Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Froome pred Tour: Budem to mať ťažšie, než kedykoľvek predtým

Podľa mnohých hlavný favorit nadchádzajúcej Tour de France Christopher Froome tvrdí, že to bude mať tento rok ťažšie ako v edíciách 2013 a 2015, keď na najslávnejších cyklistických pretekoch ovládol celkovú klasifikáciu.

01.07.2016 12:14
Chris Froome Foto: ,
Chris Froome.
debata

„Z Tour de France sa z roka na rok viac stáva podujatie, kde dominujú najlepší vrchári. Tento rok to bude asi najmarkantnejšie. Ešte aj časovky budú šité pre vrchárov, na prvej budú dve stúpania a tá druhá sa pôjde celá do kopca. Myslím si, že úroveň bude preto vyššia ako kedykoľvek predtým. Budem mať viac súperov ako zvyčajne, ktorí budú mať ešte lepšiu tímovú podporu ako v minulosti,“ uviedol 31-ročný Brit s kenským rodiskom.

Tím Sky na štvrtkovej tlačovej konferencii v Omaha Beach predstavil deviatku cyklistov, ktorú od soboty nasadí do boja na 103. ročníku „Starej dámy.“ Podľa expertov bude podporný tím pre Frooma na ceste za jeho tretím triumfom vôbec najkvalitnejší v histórii. Tvoria ho Holanďan Wouter Poels, Kolumbijčan Sergio Henao, Španieli Mikel Nieve a Mikel Landa, Briti Luke Rowe, Geraint Thomas a Ian Stannard ako aj úradujúci majster sveta v časovke Bielorus Vasil Kirijenka. „Cítim sa byť privilegovaný, že môžem byť lídrom takej silnej skupiny jazdcov. Celkovo som v pohode, preteky Dauphiné boli pre mňa dobrou prípravou. Celkovým víťazstvom som si overil, že som na správnej ceste,“ poznamenal v dobrej nálade Froome.

Zároveň priznal, že nadchádzajúce tri týždne budú zrejme najťažšie v celej jeho kariére. „Vnímam to ako najnáročnejšiu výzvu prísť sem a zabojovať o tretie prvenstvo na Tour de France. Viem však, že sa môžem maximálne spoľahnúť na ľudí okolo seba a to mi dodáva sebadôveru,“ skonštatoval Froome na webe Cyclingnews.

Okrem Frooma bude na tretí celkový triumf na TdF útočiť aj Španiel Alberto Contador z tímu Tinkoff. Ak by sa to jednému z tejto dvojice favoritov podarilo, dostanú sa historicky na úroveň tria Philippe Thys (Belg.), Louison Bobet (Fr.) a Greg LeMond (USA). Títo traja jazdci, aj keď v časovo úplne rozdielnych obdobiach, si v minulosti pripísali po tri triumfy na francúzskych cestách. Historicky líderská pozícia s piatimi prvenstvami patrí štvorici legiend Jacques Anquetil a Bernard Hinault (obaja Fr.), Eddy Merckx (Belg.) a Miguel Indurain (Šp.). Ako je už takmer štyri roky známe, Američan Lance Armstrong prišiel o všetkých sedem titulov z TdF po doživotnom zákaze súťaženia a verejnom priznaní sa k systematickému dopingu počas veľkej časti svojej kariéry.

debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Froome #Tour de France 2016