Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Peter Sagan by na E3 rád zopakoval rok 2014. Pomôže mu aj brat

Sezóna cyklistických klasík na dlažobných kockách sa rozbieha naplno, Peter Sagan v piatok povedie na pretekoch E3 Harelbeke (206,4 km) osemčlennú zostavu tímu Tinkoff.

24.03.2016 13:04
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata

Úradujúci majster sveta triumfoval na tomto podujatí v roku 2014, teraz mu budú v dosiahnutí prvého víťazstva v tejto sezóne pomáhať brat Juraj, Jay McCarthy, Adam Blythe, Oscar Gatto, Maciej Bodnar, Nikolaj Trusov a Michael Gögl.

Dvadsaťšesťročný Žilinčan Peter Sagan odštartoval rok 2016 na klasikách v pomerne dobrej forme, na úvodnej európskej Omloop Het Nieuwsblad skončil druhý, na Strade Bianche obsadil štvrté miesto a o kvalitný výsledok na monumente Miláno-San Remo ho pripravil pád Fernanda Gaviriu 400 metrov pred páskou.

„E3 Harelbeke sú kompletne iné preteky ako Miláno-San Remo. Verím, že všetko bude tentoraz hrať v môj prospech. Nebude to jednoduché pre šprintérov, profil trate sedí viac mne – ukázal som to v roku 2014, keď som vyhral. Rovnako ako výkon, dôležitú úlohu zohrá aj hlava. Konkurencia je veľká a nemôžeme nikoho podceniť. Viem, že sa môžem spoliehať na silný tím okolo mňa. Teším sa na preteky a čo viac, po nejakom čase si zajazdím so svojím bratom,“ uviedol Peter Sagan pre oficiálnu stránku Tinkoffu. Spolu boli naposledy predtým v jednom tíme vlani v októbri na etapových pretekoch v Abú Zabí v SAE.

E3 Harelbeke a o dva dni neskôr aj Gent-Wevelgem sú klasikami, ktoré slúžia cyklistom ako kvalitná príprava pred nastávajúcimi dvoma monumentmi Okolo Flámska (3.4.) a Paríž-Roubaix (10.4.). „E3 Harelbeke niekedy voláme mini Okolo Flámska pre ťažké pasáže. Často vidieť, že jazdci s ambíciami na Flámsko sa testujú práve na E trojke. Ako na každej klasike, musíte byť v strehu pre skoré úniky a ak to bude možné, pokúsime sa neskôr vyslať dopredu jedného jazdca. Je to náročná rovnováha, mať niekoho vpredu a zároveň aj vzadu na podporu nášmu lídrovi Petrovi Saganovi,“ dodal športový riaditeľ Tinkoffu Tristan Hoffman.

Po úvodných 110 kilometroch prichádza séria stúpaní, začína sa na Oude Kruisberg. V nasledujúcich 80 kilometroch cyklisti prejdú cez 13 kopcov, niektoré z nich sú vydláždené kockami, tzv. mačacími hlavami. Rozhodujúcim faktorom môže byť kombinácia slávnych stúpaní na Paterberg a Oude Kwaremont, ktorá sa objavuje aj na Okolo Flámska.

„Peter tu bol vlani silný. V posledných kilometroch mu niečo chýbalo, ale tento rok vyzerá byť ešte v lepšej forme ako minulý. Je škoda, že sme prišli o Danieleho Bennatiho. Pôjde o veľké preteky aj pre mladíkov Gögla a McCarthyho a tiež Juraja Sagana,“ dodal Hoffman.

debata chyba