Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan obhajuje zlato. Je silný, ale nemusí to stačiť

Peter Sagan je pripravený na obhajobu zlata. Najúspešnejší slovenský športovec minulého roka vybojoval vlani titul majstra sveta v pretekoch jednotlivcov v americkom Richmonde a teraz sa na neho sústreďuje pozornosť nielen slovenských fanúšikov.

16.10.2016 06:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan si vychutnáva majstrovské zlato v americkom Richmonde.
debata

V nedeľu vyvrcholí svetový šampionát v cyklistike v katarskej Dauhe najsledovanejšími pretekmi. Na štart sa postavia najlepší profesionáli v kategórii elity a líder tohtoročného svetového rebríčka bude patriť k najväčším favoritom.

Sagan síce pred niekoľkými týždňami chvíľu zapochyboval, či bude štartovať na šampionáte v Katare, kde vládnu náročné poveternostné podmienky, veľké horúčavy a aj obavy zo silného vetra, ale napokon na posledné vážne preteky sezóny do ich dejiska pricestoval.

Po sedemetapových pretekoch Eneco Tour minulý mesiac sa cítil trochu unavený po dlhej sezóne, v ktorej vybojoval viaceré cenné výsledky. Teraz sa však zdá, že si oddýchol a pred štartom má potrebnú formu. Viacerí experti poukazujú na to, že v pretekoch jednotlivcov na majstrovstvách sveta to nemusí stačiť. Obhájiť v nich titul je mimoriadne náročné.

V celej histórii šampionátov, za bezmála deväťdesiat rokov (od roku 1927) sa to podarilo len piatim cyklistom. Naposledy Talianovi Paolovi Bettinimu (2006 a 2007). Pritom cyklistický šampionát organizujú každý rok, s výnimkou vojnového obdobia.

Aj Sagan sa už presvedčil o zradnosti tohto podujatia. Na jeho štart sa postaví siedmy raz, ale hoci ho vždy radili medzi favoritov, svoju úlohu stopercentne potvrdil až vlani. V americkom Richmonde mu ideálne sadol deň i okruh a podmienky dokonale využil, keď zaskočil všetkých súperov sólovým únikom v závere.

Saganovou nevýhodou, podobne ako viackrát predtým, bude skutočnosť, že po jeho boku budú jazdiť len dvaja ďalší Slováci – jeho brat Juraj a Michael Kolář. Trojica bude čeliť veľkej početnej presile najsilnejších cyklistických krajín.

V Katare, kde má najvyšší bod 103 metrov, budú preteky záležitosťou rýchlych mužov pelotónu. Kto z nich vydrží v cyklistickom pekle na čele balíka až do cieľa, má reálnu šancu siahnuť na medailu. Preteky povedú rovinou, merajú 257,5 km a odštartujú ich v nedeľu o 9.30.

Za najväčšieho favorita sa vo všeobecnosti považuje Brit Mark Cavendish, ktorý mal v tomto roku výbornú formu, ale nedávno prekonával aj zdravotné ťažkosti. Na tohtoročnej Tour de France vybojoval štyri etapové víťazstvá a ich celkový počet zaokrúhlil na tridsať. V závere Tour odstúpil a chystal sa na OH v Riu de Janeiro, kde na dráhe získal striebornú medailu v omniu.

Cavendish sa už z titulu majstra sveta tešil – pred piatimi rokmi v Kodani. Na túto poctu čakajú aj výborní nemeckí šprintéri, viacnásobní víťazi etáp na najvýznamnejších pretekoch vrátane Tour – André Greipel a Marcel Kittel, ktorí takisto môžu zosadiť žilinského rodáka zo svetového trónu.

Sagan dorazil do hlavného mesta Kataru Dauha až vo štvrtok. Záverečnú prípravu absolvoval v Monacu, kde má dobré podmienky a aj pokoj na tréning. Brat Juraj a Kolář, s ktorými jazdil aj v doterajšom tíme Tinkoff (ako je známe ten už ukončil svoju činnosť), uprednostnili prípravu v teplom počasí na Malorke.

Sagan na MS
Melbourne 2010 nedokončil
Kodaň 2011 12.
Valkenburg 2012 14.
Florencia 2013 6.
Ponferrada 2014 43.
Richmond 2015 1.
debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #MS v cyklistike