Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Cyklistika je finančne podhodnotená, tvrdí Privara

Skvelý úspech Petra Sagana prežíval v katarskej Dauhe aj šéf slovenskej cyklistiky a bývalý reprezentant Peter Privara.

17.10.2016 20:50
Peter Privara Foto: ,
Prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara.
debata (2)

„Mal som veľkú radosť a zároveň som cítil obrovský obdiv k tomu, akým spôsobom Peter získal titul majstra sveta,“ vravel v pondelok Privara.

Boonen prišiel na slovenskú večeru

Ocenil aj prácu ďalších dvoch cyklistov i podporného tímu, ktorý takisto pôsobil v zložitých podmienkach, ale pripravil majstrovi sveta dobré zázemie. „Aj Juraj Sagan a Michael Kolář podali podľa mňa životné výkony a ukázali, ako sa má reprezentovať. Celý tím zabral, aj na občerstvovacích úsekoch, štyri bufety boli v púšti a ďalšie na okruhu, v horúčavách sme museli pripraviť nespočetné množstvo fliaš. V tieni ukazoval teplomer 37 stupňov, na slnku o pätnásť viac. Cyklisti v tejto horúčave sedeli na bicykloch v pretekoch bezmála šesť hodín. K tomu absolvovali desať kilometrov zo slávnostného na ostrý štart, všade sa čakalo, takže sedem hodín strávili ako vo vyhni. Bol to heroický výkon,“ popisoval podmienky.

Nie všetci ich zvládli, do cieľa nakoniec prišla asi štvrtina cyklistov, ktorí stáli na štarte. Medzi nimi chýbali i viacerí favoriti. „Od vyčerpania odpadávali veľké esá. Nemci mali troch kandidátov na titul – Degenkolba, Kittela a Greipela. Chýbali vo vedúcej skupine, preteky boli nad ich sily,“ doplnil.

Po pretekoch sa členovia výpravy stretli na spoločnej oslave v hoteli Melia. „Na večeri sa zišli aj Saganovi talianski spolupracovníci, Peťov fanklub. Zastavil sa medzi nami aj vynikajúci belgický reprezentant Boonen, ktorý skončil v nedeľňajších pretekoch tretí. Podebatoval si chvíľu s Petrom, samozrejme, bol trochu sklamaný. Belgičania urobili v pretekoch kus skvelej práce, aj oni chceli zlato, ale nakoniec ich líder uznal Saganove kvality. Okolo polnoci sa všetci rozchádzali, lebo na Petra čakal ďalší program, už dnes sa zúčastní v Abú Zabí na veľkom cyklistickom galavečere,“ približoval Privara.

Sagan je momentálne nielen najúspešnejší slovenský cyklista, ale vo svete aj najznámejší slovenský športovec vôbec. „Dosahuje fantastické výsledky, ktoré sú zároveň veľkou motiváciou pre slovenský šport, pre mládež. Veľa detí chce byť Petrom Saganom, čo vidieť na populárnej detskej Tour Petra Sagana. Toto všetko však musí mať náväznosť na prácu klubov, musia fungovať a utvárať spolu s rodičmi podmienky pre talenty, zázemie. To nám zatiaľ chýba,“ pripomína šéf cyklistického zväzu.

Zväz berie 900-tisíc eur

Podľa neho je v slovenskom športe málo peňazí a platí to ešte viac v cyklistike. „Nastavenie súčasného financovania nie je príliš priaznivé pre cyklistiku,“ tvrdí. „Usilujeme sa s tým bojovať, ale naše návrhy neprechádzajú. Navýšenie v poslednom roku bolo minimálne.“

Privara je na čele cyklistického zväzu päť a pol roka, nárast peňazí vzhľadom na to, aké výsledky cyklisti dosiahli, nepovažuje za adekvátny. „Keď som nastupoval do funkcie, dostávala cyklistika vyše 300-tisíc eur, teraz je to po mnohých úspechoch 900-tisíc. Štátne peniaze idú najmä na mládež a chod zväzu, sú percentuálne rozdelené, účelovo určené na rôzne oblasti. Nemôžeme si napríklad za ne kúpiť autá, to musíme zohnať najmä zo sponzorských zdrojov. Pritom autá sú v cyklistike nevyhnutné, využívajú sa nielen na prepravu pretekárov, materiálu, bicyklov, ale aj v tréningovom procese. Cyklisti za nimi jazdia, sprevádzajú ich ako mechanické vozy. Máme štyri autá a ročne najazdia dovedna asi 300-tisíc kilometrov.“

Zdôrazňuje, že slovenská cyklistika nie je iba Peter Sagan, hoci ten je jej jasným lídrom. „Mali sme a máme Velitsovcov, k ním treba prirátať Bašku, Kolářa, Juraja Sagana, predtým tu boli Jurčovci. Už dlho máme silnú skupinu jazdcov. Nie je ich, samozrejme, tak veľa ako v Belgicku, Taliansku, Holandsku, Francúzsku, kde je väčšia základňa i kvalita. Tam je cyklistika často športom číslo dva po futbale, v čase Tour či Giro sa stáva jednotkou. U nás je cyklistika dlhodobo podhodnotená a neviem, čo by sme mali ešte spraviť a aké kritériá splniť, aby sa dostala vo financovaní na úroveň najviac podporovaných športov. Máme výsledky, je populárna, venuje sa jej veľa detí a mládeže…“ uzavrel Peter Privara.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Peter Privara #MS 2016