Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Rakúšan Eisel: Nech Sagan ešte päťkrát vyhrá zelený dres

Piaty zelený dres za víťazstvo v bodovacej súťaži po sebe, tri etapové víťazstvá a ocenenie pre najbojovnejšieho jazdca - taká je stručná vizitka slovenského cyklistu Petra Sagana na 103. ročníku najslávnejších pretekov na svete Tour de France.

25.07.2016 12:58
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan v zelenom drese na Tour de France 2016.
debata (6)

Dvadsaťšesťročný úradujúci majster sveta bol jedným z najviditeľnejších jazdcov na „Starej dáme“, pre svoj tím Tinkoff zarobil 60 percent všetkých financií. Líder rebríčkov UCI dosiahol okrem troch etapových víťazstiev aj ďalších päť pódiových umiestnení. Pridal k tomu aj tri dni v žltom drese lídra pretekov, čo je z pohľadu slovenskej cyklistiky novinka a historický počin.

„Prvé a druhé víťazstvo boli úžasné, tiež som sa snažil pomáhať tímovým kolegom. Celá Tour prebiehala veľmi dobre, užíval som si to. Tour de France bola ku mne vždy priaznivá. V predchádzajúcich dvoch rokoch som síce nevyhral etapu, no tento rok sa mi to podarilo trikrát a som šťastný. Vždy sa snažím odovzdať maximum a v poslednej etape som takmer dosiahol štvrté víťazstvo, ale André (Greipel) predviedol dobrý šprint a som rád aj za neho, že vyhral etapu. Teraz si trochu oddýchnem a najbližšie ma čakajú olympijské hry na horskom bicykli. Bude to pre mňa niečo špeciálne, pretože v tejto oblasti som začínal,“ cituje Petra Sagana oficiálna stránka tímu Tinkoff.

Peter Sagan to nemal ani tento rok zo začiatku jednoduché na ceste za ďalším triumfom v bodovacej súťaži. Spočiatku ho trápil Brit Mark Cavendish, ktorý vyhral štyri etapy. Jazdec tímu Dimension Data napokon odstúpil, aby sa mohol pripravovať na OH 2016 v Riu. Sagan napriek tomu ukázal, že je veľkým cyklistickým univerzálom a zbieral body aj v kopcoch. "Je neuveriteľný. Netrápi ma, ak získa zelený dres aj ďalších päť rokov. Definitívne je to najlepší chlapík medzi nami, môže vyhrať v akomkoľvek type etapy. Je dobré pre náš šport, pretože priťahuje ľudí aj mimo cyklistiky. Buď sa vám to páči alebo nie, podľa mňa je ‚cool‘. Iní jazdci tvrdia, že nemajú čas na takú zábavu, ale on to jednoducho robí,“ povedal rakúsky cyklista Bernhard Eisel z tímu Dimension Data, citoval ho portál Cycling Weekly.

„Na Tour de France jazdil parádne, skoro každý deň bol v úniku. Je omnoho lepší vrchár ako ja. Vidím ho…alebo možno ani nie, len počujem vo vysielačke: ‚Sagan je zasa v úniku‘ a hovorím si: ‚Kokso, ako je to možné?‘ Je to definitívne veľmi pôsobivé, má veľký talent. Je veľmi dobrý vrchár, mohol by skúsiť ovládnuť všetkých päť monumentálnych klasík,“ uviedol Nemec John Degenkolb z tímu Giant-Alpecin, veľký Saganov rival na jarných klasikách. "Určite, najviac mu sedia severské klasiky. San Remo, Flámsko, Roubaix… všetky flámske klasiky a Tour de France. Bude na nich jazdiť ešte mnoho rokov. Zdolať ho v boji o zelený dres je takmer nemožné. Žlté tričko? To je zložité. Je veľmi dobrý jazdec, ale aby bol každý deň na dlhých a strmých stúpaniach… Na to nie je stvorený,“ dodal športový riaditeľ tímu Etixx-QuickStep Tom Steels.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2016 #Bernhard Eisel