Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Kulisa Kataru

Horúčavy, pieskové duny, cesta v púšti. To je kulisa majstrovstiev sveta v cyklistike, v ktorej čaká Petra Sagana obhajoba titulu.

15.10.2016 12:00
debata

Na územie Slovenska by sa vošli štyri Katary a ešte by kúsok zostal voľný. Krajina pri Perzskom zálive má o niečo viac obyvateľov ako západné Slovensko. V cyklistike znamená toľko, čo Grónsko vo futbale, ale hostí svetový šampionát. Športoví bossovia jej odklepli aj ďalšie top podujatia.

Katar už pripravil MS hádzanárov. Čoskoro privíta na šampionáte atletické hviezdy a očakávaným vrcholom budú MS 2022 vo futbale. Najväčší turnaj sa nasťahuje do najmenšej krajiny, aká ho kedy organizovala.

Bohatý emirát sa stáva športovou veľmocou. Obrátil hore nohami zabehaný kalendár. Cyklisti museli posunúť termín MS o tri týždne, keď sú teploty aspoň o pár stupňov nižšie. To isté urobili aj atléti. A futbalisti? Čaká ich termínová revolúcia, s ktorou sa stále nezmierili. Najsledovanejšie finále planéty sa má prvý raz v histórii uskutočniť pred Vianocami. Malou útechou bude fakt, že zápasy odohrajú na ôsmich supermoderných štadiónoch na malom území. Návštevník nemusí byť ani Sagan, aby ich pokojne obehol na bicykli.

Podujatia, ktoré sú pýchou športového sveta, šejkovia akiste organizačne zvládnu. Trápi ich problém, ktorý už pocítili aj hádzanári a cyklisti. V Katare ani veľké šampionáty domácich fanúšikov nelákajú. Cyklisti môžu zabudnúť na masy, ktoré ich pravidelne povzbudzujú vedľa trate i v cieli.

V necyklistickej krajine chýba tradičná atmosféra. Dosiahnuť úspech bude pre Sagana ťažšie ako vlani v Richmonde. Ak by mu zavesili na krk opäť zlato, jeho triumf bude mať najvyšší lesk v doterajšej kariére.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v cyklistike