Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Armstrong žiada o ukončenie konania voči jeho osobe

Dopingový hriešnik na športovom dôchodku Lance Armstrong si nemyslí, že by mal byť súdený za zneužitie sponzorských peňazí, ktoré spoločnosť U.S. Postal Service platila cyklistickému tímu, v ktorom účinkoval.

29.04.2016 13:45
Lance Armstrong Foto: ,
Lance Armstrong.
debata

Zmluvy o sponzorovaní z predmetnej časti kariéry rokov 1998 – 2005 niekdajšej cyklistickej superstar boli podľa Armstronga parafované výlučne medzi Tailwind Sports (vlastník US Postal Service) a vládou USA a nie jeho osobou. Armstrong preto požiadal federálneho sudcu, aby ukončil konanie voči jeho osobe. Podľa právnikov 44-ročného Texasana sú výhrady namierené proti Armstrongovi založené na špekuláciách a zveličovaní, a nie na dôkazoch podporených životaschopnými právnymi teóriami.

Žalujúca strana tvrdí, že v tomto prípade bol porušený federálny zákon o sprenevere. Vláda prostredníctvom súdneho konania požaduje návrat viac než 30 miliónov dolárov, ktoré boli vyplatené Armstrongovmu tímu v rokoch 1998 – 2004. Presne ide o sumu 32 267 269,85 USD, ktorá bola poukázaná v 41 splátkach od júna 2000 do októbra 2004. Žalobu na súde inicioval niekdajší Armstrongov tímový kolega a krajan Floyd Landis, ktorý počas kariéry tiež uviazol v pazúroch dopingovej mašinérie.

„Preukázalo sa, že viacerí cyklisti tímu U.S. Postal Service na čele s Armstrongom si pomáhali k zvýšeniu výkonnosti nedovolenými prostriedkami, ale vedenie družstva nikdy nepodniklo kroky, aby poukázalo na vinníkov. Na druhej strane si užívalo benefity vyplývajúce zo sponzorskej zmluvy. Žiadať po desiatich rokoch po ukončení sponzoringu náhradu škody iba od Armstronga sa nám zdá výrazne pokrytecké a lživé,“ napísali k prípadu právnici Lancea Armstronga.

Armstrong sa v roku 2013 verejne priznal k systematickému dopovaniu počas kariéry, v ktorej sedemkrát ovládol najväčšie etapové preteky na svete Tour de France. Všetkých sedem titulov z TdF, ako aj ďalšie cyklistické ocenenia, ktoré patrili do predmetného „čierneho dopingového obdobia“, mu následne odobrali. Spoločnosť U.S. Postal Service bola v tom čase hlavným sponzorom svojich cyklistických tí­mov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lance Armstrong