Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Saganova Bora istú licenciu nemá. Na Tour môžu chýbať aj Nibali a Cavendish

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) potvrdila 18 uchádzačov o najvyššiu licenciu WorldTour pre sezónu 2017. Medzi nimi figuruje 16 súčasných tímov s týmto statusom plus dva, ktoré sa o ňu uchádzajú prvýkrát.

07.10.2016 15:24
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (2)

Sú nimi nemecké zoskupenie Bora-Hansgrohe (doteraz prokontinentálny tím Bora-Argon 18), ktorého lídrom bude Slovák Peter Sagan, a tiež novoutvorený tím Bahrain-Merida, kam sa čerstvo presunul Talian Vincenzo Nibali.

Z menoslovu družstiev pre WorldTour z práve vrcholiacej sezóny vypadli Tinkoff a IAM Cycling, ktoré končia svoje pôsobenie vo vrcholnej cyklistike. Podľa portálu Velonews UCI sa netají zámerom znížiť počet tímov WorldTour pre nadchádzajúcu sezónu na 17 a pre tú ďalšiu ešte o jeden menej, čiže 16.

„Z toho vyplýva, že trojica Bora-Hansgrohe, Bahrain-Merida a Dimension Data bude bojovať o dve pridelené licencie,“ napísal VeloNews.

Znamená to, že Dimension Data so šprintérskym kráľom v zostave Markom Cavendishom reálne môžu prísť o licenciu WorldTour, keďže v hodnotení sezóny 2016 obsadili spomedzi tímov elitnej kategórie posledné 18. miesto. UCI by mala posúdiť zoznam žiadateľov 1. novembra.

„Prvých šestnásť tímov v konečnom rebríčku WorldTour v tejto sezóne automaticky splnilo športové kritérium pre pokračovanie v roku 2017,“ píše sa v stanovisku UCI. Keďže na sedemnástej priečke skončil tím IAM Cycling, ktorý končí svoju činnosť, zdá sa, že jediným ohrozeným zostáva Dimension Data.

Tímy s licenciou WorldTour sa automaticky môžu zúčastňovať na pretekoch zaradených do tejto série. UCI plánuje rozšíriť kalendár týchto podujatí z 27 v tomto roku na 37 v budúcej sezóne. „Pribudnúť by mali podujatia nielen v Európe, ale aj na Strednom východe, Austrálii či USA a medzi nimi aj Amgen Okolo Kalifornie,“ píše Velonews.

Zoznam uchádzačov o licenciu WorldTour v sezóne 2017:
AG2R La Mondiale, Astana Pro Team, BMC Racing Team, Cannondale-Drapac, Dimension Data, Etixx-Quick-Step, FDJ, Lotto Soudal, Movistar Team, Orica-BikeExchange, Team Sunweb (bývalý Giant-Alpecin), Team Kaťuša, Team LottoNL-Jumbo, Team Sky, TJ Sport (bývalá Lampre-Merida), Trek-Segafredo, Bora-Hansgrohe a Bahrain-Merida.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan