Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Teplo či zima. Ak sa jazdí na rovine, Mark Cavendish je vždy favorit

Ak sa cyklistické preteky jazdia na rovine, vždy treba rátať s Markom Cavendishom. Takto sa vyslovil Rolf Aldag, športový riaditeľ tímu Dimension Data, na otázku, koho favorizuje v nedeľňajších pretekoch s hromadným štartom na majstrovstvách sveta v katarskej Dauhe.

13.10.2016 20:14
Mark Cavendish Tour de France 2016 Foto: ,
Mark Cavendish.
debata

Vo všeobecnosti sa očakáva, že 31-ročný rodák z Douglasu na Ostrove Man v katarskom teple reálne môže zaútočiť na druhý titul svetového šampióna, pričom ten prvý získal rovnako v pretekoch s rovinovým profilom v Kodani 2011.

„Rovina znamená, že Cavendish je favorit. Všetci ho musia brať vážne a vôbec netreba riešiť, že nemal stopercentnú prípravu,“ uviedol Rolf Aldag na webe Cyclingnews.

Britský rýchlik na dvoch kolesách v závere septembra pre črevnú infekciu bol dovedna šesť dní bez tréningu a vynechal aj avizované prípravné preteky Münsterland Giro a Paríž-Bourges. Ešte predtým vyčerpaný odstúpil po 70 km jazdy z podujatia GP Beghelli. Na poslednej klasike sezóny Paríž-Tours však skončil šiesty. Naznačil, že formu nestratil a v Katare by chcel zaútočiť na dúhový dres majstra sveta, ktorý v tejto sezóne patril Petrovi Saganovi.

Podľa Aldaga najdôležitejším faktorom nedeľňajších pretekov kategórie mužov – elite budú vysoké teploty a nie bočný vietor, ktorý sa tiež spomínal v prognózach. Pre Cavendisha by teplo nemuselo byť zásadnou prekážkou aj preto, že dvakrát v kariére celkovo ovládol preteky Okolo Kataru – prvýkrát v sezóne 2013 a druhý raz práve v tomto roku.

„Ak poviem, že nezvíťazí, bude ma nenávidieť do konca života. Na druhej strane, týmto podpichnutím mu možno dodám motiváciu navyše a zajazdí najlepšie, ako len bude vedieť,“ zažartoval si Aldag na Cavendishov

Britský šprintérsky fenomén v tomto roku ukázal svoju obrovské kvality aj na Tour de France, kde ovládol štyri etapové koncovky a celkovo zaokrúhlil počet víťazných etáp na týchto najslávnejších pretekoch na tridsať.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v cyklistike #Mark Cavendish #Dimension Data