Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Kráľ Sagan

Neuveriteľná ľahkosť, s akou slovenský fenomenálny cyklista Peter Sagan v katarskej páľave obhájil titul majstra sveta, potvrdzuje jeho výnimočnosť i súčasnú dominanciu vo svetovom pelotóne.

16.10.2016 21:34
debata (11)
Peter Sagan. Foto: SITA/AP
Peter Sagan Peter Sagan.

V jednoduchosti je krása, no za tým, čo sa zdá na prvý pohľad jednoduché, sa spravidla skrýva najvyššia profesionalita so všetkým, čo s ňou súvisí.

Pred rokom v závere pretekov na svetovom šampionáte v americkom Richmonde na členitejšej trati v pravú chvíľu bleskovo unikol súperom a náskok udržal až do zlatého konca.

V Dauhe cyklisti súťažili v horúčave na rovinatej trati – okolo nej bolo viac paliem než divákov – ktorá mala viac vyhovovať špurtérom. A aj keď vo vedúcej skupine mali podstatne silnejšie zastúpenie pretekári z cyklisticky najsilnejších krajín Belgicka, Talianska či Francúzska, slovenské trio s nimi držalo tempo. A keď sa v záverečných metroch rozhodovalo o tom, kto bude svetovým kráľom, Peter Sagan ukázal súperom chrbát a vo veľkom štýle špurtoval opäť prvý! Tak, ako sa na svetovú cyklistickú jednotku patrí.

Fajnšmekrom pripravil ďalší skvelý zážitok a Slovensku opäť parádnu reklamu.

O Petrovi Saganovi sa hovorilo ako o veľkom talente, len čo ako žiačik vysadol na bicykel a absolvoval pár pretekov. Každou sezónou výkonnostne rástol, výsledkami si získaval rešpekt. Mal šťastie na ľudí, ktorí formovali jeho rast, no najdôležitejšou sa stala jeho nesmierna vôľa víťaziť.

Na nedávnej olympiáde v Riu dal prednosť horskému bicyklu – a hoci mu risk nevyšiel, drámu z toho nerobil. Hoci nechával fanúšikov trošku v napätí, či vôbec bude obhajovať dúhové tričko, sám najlepšie vedel, že majstra sveta by nectilo, keby na štarte chýbal.

Prišiel, videl – a zvíťazil. A mimoriadne úspešnú sezónu zavŕšil tak, ako sa na cyklistického kráľa patrí. Zlatom a zápisom do cyklistickej nesmrteľnosti.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #MS v cyklistike