Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Cyklista môže mať dobré nohy aj na diaľkové ovládanie, hovorí Milan Dvorščík

Bývalý skvelý cyklista Milan Dvorščík (45) vybojoval na MS 1994 striebornú medailu v cestných pretekoch amatérov a vyhlásili ho za slovenského športovca roka. Momentálne je jediným rozhodcom Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) zo Slovenska.

04.02.2016 13:00
Milan Dvorščík Foto: ,
Milan Dvorščík.
debata (1)

Špecializuje sa aj na cyklokros, ale na víkendových majstrovstvách sveta v Belgicku sa nezúčastnil. Na nich u domácej favoritke Femke van der Driesscheovej odhalili technický doping – motor v ráme bicykla.

Stretli ste sa vo svojej rozhodcovskej praxi s podobným prípadom?
V čase, keď som aktívne jazdil, sme o niečom podobnom ani nechyrovali. V rozhodcovskom zbore sú ľudia, ktorí sa zaoberajú podobnými záležitosťami. UCI vníma reálnu hrozbu technického dopingu a práve na budúci týždeň by som sa mal zúčastniť na jednom školení, ktoré sa ním bude zaoberať. Očakávam, že ma zaradia na zoznam technických komisárov. Na MS v cyklokrose sa stal prvý prípad, keď bola pretekárka usvedčená z takejto nedovolenej podpory a bude za ňu aj potrestaná. Doteraz sme mali len podozrenia.

Ako sa dá optimálne využiť motorček na bicykli? Kam ho pretekári môžu montovať?
O niečom podobnom sa hovorí nahlas možno posledných päť rokov a tri roky sa na niečo podobné pamätá už aj v pravidlách. V sedlovej trúbke je skrytý motorček aj s baterkou a prevodom na stredovú osku pedálov. Táto pomoc nie je konštantná, lebo baterka by to niekoľko hodín neutiahla, ale existuje možnosť zapínať motorček na ťažké, rozhodujúce pasáže v pretekoch. Počul som, že už existuje dokonca možnosť spúšťať motorček na diaľkové ovládanie. Cyklista ani nemusí vedieť, že taký prístroj v bicykli má a môže mať len pocit, že dnes má mimoriadne dobré nohy. Keďže len teraz bol odhalený prvý konkrétny prípad, je to všetko aj trochu v pozícii špekulácií a dohadov.

Belgická cyklistka sa bráni, že o tom nevedela. Podľa toho, čo vravíte, je to možné?
Čisto teoreticky to tak môže byť. Lenže pretekár je podľa pravidiel zodpovedný aj za materiál, aj za to, čo konzumuje. Aj keď dostane od lekára nejakú injekciu, nesie za to zodpovednosť. Ak by aj nevedela, čo je v bicykli, bude potrestaná a ak sa dokáže, že jej to tam namontoval napríklad tréner, tak aj on. Žiaľ, je to tak, preto je dôležité mať správnych ľudí v tíme. UCI nebude skúmať všetky okolnosti.

Ako Belgičanke pomohol motorček, keď preteky vôbec nedokončila?
Nedokončila ich, ale pre technickú poruchu – roztrhla reťaz. Podľa všetkého si bicykel s motorčekom vymenila v depe, čo je v cyklokrose bežná prax. Je to však jej problém.

Motorček je v trúbke dokonale skrytý. Ako môže komisár usvedčiť pretekára z podvodu?
Nik ho voľným okom nepostrehne. Ani skúsený profesionál. Neodhalí ho ani podľa bicykla, pretože celá podvodné zariadenie váži asi kilogram. To je úplne bežný rozdiel vo váhe medzi bicyklami, záleží na výrobcovi a materiále.

Ako odhalili tento prípad?
UCI testovala novú technológiu na zisťovanie technického dopingu. Pomocou aplikácie v tablete. Zachytáva rôzne vibrácie. Keď prišiel komisár do depa, zariadenie zachytilo podozrivý signál. Bicykel sa stal podozrivým, vybrali ho na kontrolu, rozobrali a objavili motorček.

Ako môže takéto zariadenie zvýšiť výkonnosť jazdca?
Ako pretekár podobnú skúsenosť nemám, ale je jasné, že ho môže ovplyvniť výrazne. Veľakrát je dôležitá aj maličká pomoc v dôležitých, extrémnych pasážach. Zavše potrebuje trošičku zrýchliť, aby sa udržal v skupine, neodpadol z nej, dostal sa do závetria, do háku, ako vravia cyklisti. Keď jazdec stráca silu i pozíciu, stačí aj malé poštuchnutie, môže veľmi ovplyvniť celkový výkon a výsledok.

Ako vnímate nebezpečenstvo technického dopingu v súčasnej cyklistike?
Je to podvod, preto je v cyklistike absolútne neprijateľný a odsúdeniahodný. Prežívame obdobie miniaturizácie, rôzne technické zariadenia sú čoraz menšie a výkonnejšie, o to náročnejšie je všetko odhaliť. Žiaľ, vždy sa nájdu ľudia, ktorí chcú vyhrať za každú cenu, nefér. Proti tomu budeme bojovať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Dvořščík