmi UCI. Záverečné slovo bude mať licenčná komisia UCI.

„Licencie by sa mali vydávať na dva roky a každý z tímov by sa mal podľa svojho uváženia rozhodnúť, či obsadí aj desať pretekov, ktoré pribudli do kalendára WorldTour v budúcej sezóne. Reforma WorldTour by mala prísť na rad až v roku 2019, keď by sa mal znížiť počet tímov s najvyššou licenciou z 18 na 16. Redukcia by sa týkala dvoch najslabších družstiev zo súťažného ročníka 2018,“ informoval portál cyclingnews.com.

V súvislosti s tímom Dimension Data prenikli aj informácie, že manažér Dour Ryder sa v prípade neudelenia licencie WorldTour hodlal obrátiť na Športový arbitrážny súd (CAS), ktorý mal napadnúť „deravý legislatívny systém UCI.“

Táto situácia je teraz, zdá sa, zažehnaná. S pomocou od CAS v prípade potreby údajne rátali aj funkcionári nových uchádzačov o WorldTour – nemeckého zoskupenia Bora-Hansgrohe (doteraz prokontinentálny tím Bora-Argon 18, lídrom bude Slovák Peter Sagan) a úplne nového projektu Bahrain-Merida s Vincenzom Nibalim.

Z menoslovu družstiev pre WorldTour z práve vrcholiacej sezóny vypadli Tinkoff a IAM Cycling, ktoré skončili svoje pôsobenie vo vrcholnej cyklistike. V Dimension Data sa napriek tomu právom obávali o svoje pokračovanie na vrcholnej úrovni, keďže v hodnotení sezóny 2016 obsadili spomedzi tímov elitnej kategórie posledné 18. miesto.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mark Cavendish #Dimension Data