Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tour čaká ďalší horský dojazd, ale Froome už je pevne v sedle

Alpské peklo na cyklistickej Tour de France pokračuje v piatok 19. etapou z Albertville do Saint-Gervais Mont Blanc.

22.07.2016 11:44
Chris Froome Foto: ,
Chris Froome na trati 18. etapy Tour de France.
debata

Cyklistov čaká iba 146 km, ale prakticky žiadne po rovine. Pôjde sa zväčša len do kopca a z kopca, rýchlostnú prémiu zaradili na jediný menej zvlnený úsek na 25,5. km v Doussard. Peter Sagan však nemusí útočiť. Keďže so 425 bodmi na konte virtuálne už je víťazom bodovacej súťaže, môže si dopriať pokojné tempo a príchod do cieľa v niektorej zo zadných skupín.

Na oddych bude mať dôvod. Cieľ bude vo výške 1372 m po 9,8 km dlhom stúpaní na Le Bettex v dedinke St. Gervais Mont Blanc. Toto stúpanie zaradili organizátori Tour de France ako cieľové iba po druhý raz v histórii. V roku 1990 si tam došiel po svoje najväčšie víťazstvo v kariére Francúz Thierry Claveyrolat, ktorý v tom roku získal aj bodkovaný dres najlepšieho vrchára Tour. Jeho príbeh mal smutný koniec. O deväť rokov neskôr ako 40-ročný spáchal samovraždu. Zastrelil sa vo svojom dome v Notre-Dame-de-Mésage, predtým si však odpykával trest za dopravnú nehodu pod vplyvom alkoholu, pri ktorej prišiel jeho syn o oko…

Kým sa cyklisti vyšplhajú do cieľa piatkovej etapy, musia prekonať tri kategorizované a ďalšie dve neoznačené stúpania. Najťažším bude zrejme výstup na Montée de Bisanne na 96,5 km do výšky 1 723 m, ktorému bude predchádzať 12,4 km dlhé stúpanie s označením HC a priemerom 8,2%, za ktoré sa bude rozdávať dvojnásobný počet bodov. Ešte predtým absolvujú jednotkové stúpanie na Col de la Forclaz de Montmin (výška 1 157 m, dĺžka 9,8 km, priemer 6,9%) a dvojkové na Col de la Forclaz de Queige (870 m, 5,6 km, 7,8%).

Všeobecne by malo platiť, že krátka etapa s viacerými prudkými stúpaniami v Alpách je ako stvorená pre útoky na horné priečky v celkovej klasifikácii. Ibaže suverenita Christophera Frooma a celého tímu Sky je taká veľká, že je len ťažko predstaviteľný úspešne zakončený únik niektorého z jeho súperov v boji o žltý dres lídra celkovej klasifikácii. Obhajca Froome má pred záverečnými dvoma alpskými etapami na čele náskok 3:52 min pred Holanďanom Baukem Mollemom (Trek-Segafredo) a 4:16 min pred krajanom Adamom Yatesom (Orica-BikeExchange).

Štvrtý Nairo Quintana (Movistar) zaostáva o 4:37 min, čo aj pri nesporných vrchárskych kvalitách, ale zároveň slabšej forme tohto šťúpleho Kolumbijčana, je príliš veľa na možnú stíhaciu jazdu za celkovým triumfom. V ostatných etapách si výborne počínal Austrálčan Richie Porte (BMC Racing), ktorý na šiestom mieste zaostáva o rovných 5 minút za Froomom. V stredu na vrchole stúpania v Emossone došiel do cieľa spoločne s Froomom desiaty o deň neskôr bol v cieli horskej časovke v Megéve tesne štvrtý.

„Richie vyzerá veľmi dobre a ak bude pokračovať v nastúpenom trende v Alpách, uvidíme ho v Paríži na pódiu,“ povedal o Portem víťaz štvrtkovej časovky Chris Froome. „V časovke som čosi získal, ale mohlo to byť aj lepšie. Beriem to deň po dni a skracujem náskok cyklistov predo mnou. Teraz máme pred sebou ešte pár náročných kopcov. Spolu so športovým riaditeľom sa budeme zamýšľať nad tým, kde by sa dalo ešte získať nejaký čas na súperov,“ citoval po štvrtkovej časovke Porteho portál Cyclingnews.

Piatková etapa má štart o 12.55 h, v cieli sa najlepší očakávajú medzi 17.09 a 17.39 h.

Fakty po 18. etape Tour de France:

Celková klasifikácia (žltý dres): 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 77:55:53 h, 2. Bauke Mollema (Hol.) Trek-Segafredo +3:52 min, 3. Adam Yates (V. Brit.) Orica-BikeExchange +4:16, 4. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +4:37, 5. Romain Bardet (Fr.) Ag2r La Mondiale +4:57, 6. Richie Porte (Aus.) BMC Racing +5:00,… 91. Peter Sagan (SR) Tinkoff +2:32:08 h
Bodovacia súťaž (zelený dres): 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 425 bodov, 2. Marcel Kittel (Nem.) Etixx-QuickStep 228, 3. Bryan Coquard (Fr.) Direct Énergie 156, 4. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša 152, 5. Michael Matthews (Aus.) Orica-BikeExchange 143, 6. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 136

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Chris Froome