Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan sa necítil ako legenda. Po nedeli sa ňou stal

Peter Sagan pricestoval do Dauhy len tri dni pred pretekmi majstrovstiev sveta. Pripravoval sa v Monaku. Chcel mať do najposlednejšej možnej chvíle svoj pokoj a maximálnu koncentráciu. To, že ho čaká veľká úloha, si vôbec nepripúšťal.

17.10.2016 09:10
debata (23)
Peter Sagan obhájil majstrovský titul. Foto: SITA/AP
Peter Sagan Peter Sagan obhájil majstrovský titul.

Sagan je maximalista, ktorý chce vyhrať, ale zároveň nikdy nerobí z cyklistiky vedu. To je jedna z hlavných charakteristík po včerajšku dvojnásobného svetového šampióna.

Skvelý štvorvrcholový rok

V katarských náročných podmienkach ho čakala obhajoba titulu. Podobnú v dlhej histórii majstrovstiev sveta splnili pred ním len piati muži. Žilinský rodák však nad tým len mávol rukou.

„Viacerí jazdci predo mnou zvíťazili na majstrovstvách sveta dvakrát a niektorí dokonca aj trikrát. Ak aj vyhrám, nebude to nič historické. Prišiel som sem nie preto, aby som sa zapísal do histórie, ale chcem odovzdať maximum a dobre si zajazdiť,“ vysvetľoval.

Vedel, že ako úradujúci svetový šampión nejde s kožou na trh. „Nemám čo stratiť, nejakým tlakom sa nezaoberám,“ zdôraznil a nevyhováral sa ani na to, že súperi budú mať početnú prevahu. „Uvidíme v nedeľu,“ reagoval.

Akoby už tušil, čo príde.

Slovenský šampión má za sebou výnimočný rok. Nielen výsledkami. Absolvoval štvorvrcholovú sezónu a zvládol ju znamenite. Vybojoval v nej štrnásť víťazstiev a hoci tentoraz štartoval na menšom počte pretekov ako v niektorých predchádzajúcich rokoch, stal sa už pred príchodom do Kataru definitívnym lídrom tohtoročného svetového rebríčka.

V Riu ho zastavili defekty

Prvým vrcholom roka sa stali pre Sagana jarné klasiky. V nich dlho túžil po veľkom triumfe. Víťazstvom na jednom z piatich najväčších jednorazových podujatí, na Okolo Flámska, si splnil veľký cieľ. V skvelom rozbehu pokračoval a na Tour de France si obliekol v parížskom cieli aj piaty raz zelené tričko najúspešnejšieho jazdca v bodovacej súťaži. Úspech na Tour ozdobil aj troma etapovými víťazstvami.

Odborníkom i fanúšikom pripravil veľké prekvapenie, keď sa na olympiáde v Riu de Janeiro odohodlal na nečakaný ťah. Rozhodol sa, že nebude štartovať v cestných pretekoch, ale po siedmich rokoch sa vráti do terénu a spomenie si na svoje začiatky.

Postavil sa na štart pretekov v horských bicykloch. Tento nevídaný experiment mu nevyšiel. Po krátkej špeciálnej príprave, ktorú absolvoval po Tour de France, sotva mohol očakávať, že vystúpi na stupeň víťazov. Napokon ho však zastavili dva defekty a skončil v poli porazených.

„Čo sa dá robiť, taký je šport. Raz to vyjde, inokedy nie. Vždy bývajú dobré i zlé dni. V týchto pretekoch sa mi podarilo len dobre odštartovať, nič viac,“ vravel po pretekoch, v ktorých sa v úvode zdalo, že môže konkurovať najlepším horským cyklistom. „Myslím si, že ak by nenastali komplikácie, na prvú desiatku by som mal,“ zatipoval si Sagan, ktorý začínal práve v cyklokrose a cross country. Z oboch disciplín získaval v juniorskej kategórii na šampionátoch medaily.

K titulom vždy iným štýlom

Cyklistické preteky jednotlivcov sú lotériou, v ktorej rozhoduje aj šťastie. Na výsledok vplýva množstvo okolností. Aj preto sa len veľmi výnimočne stane, že majster sveta dokáže o rok obhájiť titul.

Peter Sagan. Foto: SITA/AP
Peter Sagan Peter Sagan.

Sagan to dokázal a včera zdolal celú plejádu silných súperov, s ktorými v minulosti neraz aj prehral. Najmä Cavendishovi, podľa mnohých momentálne v cyklistike najrýchlejšiemu mužovi plánety, sa zopárkrát pozeral na chrbát. Brit na tohtoročnej Tour vyhral štyri etapy a dovedna sa tešil z víťazstva na najväčších etapových pretekoch planéty tridsaťkrát. Teraz na Sagana nestačil.

Dvojnásobný slovenský športovec roka potvrdil výnimočný talent a všestrannosť. Oba triumfy vybojoval v úplne iných podmienkach a v inom štýle. Oba boli veľké, ako sa na výnimočného majstra patrí.

V americkom Richmonde sa vyhol hromadnému špurtu, pred cieľom ušiel z balíka a sólovou jazdou nadchol cyklistický svet.

V Katare bol charakter trate i priebeh pretekov odlišný. Sagan opäť ukázal neskutočnú taktickú zrelosť, cit, prehľad. Vyčkal si na ideálny okamih, poslednú možnú šancu, ktorá mu ešte zostala a nedal žiadnemu súperovi šancu.

Pred majstrovskými pretekmi odmietal silné slová. Legendou sa necítil. A necíti sa ňou akiste ani teraz. Nič to však nemení sa fakte, že sa ňou už stal.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #MS v cyklistike