Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Saganov objaviteľ: Keby Peter teraz začínal, už nevyhrá

Celý svet ho videl v priamom televíznom prenose, ako sa teší so slovenskou vlajkou v rukách v cieli majstrovstiev sveta v cyklistike.

19.10.2016 10:00
peter sagan, peter zanický Foto:
Peter Sagan spolu s Petrom Zanickým.
debata (17)

Peter Zanický, žilinský tréner, ktorý patrí k objaviteľom Petra Sagana a viedol ho v tomto roku aj na olympiáde v Riu, oslavoval triumf bývalého zverenca priamo v katarskej Dauhe.

Aké pocity ste prežíval krátko po pretekoch, keď ste Petrovi Saganovi blahoželali k zlatu?
Dal som dokopy partiu žilinských fanúšikov, bývalých cyklistov, Petrových kamarátov a vybrali sme sa povzbudiť ho do Kataru. Bol to fantastický zážitok. Ťažko si predstaviť eufóriu, ktorá medzi nami zavládla. Na chvíľu nám síce v závere zamrzol úsmev, ale o to väčšia radosť vypukla potom.

Čo vám pokazilo náladu?
Stáli sme asi 150 metrov pred cieľom a keď vedľa nás prefrčala vedúca skupina, Peter bol ešte na siedmom mieste. Videl som na kamarátoch, že ich to zaskočilo. Kričal som: Je to dobré! Viem, ako málo, ale zároveň aj ako veľa, môže byť v cyklistike 150 metrov. Posledný úsek viedol do mierneho kopčeka a fúkal protivietor. Peter to zvládol super. Výborne to načasoval a rozbalil v pravý čas.

Ukázal, že je veľký stratég a v podobných situáciách sa už nemýli často. Zároveň aj on tvrdil, že mal aj šťastie. Ako hodnotíte jeho výkon?
V pretekoch boli dva vážne momenty, ktoré rozhodli. Peter v závere nestratil hlavu ako Belgičania alebo Nóri či Taliani, ktorí mali vpredu veľkú presilu a nič z nej nevyťažili, prekoučovali to. Najmä Belgičania urobili obrovskú chybu, že hoci boli šiesti, Sagana neuštvali. Záver nezvládol ani Cavendish, ktorý sa držal Petrovho zadného kolesa, ale nakoniec stratil nervy, vyrazil dopredu po ľavej strane a prehral. S Petrom sme sa po pretekoch zhodli, že mal veľké šťastie. Pretlačil sa po pravej strane pri bariére, kde sa už nebrzdí, tam sa len padá. Rozhodlo pár centrimetrov, mohlo to dopadnúť inak.

A druhý vážny moment pretekov?
Ten sa zrodil ešte v púšti. Peter dobiehal prvú skupinku, vtedy sa išlo 60–65-kilometrovou rýchlosťou. Priznal, že v tom momente, ako vravia cyklisti, išiel podlahu. Mal pred sebou už vyše 50-metrovú dieru, hovoril si však, že teraz musí byť určite vpredu, hoci ani presne nevedel, kto je na čele. Posledný sa sám na poslednú chvíľu dotiahol do vedúcej skupiny.

Ak by to nestihol, bolo by po šanci na obhajobu titulu?
Asi áno, sotva by sa s ním niekto spojil, aby spolu stíhali cyklistov vpredu. O víťazovi by sa rozhodovalo tak či tak v prvej skupine, ale Peter by v nej nebol.

Vo svetovom pelotóne je viacero špičkových cyklistov. V čom je Peter pred nimi, v čom je silnejší?
Možno ani na šampionáte v Katare nebol úplne najsilnejší vo vedúcej skupine. Ale bol výborne pripravený mentálne. Nepripúšťal si pred pretekmi tlak, ktorý či niekto chce alebo nie ovplyvňuje výkony pretekárov. V závere nešpekuloval a ide mu aj karta. Tak je to aj v živote, šťastie praje pripraveným a úspešným. Keď som sa s ním a tiež s Jurajom a Mišom Kolářom rozprával večer pred pretekmi, videl som, že všetci sú v pohode. Nik z nich nelamentoval, aké to bude ťažké, aká je horúčava, ako bude fúkať. Niekedy rozhodujú vo vyrovnanej špičke aj podobné detaily.

Vy ste strávili s Petrom veľa času na olympiáde v Riu, ktorá mu jediná nevyšla v tomto roku podľa predstáv. Bol to z jeho strany risk. Ako prežíval túto situáciu?
Prvé reakcie boli veľmi emotívne. To k tomu patrí, keby ich nebolo, znamenalo by to, že mu na vystúpení príliš nezáležalo. Keď sa k tomu vraciam, možno táto skúsenosť bola pre neho dobrá a pomohla mu.

V čom?
V teréne a v horskej cyklistike vyrastal, pustil sa s chuťou do prípravy, bavilo ho to, bolo to pre neho oživenie, vybočenie z istého stereotypu, veľmi dobrá zmena, odreagoval sa. Prišiel na ďalšie preteky do Kanady a potom na Eneco Tour v pohode, s novou motiváciou.

Po uplynulej nedeli má už dva tituly majstra sveta. Ktorý je podľa vás cennejší?
Ťažko sa porovnáva, vždy sa hovorí, že prvý takýto úspech je najemotívnejší. Lenže ja som v Amerike nebol, teraz v Katare som to prežíval priamo na mieste silnejšie. V Petrovom prípade je však veľmi dôležité, že dokázal vyhrať dva razy v úplne iných podmienkách, na inej trati a iným štýlom. To sa cení. O rok bude šampionát v Nórsku, kde bude situácia zasa úplne iná. Keď bude zdravý, opäť bude patriť k najväčším favoritom.

Vy ste jeden z tých, čo ste Petra objavili. Akiste ste nemohli tušiť, že o nejaký čas bude dvojnásobným majstrom sveta. Dalo sa však vycítiť už vtedy, že bude z neho špičkový cyklista?
Možno áno, ale mali sme stále pred očami len naše slovenské pomery. V tom čase pôsobil medzi profesionálmi len jediný Slovák – Jurčo. A Svorada, ktorý bol v Česku. Peťo bol veľmi talentovaný a od začiatku aj veľmi ambiciózny. Ale o tom, že sa stane majstrom sveta, sa mi ani nesnívalo.

Ste organizátorom Detskej Tour Petra Sagana. Tento rok mala deväť kôl. Ako ste boli s ňou spokojný?
Za všetko hovoria čísla. Štartovalo na nej dovedna 3838 detí, čo je nárast v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 50 percent. S úspechmi a popularitou Petra rastie aj záujem detí, jeho vplyv je rozhodujúci. Mali sme z toho obrovskú radosť, pokúsime sa tento projekt ešte vyšperkovať a usilovať sa, aby išiel stále správnym smerom.

Podobný talent ako Sagan sa objaví možno raz za sto rokov. Videli ste však v pretekoch mladých nadšencov, ktorí by mohli kráčať v jeho stopách?
Máme dva slogany: Rastie nám nový šampión a Bicyklovať je zábava. Pre nás sú oba nesmierne dôležité. Samozrejme, hľadáme aj nové talenty. Keby sa teraz postavil na štart malý Peter Sagan, tak už nevyhrá. Viaceré deti sú vo veku, keď začínal, rýchlejšie. A keď mal on deväť rokov a prihlásil sa na prvé preteky, na štarte bolo desať maximálne pätnásť detí. Teraz ich v tejto kategórii súťaží aj deväťdesiat. Chyby vo výchove talentov sa však často robia neskôr.

V čom vidíte najväčší problém?
Rodičia sa až príliš upnú na výkony a súťaživosť a keď v šestnástich treba pridať v príprave, tréningu, tak sa talenty strácajú. Netreba situáciu unáhliť, vybrať v slovenských podmienkach z deväťročných detí šikovné talenty nie je až také zložité. Problém nastáva neskôr a najmä vtedy, keď sa majú presadiť v mužskej cyklistike.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Peter Zanický