Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

MS v cyklistike sa iba začali a už počuť kritiku. V Katare je úmorné teplo

Zo svetového šampionátu v cestnej cyklistiky ubehli prvé štyri disciplíny a ozývajú sa hlasy, že Medzinárodná cyklistická únia (UCI) riadne zariskovala s konaním tohto elitného podujatia v horúcej klíme pri Perzskom zálive.

10.10.2016 17:20
cyklistika, koleso, pedál Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Kritika prišla najmä od aktérok otváracej tímovej časovky žien, keďže nedeľňajšie preteky v katarskej Dauhe sa konali v 38-stupňovom teple a neobyčajne suchom vzduchu. A to UCI posunula začiatok majstrovstiev sveta o tri týždne oproti tradičnému dátumu a pred šampionátom zriadila špeciálnu skupinu štyroch lekárskych expertov, ktorí pravidelne monitorujú počasie v dejisku šampionátu a cyklistom ponúkli špeciálnu brožúru s leitmotívom „Ako zdolať teplo a vyhnúť sa dehydratácii.“ Píše o tom špecializovaný portál Cyclingnews.

Zrejme najhoršie v nedeľňajšej tímovej časovke dopadla Holanďanka Anouska Kosterová z tímu Rabobank Liv, ktorá v dôsledku vysokých teplôt nezvládla časť svojej jazdy, narazila do bariéry, preletela cez riadidlá bicykla a riadne sa doudierala na tvári aj ramenách. Napriek tomu bola schopná dokončiť preteky, hoci jej tím skončil beznádejne posledný.

„Ak si predstavím, koľko úsilia nás to všetkých stálo, tak náš výsledok je nočnou morou. Som však hrdá na svoje kolegyne v tíme a už mám aj úsmev na tvári,“ napísala Kosterová na twitteri. S tvrdou kritikou vyrukovala ďalšia členka tímu Rabobank Liv Roxane Knetemannová. „Takéto podmienky a navyše v časovke? Toto UCI nedomyslela. Náročné podmienky, v ktorých sme súťažili, nedávajú zmysel. Bolo to ako v saune,“ skonštatovala Knetemannová.

Ďalšia holandská hviezda z tímu Rabobank Liv, tohtoročná olympijská víťazka aj majsterka Európy v pretekoch s hromadným štartom Anna van der Breggenová, podotkla: „Bola to kombinácia obrovskej únavy vo veľkom teple. Keď som zbadala Anousku, ako vyzerá, bola som rada, že vôbec prešla cieľovou čiarou. Nikdy predtým som nejazdila v takej horúčave a suchom vzduchu. V takom počasí idete na absolútny limit a potom len čakáte, čo na to odpovie vaše telo.“

Po nedeľňajších pretekoch nezostali ticho ani ďalšie dve holandské pretekárky, ktorým pre zmenu zavesili na krk zlaté medaily. Ellen van Dijková a Chantal Blaaková boli členkami víťaznému družstva Boels Dolmans, ale to im nebránilo kriticky zareagovať.

„Také teplo môže byť nebezpečné pre naše pľúca. Už po 20 minútach pretekov sme boli prehriate. Tak či onak, konečný výsledok bol pre nás dobrý a máme svetový titul,“ skonštatovali Van Dijková a Blaaková.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v cyklistike