Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Peter Sagan: Génius či dobrodruh?

Mal byť pôvodne prvým slovenským športovcom, ktorý zasiahne do boja o medailu na olympiáde v Riu de Janeiro. Preteky cestných cyklistov sa uskutočnia hneď prvý súťažný deň po slávnostnom otvorení podujatia. Aktuálny majster sveta Peter Sagan sa však v pelotóne neobjaví.

06.08.2016 11:14
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan na horskom bicykli.
debata (10)

Žilinský rodák bude posledným Slovákom, ktorý zabojuje o olympijský úspech. Postaví sa na štart pretekov horských cyklistov, ktoré budú patriť medzi posledné v programe Hier. „Vraciam sa ku koreňom,“ oznámil slovenský reprezentant.

Sily si testoval v Grazi i Tepliciach

Sagan sa odhodlal na akciu, na ktorú si môže trúfnuť buď cyklistický génius alebo dobrodruh. Po strastiplnej, ale úspešnej Tour de France zoskočil z cestného bicykla a vysadol na horský. Ten Žilinčan miluje a nebolo by na tom nič čudné. Lenže tentoraz je to výmena bicyklov v rozbehnutej sezóne na najvyššej úrovni.

Líder svetového cyklistického rebríčka na ceste túži po triumfe v teréne, kde rozbiehal svoju cyklistickú kariéru. Z pretekov cross country má takisto titul majstra sveta. Pred ôsmimi rokmi ako junior. Odvtedy na horskom bicykli nesúťažil, s výnimkou dvoch tohtoročných jarných štartov na menej významných pretekoch, kde si testoval svoje sily. V Rakúsku preteky nedokončil, v Česku obsadil štvrté miesto.

V Grazi v šiestom okruhu spadol, rozbil bicykel, doudieral sa a do cieľa nedošiel. Ani v Tepliciach nešlo všetko podľa jeho predstáv, po defekte, s ktorým absolvoval viac ako dva kilometre, finišoval štvrtý na zadnom kolese a zožal veľký aplauz.

Po Tepliciach ešte vravel, že si všetko musí premyslieť, že sa definitívne nerozhodol. „Ešte je skoro hovoriť o Riu. Zatiaľ som rád, že som sa zabavil,“ vyhlásil v Tepliciach.

Štybar: Prajem mu to

Kombinovať cestu a terén na najvyššej úrovni je mimoriadne náročné, ide o rozdielne cyklistické discplíny a dajú sa len ťažko zladiť aj časovo. Potvrdil to aj český jazdec popredného tímu Etixx – QuickStep Zdeněk Štybar, trojnásobný majster sveta v cyklokrose a teraz patrí medzi špičkových profesionálnych pretekárov na ceste. Saganovo úsilie vníma pozitívne.

„Chápem ho, je to skvelý nápad,“ reagoval na Saganov plán. „Formu na to má, mohol by sa dostať aj do špičky v horskej cyklistike. Technicky je na tom skvele, ale preteky v teréne trvajú viac ako hodinu a sú veľmi intenzívne, to na ceste neexistuje, časovku na hodinu a pol nejazdíme. Je to pre nás všetkých niečo, čo nepoznáme. Peter potrebuje na dobrý výsledok aj špeciálny tréning. Myslím si, že si to užíva, čo je najdôležitejšie, prajem mu to.“

Peter Sagan má za sebou náročné trojtýždňové cyklistické galeje na Tour de France. Je vôbec možné štartovať na rovnako vysokej úrovni aj na najvýznamnejších pretekoch v horskej cyklistike a dokonca sa pokúšať o popredné umiestnenie?

Bývalý cyklistický reprezentant a teraz šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara si všetky tieto riziká uvedomuje. „Pre bežného cyklistu to nie je možné, ale Peter Sagan je schopný – v najlepšom slova zmysle – všetkého,“ tvrdí Privara.

Okruh v teréne by mu mal sedieť

Pripomína, že kombinovať rôzne odvetvia cyklistiky sa usilujú aj iní poprední cyklisti. V minulosti i teraz. A niektorí boli aj úspešní.

Víťaz štyroch tohtoročných etáp na Tour de France Brit Mark Cavendish sa predstaví na olymiáde na cyklistickom ovále. Cavendish však kvôli tomu obetoval posledný týždeň Tour, predčasne z nej odstúpil. A spojiť cestu a dráhu sa v prípade šprintéra javí ako schodnejšia cesta k úspechu. Aj iný šampión, Brit Bradley Wiggins, súťažil na dráhe, získal z nej olympijskú medailu a po systematickej príprave sa mu podarilo triumfovať aj na Tour de France 2012, keď vybojoval celkové prvenstvo.

„Peter je mimoriadny talent, je všestranný, nechýba mu potrebná technika,“ približoval Privara. „V Riu je okruh pretekov horských cyklistov veľmi rýchly a mohol by Saganovi vyhovovať.“

Určite viac ako olympijský okruh na ceste. Sagan účasťou v pretekoch horskej cyklistiky získal bezmála tri týždne k dobru na prípravu. Ak by to bolo naopak a cyklistický program by sa začínal horskou cyklistikou, jeho štart by bol prakticky vylúčený. Alebo by mal ešte inú možnosť, ale sotva by si ju vybral – musel by obetovať Tour de France.

„Po skončení Tour mal mesiac na oddych a prípravu. Musel si predovšetkým vyčistiť hlavu, odfúknuť si a potom sa vrhnúť na špeciálny tréning. Pre neho je typické, že urobí absolútne maximum, aby dosiahol dobrý výsledok. Nahlas o tom nebude hovoriť, ani o konkrétnom umiestení, pretože nechce mať silácke reči. A špeciálne v cross country sa môže odohrať veľa situácií, ktoré ovplyvnia konečný efekt, najmä defekty, poruchy na bicykli, pády,“ doplnil cyklistický šéf.

Po Tour potrebuje cyklista mesiac

Sagan sa rozhodol pre záverečnú prípravu v americkom Utahu, kde naberal aj potrebné sily, ktoré z neho vysávali francúzske cesty. Do Ria de Janeiro dorazí týždeň pred pretekmi horských cyklistov, absolvuje 17. a 19. augusta aj oficiálne tréningy na olympijskom okruhu.

„Keďže má na horskom bicykli veľmi málo natrénované, musí využívať každú podobnú príležitosť. Po takom podujatí, akým bola Tour de France, sa bežne dostáva organizmus dokopy takmer mesiac. On je v situácii, keď nemá čas na bežný postup,“ pripomína Peter Zánický, ktorý ho pozná veľmi dobre, viedol ho ako začínajúceho cyklistu a aj teraz sa predstaví v Riu de Janeiro v pozícii trénera.

Zánický je presvedčený, že okruh by mu mohol sedieť. „Ak by nastala podobná situácia ako v cestnej cyklistike, kde mu okruh vôbec nevyhovoval, akiste by sa nerozhodol v teréne štartovať. Problémom je, že mu chýbajú body z pretekov horských cyklistov, bude štartovať z nevýhodnej pozície v zadnom rade. Prirovnal by som to k situácii v bežnej etape na ceste, v ktorej špurtujú v závere najrýchlejší cyklisti a tristo metrov pred cieľom je pretekár vzadu v skupine a všetci čakajú, že sa prederie až na čelo.“

Aj Zánický je presvedčený, že Sagan sa pokúsi o naozaj výnimočný kúsok. O niečom podobnom by sotva mohol uvažovať iný cyklista.

„Nik iný by to asi nezvládol, veríme, že sa Peter vyrovná so všetkými úskaliami tejto kombinácie. Sám si postavil latku veľmi vysoko.“

Špička z terénu sa na lídra z cesty teší

Svetová špička horských cyklistov sa na Petra Sagana teší. Hviezdy tohto odvetvia môžu síce s istotou rátať, že sa pozornosťou fanúšikov i médií dostanú v Riu do Saganovho tieňa, ale budú mať zasa väčší priestor na pokojnú záverečnú prípravu.

V súboji so Saganom si veria. Podľa českého olympijského i svetového šampióna Jaroslava Kulhavého v nijakom prípade lídra svetového rebríčka na ceste nepodceňujú, berú ho ako vážneho súpera.

„Jeho hendikepom je však skutočnosť, že nemá dostatok času a priestoru na prípravu, preto na zlato sotva dosiahne. Ale medzi najlepších sa môže prepracovať,“ domnieva sa Kulhavý.

Podľa obhajcu londýnskeho zlata by musel Saganov návrat k horskému bicyklu dlhšie trvať, potom by mohol útočiť aj na zlatú medailu. „Na Peťa sa však tešíme. Jeho účasť spopularizuje naše preteky, určite stúpne záujem o ne,“ zdôraznil olympijský víťaz spred štyroch rokov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Rio 2016