Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tréner stratil spojenie a nevedel, či má Sagan zlato

Ján Valach pôsobil v americkom Richmonde ako tréner slovenského elitného tímu. Saganov úspech prežíval s mechanikom v aute, v ktorom jazdil celé preteky.

30.09.2015 08:00
ján valach, Foto: ,
Tréner Ján Valach.
debata

„Boli sme v spojení s rádiom organizátorov, odtiaľ sme čerpali informácie. Mali sme voz s číslom 27, ďaleko za poslednými cyklistami. Vedel som, že Peter je v záverečných kilometroch v úniku, ale posledných šesťsto metrov sme stratili spojenie a nemal som istotu, či naozaj zvíťazil. Dozvedel som sa to, až keď sme dorazili do cieľa, až vtedy som sa mohol tešiť aj ja z veľkého úspechu,“ popisoval dramatický záver pretekov bývalý slovenský reprezentant v cyklistike. On vyberal aj trojicu na majstrovstvá sveta. Rozhodol sa, že Petrovi Saganovi bude pomáhať brat Juraj a Michael Kolář, všetko jazdci z tímu Tinkoff-Saxo.

„Vždy sa usilujem vybrať čo najlepšie a najsilnejšie zloženie tímu, škoda, že sme tento rok a ani vlani nemohli postaviť na preteky elity viac ako troch cyklistov, nevyjazdili sme si potrebné body. Najväčší súperi mali podstatne početnejšie tímy, ťažko sa môžeme s nimi porovnávať. My máme aj ďalších kvalitných pretekárov. Dvojica, ktorá teraz súťažila v americkom Richmonde, prispela k Saganovmu triumfu. Spolu odviedli dobré výkony, ukázali svoje maximá. V závere prevzal Peter zodpovednosť a dotiahol svoj výborný výkon do víťazného konca. Veril som mu. Keď som dorazil do Richmondu, celý čas až do začiatku pretekov som videl, že je v pohode.“ Ako sa podľa Valacha prejaví Saganov triumf? Vyťaží z neho slovenská cyklistika viac peňazí a zvýši sa záujem mládeže o tento náročný šport? „My potrebujeme vybudovať najmä systém, a ten potrebuje zasa financie. Dôležité bude utvoriť podmienky pre talenty, mladých cyklistov, pritiahnuť ich k bicyklu. To je dlhodobý proces,“ zareagoval 42-ročný rodák z Myjavy, ktorý štartoval na dvoch olympiádach.

Valach po návrate potvrdil, že dostal na svetovom šampionáte atraktívnu ponuku – mal by sa stať športovým riaditeľom Saganovho tímu Tinkoff-Saxo. „Áno, hovorili sme o tejto možnosti. Verím, že to všetko dobre dopadne a bude tak, ako má byť,“ zdôraznil tréner, ktorý naposledy pôsobil na poste športového riaditeľa tímu Dukla Trenčín a tiež izraelského Cycling Academy.

Každý tím má viac svojich športových riaditeľov. Čo by malo byť náplňou jeho práce a aké by mal mať kompetencie, zatiaľ Valach neuviedol. „Až keď dohodu dotiahneme, potom tím uvedie aj bližšie informácie. Športový riaditeľ v zásade sedí počas pretekov v sprievodnom aute a organizuje jazdcov v súťaži a niektorých v príprave trénuje. To je jeho práca, pre mňa by to bolo zaujímavé,“ vysvetlil Ján Valach. Pred nástupom do novej funkcie by mal ešte absolvovať školenie Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Ján Valach #MS v Richmonde