Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štartuje Tour s jediným Slovákom. Sagan chce byť piaty raz zelený

Hlavné mesto Francúzska a s ním celá krajina bude od soboty deliť priazeň na dve polovice.

02.07.2016 07:30
debata (2)
Peter Sagan. Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Peter Sagan Peter Sagan.

Francúzski futbalisti bojujú o semifinále a všetci veria, že potom aj o finále európskeho šampionátu a v sobotu na ostrove Mont-Saint-Michel na pobreží Normandie odštartuje pelotón najslávnejších cyklistických pretekov planéty. Tour de France vyrazí na 3519-kilometrovú cestu. Povedie troma krajinami – okrem Francúzska zavíta pelotón aj do Andorry a Švajčiarska.

Vo Francúzsku sa skloňujú mená favoritov a medzi nimi aj meno žilinského rodáka Petra Sagana. Obhajuje jedno zo štyroch cenených tričiek. Už štyri roky sa oblieka do zeleného dresu a oddnes ho čaká opäť obhajoba v bodovacej súťaži. „Tour de France je jedným z mojich vrcholov sezóny. Vlani sa mi nepodarilo triumfovať v nijakej etape, verím, že teraz niečo vyhrám,“ zdôrazňuje Sagan, ktorého hlavným cieľom je najmä obhajoba zeleného dresu. Po niekoľkých rokoch bude jediným Slovákom v pelotóne Tour.

Už tri roky sa mu nepodarilo preťať cieľovú pásku ako prvému v etape a ani teraz nebude mať jednoduchú situáciu, pretože v 198-člennom pelotóne je viacero rýchlych jazdcov. Jeho najzdatnejšími súpermi budú najmä Nemci Marcel Kittel, André Greipel a John Degenkolb, Brit Mark Cavendish či Nór Alexander Kristoff.

Tím 26-ročného Žilinčana ašpiruje na víťazstvo v dvoch hlavných súťažiach. Jeho lídrom na celkové prvenstvo je Španiel Alberto Contador, ktorý sa z neho tešil tešil už dva razy, ale naposledy pred siedmimi rokmi. V náročných etapách mu bude pomáhať aj Sagan. „Alberto je veľký šampión. Aj ja som tu pre neho a budem rád, keď mu pomôžem k žltému dresu,“ prízvukoval Sagan. Excentrický majiteľ Tinkoffu Oleg Tiňkov už odkázal konkurencii, že jeho jazdci sú pripravení „nakopať do zadku súperov z tímu Sky“.

Contador patrí k najvážnejším favoritom na celkový triumf. Jeho najväčšími súpermi budú Kolumbijčan Nairo Quintana a Brit Chris Froome, ktorý obhajuje minuloročný triumf. Na ich zaváhanie čakajú Američan Tejay van Garderen, Austrálčan Richie Porte a z domácich Francúzov najmä Thibaut Pinot.

V dlhých pretekoch bude viacero etáp, ktoré môžu rozhodovať o víťazovi. Po niekoľkých úvodných, ktoré sedia najmä rýchlym jazdcom a špecialistom na klasiky, čakajú pelotón náročné úseky v Pyrenejach a Alpách. Prvou vysokohorskou skúškou bude 8. etapa, pyrenejská klasika z Pau do Bagnéres-du-Luchon, v ktorej čaká aj legendárny Tourmalet (2115 m). V 10. etape prekonajú cyklisti najvyšší bod celých pretekov – Port d'Envalira vo výške 2408 metrov. Do poradia nepochybne prehovoria aj výsledky dvoch individuálnych časoviek (37 km a 17 km).

Čísla Tour de France:

4 – etapy vyhral Peter Sagan
5 – celkových triumfov majú 4 jazdci
11 – cyklistov, ktorí obhájili prvenstvo
16 – druhých miest vybojoval v etapách P. Sagan
18 – najlepšie celkové umiestnenie Slováka – P. Velits (2011)
21 – etáp má tento ročník
22 – tímov na štarte
34 – etáp vyhral Eddy Merckx
42 – najlepšie celkové umiestnenie P. Sagana (2012)
102 – ročníkov sa uskutočnilo doteraz
198 – cyklistov na štarte Tour 2016
237 – km meria najdlhšia etapa Tour 2016
1903 – rok, keď sa konal 1. ročník
2408 – metrov má najvyšší bod Tour 2016
3519 – km meria tohtoročná trasa

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2016