Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Giro 2016: Na cyklistov čakajú tri časovky i dve stúpania cez 2700 m

Aj za účasti čerstvého majstra sveta v kategórii elite Slováka Petra Sagana či víťaza z roku 2014 Španiela Alberta Contadora predstavili v pondelok na milánskej výstave Expo trasu budúcoročných cyklistických pretekov Giro d'Italia.

05.10.2015 16:46
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan na žilinskom námestí oslavoval titul majstra sveta.
debata

Predstoročnicový 99. ročník slávnych pretekov odštartuje v piatok 6. mája 9,8 km dlhou časovkou v holandskom Apeldoorne a vyvrcholí v nedeľu 29. mája záverečnou 21. etapou z Cunea s dojazdom do Turína (150 km). Celkovo čaká na pelotón 3383 km v sedle bicykla a až sedem etáp s prívlastkom horské.

Na Giro d'Italia 2016 by nemali chýbať bývalý šampión týchto pretekov z tímu Astana Talian Vincenzo Nibali ako aj jeho krajan a úradujúci víťaz Vuelty Fabio Aru. Na Giro sa chystajú aj dvaja jazdci, ktorí v uplynulých týždňoch zmenili farbu dresu – nová akvizícia BMC Austrálčan Richie Porte a nováčik v tíme Sky Španiel Mikel Landa. Hviezdne trio vrchárov Alberto Contador, Nairo Quintana, Chris Froome sa podľa posledných informácií sústredí len na úspech na Tour de France.

Organizátori Gira už skôr prezradili niekoľko zaujímavých faktov o etapách. Teraz ich doplnili o ďalšie „chuťovky“. V krajine tulipánov sa uskutočnia prvé tri etapy, okrem úvodnej časovky či prológu aj ďalšie dve s koncovkami v Nijmegene a Arnheme. Následne sa jazdci letecky dopravia na taliansku pôdu do Kalábrie, kde si doprajú deň voľna. Odtiaľ sa vydajú smerom na sever do Kampánie a Toskánska, tam ich čakajú kopcovité dojazdy v Montevergine, Roccarase a Sestole.

V 6. etape sa cyklisti vyštverajú do Roccarasa v centrálnych Apeninách s 20 km dlhým stúpaním do výšky 1572 m. Bude to pre nich prvá veľká skúška odolnosti v kopcoch. Z troch časoviek bude zaujímavá najmä tá, ktorá ako 9. etapa povedie vinicami v oblasti Chianti v centrálnom Toskánsku s dĺžkou 40,4 km. Šprintérskych koncoviek by malo byť sedem, ale o osude pretekov rozhodnú vrchárske súboje v Dolomitoch a francúzskej časti Álp.

Príprava na horské peklo čaká na cyklistov v etapách číslo trinásť až pätnásť. Trinásta etapa bude vrcholiť v Cividale del Friuli neďaleko slovinských hraníc. Dve málo známe, ale ostré stúpania budú musieť jazdci prekonať v záverečných 40 km.

Nasledovať bude kráľovská etapa s dojazdom do Corvary v známom lyžiarskom stredisku Alta Badia. Skúška dlhá 210 km v sebe skrýva šesť ťažkých stúpaní vrátane Passo Pordoi, the Passo Campolongo, Passo Giau a Passo Valparola pred cieľovým zjazdom do Corvary. Aby toho nebolo dosť, nasledovať bude 15. etapa – horská časovka na 10,8 km s Castelrotta do Alpe di Siusi (po dvoch kilometroch po rovine sa bude cesta kľukatiť a dvíhať až do 8%) a až po nej bude nasledovať záverečný tretí deň voľna.

O osude pretekov pravdepodobne rozhodnú tri alpské etapy v záverečnom týždni – jazdci sa vyšplhajú na Pinerolo, francúzsky Risoul či Sant'Anna di Vinadio. Cieľ v Risoule v 19. etape príde po 16 km dlhom stúpaní, ale ešte predtým čaká na pelotón horský masív Colle dell'Agnello. Cyklisti budú musieť prekonať horský priesmyk vo výške 2744 m, jeho prvý pokoriteľ dostane špeciálnu cenu Cima Coppi za prejazd najvyššie položeného miesta na trase Gira.

Nasledujúca 20. etapa s prívlastkom posledná alpská s cieľom na Sant'Anna di Vinadio bude mať len 134 km, ale náročnosťou sa vyrovná tej predchádzajúcej. Z troch stúpaní púta pozornosť najmä to na Col de la Bonette vo výške 2715 m. Tento nehostinný kopec bol v roku 2008 súčasťou trasy Tour de France a vtedajší víťaz tejto špeciálnej horskej prémie Juhoafričan John-Lee Augistyn v následnom zjazde vyletel z jednej z ostrých zákrut a po približne 50-metrovom nekontrolovanom páde skončil v štrkovom poli. Ako zázrakom sa mu nič nestalo, iba zničil bicykel.

V súvislosti s budúcoročným Girom v uplynulých dňoch vzbudila pozornosť aj informácia o predčasnom zverejnení trasy pretekov. Na webovej stránke Gira sa neplánovane v predstihu objavila grafika s kruhom znázorňujúcim všetkých 21 etáp. Pravdepodobnou verziou toho, ako k tomu mohlo dôjsť, je umiestnenie článku na web s nesprávnym dátumom. Kým si zodpovední stačili všimnúť svoju chybu a materiál stiahnuť, ten už dávno koloval po internete.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Alberto Contador #Giro d'Italia 2016