Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Peter II. Veľký

Peter je druhý raz majstrom sveta a je veľký šampión. Takí majstri sa ani vo svete nerodia každý deň.

18.10.2016 10:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan - aktuálny majster sveta.
debata

Ešte pred pár rokmi si nik nevedel predstaviť, že v slovenských pomeroch vyrastie podobný cyklistický frajer. Sagan je príjemná realita, o ktorej sníva každý fanúšik. Pokojne sa uštipnite. Je to všetko naozaj pravda.

Za roky, čo točí pedálmi vo svetovej cyklistike, boli aj situácie, keď rozdeľoval pelotón. Nie všetci ho bezhranične obdivovali a neplatí to ani teraz. Sagan sa nezmestí do nijakej škatuľky. Dosiahol to, čo sa podarí iba výnimočným. Cyklistický národ ho miluje a súperi rešpektujú. Tento rok urobil pre to úplne najviac.

Od okamihu, ako vstúpil na svetovú scénu, vytrvalo búra stereotypy. Rozbíja poučky, ktoré živia odborníkov. O bezmocnosti jednotlivca či malého tímu presadiť sa proti početným veľmociam. O nemožnosti ukázať chrbát ostatným, keď ste favorit a všetci si na vás dávajú bacha. O nereálnosti dať do laty súperov v krkolomných šprintoch, ale popritom sa nezosypať v kopčekoch, ktoré stoja v ceste.

Potvrdzuje odvahu v nekompromisných finišoch. Ukazuje vytrvalosť v klasikách. Riskuje až na hranu v zjazdoch. Necúvne v stúpaniach. Zdobí ho talent a všestrannosť. Experti pripomínajú, že technicky je skoro dokonalý jazdec. Do pozície úspešného, to, čím sa odlišuje od konkurencie, ho však stavia najmä jeho mentálna sila.

Nezaťažuje si hlavu tým, či je teplo alebo zima, či prší alebo sneží, či je bezvetrie alebo fúka, či ide po diaľnici alebo po kockách a rozbitej ceste. Vie, že podmienky sú pre všetkých rovnaké. V nich sú si cyklisti rovní.

Ale je len zopár vyvolených, ktorí majú na to, aby boli ešte lepší ako najlepší. Sagan sa zaradil po nedeli medzi nich.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan