Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan víťazstvo v Québecu nečakal. Van Avermaet: Peter bol príliš silný

V záverečnom okruhu 201,6 km dlhých piatkových pretekov Grand Prix Cycliste de Québec sa odohralo niekoľko pokusov o únik, ale v konečnom dôsledku ani jeden nebol úspešný.

10.09.2016 11:50
debata (6)
Víťaz pretekov v Quebecu Peter Sagan. Foto: SITA/AP, Jacques Boissinot
Peter Sagan Víťaz pretekov v Quebecu Peter Sagan.

Z víťazstva v prvej z dvojice kanadských septembrových klasík sa napokon tešil Peter Sagan, ktorý prejavil dostatok trpezlivosti a taktickej zrelosti, keď zaútočil až v posledných desiatkach metrov pred cieľom, prefrčal okolo unaveného dovtedajšieho lídra a tiež obhajcu vlaňajšieho triumfu Rigoberta Urána a nechal za sebou olympijského víťaza a svojho veľkého rivala z jarných klasík Grega van Avermaeta.

Víťazstvo zrejme najviac prekvapilo samotného Sagana, ktorý v uplynulých dňoch prekonal zdravotné problémy a nebol fyzicky v optimálnej pohode.

„Po príchode z olympijských hier v Riu de Janeiro do Európy som na tom nebol dobre. Šiel som na preteky do francúzskeho Plouay, ochorel som a bol som týždeň bez bicykla. Potrénoval som asi len štyri dni a nečakal som toto víťazstvo,“ uviedol Peter Sagan v nahrávke pre slovenské médiá, ktorú sprostredkoval jeho manažér Matej Vyšňa.

Sagan priznal, že do piatkových pretekov nešiel s víťazným imperatívom, skôr si chcel len dobre zajazdiť a pripraviť sa na ďalšie preteky. Už v nedeľu ho čaká druhé kanadské vystúpenie v Montreale a o týždeň majstrovstvá Európy vo francúzskom Plumelci.

„Jazdil som s rozumom a v hlave som mal, že nejdem vyhrať. Ale podarilo sa a o to lepšie. V závere som cítil, že mám dostatok síl. Ďakujem celému tímu za podporu, najmä v koncovke, keď doťahovali prvú skupinu vpredu v poslednom kole. Pekné víťazstvo, uvidíme, čo bude o dva dni v Montreale,“ doplnil Peter Sagan.

„Rozhodol som sa počkať až na záverečný šprint a neútočiť skôr v stúpaní, čo bolo múdre. Peter však bol v závere príliš silný. Nevedel som, čo od seba očakávať, lebo po olympijských hrách som absolvoval len jedny preteky,“ skonštatoval Greg van Avermaet v tlačovej správe organizátorov.

Sagan sa vyjadril aj k tomu, prečo skvelý vrchár Urán v záverečnom kopci pod Chateau Frontenac neudržal svoj náskok niekoľkých desiatok metrov až do cieľa.

Peter Sagan a jeho víťazné gesto v cieli. Foto: SITA/AP, Jacques Boissinot
Peter Sagan Peter Sagan a jeho víťazné gesto v cieli.

„Posledný kilometer bol veľmi rýchly na to, že sme mali za sebou 200 km. Videl som Rigoberta vpredu a pomyslel som si, že si to rozdáme už len o druhé miesto. Náročnosť sťažoval aj protivietor, Rigoberto sa pokúšal o to isté, čo vlani, ale teraz boli iné podmienky. Keď som si všimol, že Roux vyšprintoval, vydal som sa za ním a vyšlo to. Bolo to neuveriteľné,“ cituje Sagana portál Cyclingnews.

Sagan v tomto roku ovládol prestížnu belgickú klasiku Okolo Flámska, na Tour de France sa stal víťazom troch etáp a po piaty raz dominoval v bodovacej súťaži. Na nedávnych olympijských hrách v Riu de Janeiro sa predstavil v pretekoch cross-country horských bicyklov a po dvoch defektoch skončil až vo štvrtej desiatke výsledkového poradia.

Najbližšie okrem Montrealu má pred sebou už spomenuté majstrovstvá Európy v Plumelci, potom etapové preteky Eneco Tour v Holandsku a Belgicku (organizátori majú po neho poslať súkromné lietadlo) a v októbri by mal v katarskej Dauhe obhajovať titul majstra sveta.

„Každé preteky sú iné a každé zároveň veľkou výzvou. Nemôžem teraz povedať, čo sa stane o mesiac a či mám šancu obhájiť titul majstra sveta. V Katare bude iný profil, vyhovujúci klasickým šprintérom,“ odpovedal Sagan na otázku kanadskej televízie, na čo si bude trúfať na tohtoročnom svetovom šampionáte.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #greg van avermaet