Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Juraj Sagan: S Peťom je vždy šanca na úspech

Peter Sagan sa postaví v americkom Richmonde šiesty raz na štart pretekov jednotlivcov s hromadným štartom, ktoré sú naprestížnejšími pretekmi v programe majstrovstviev sveta.

27.09.2015 06:00
CYKLISTIKA: Citroën pre Saganovcov Foto: ,
Súrodenci Peter Sagan a v pozadí Juraj Sagan.
debata

Po jeho boku sa v slovenských dresoch objavia jeho spolujazdci z tímu Tinkoff-Saxo Juraj Sagan a Michael Kolář. Na otázku, aké sú šance slovenskej trojice, brat slovenskej nádeje Juraj, zareagoval: „S Peťom Saganom je vždy šanca na úspech. Ale potrebujeme aj kus šťastia.“

Žilinský rodák sa prvý raz zúčastnil na MS pred piatimi rokmi v Melbourne, vtedy len vstupoval do svetového pelotónu. Preteky nedokončil. Zo šampionátov, v ktorých ho klasifikovali v cieli, si pred rokom v španielskej Ponferrade, pripísal svoj najhorší výsledok na MS. Finišoval na 43. mieste, ale napriek tomu ukázal svoj cyklistický potenciál, pretože do posledných kilometrov držal krok s najlepšími a na víťaza, Poliaka Michala Kwiatkowského stratil len 42 sekúnd. Aj tak súčet troch umiestení z predchádzajúcich rokov bol menší ako výsledok na MS 2014. V nich vždy útočil na popredné umiestenie.

Rovnako ako vlani v Ponferrade, aj tentoraz môže slovenská cyklistika postaviť do pelotónu len troch jazdcov (predtým na dvoch šampionátoch nastúpili až šiesti). Pred rokom boli Saganovi pomocníci bratia Peter a Martin Velitsovci.

„Keby nás bolo viac, bolo by to lepšie, ale ani v trojici neskladáme zbrane, ideme podať maximálne výkony a uvidíme, ako to dopadne,“ tvrdí Juraj. Na MS sa predstavil už vo Florencii 2013 a Valkenburgu 2012, ale ani v jednom prípade preteky nedokončil. Kolářa čaká premiéra na šampionáte.

Preteky s hromadným štartom sa uskutočnia na mestskom okruhu v Richmonde. „Hovorí sa, že by mohol sedieť špurtérom, ale mohli by sa na ňom podľa mňa presadiť aj také výbušné typy cyklistov ako Hagen, Gilbert, van Avermaet. A verím, že bude vyhovovať aj Peťovi,“ približuje Juraj.

Okruh meria 16,2 km a elitní jazdci ho v nedeľu absolvujú šestnásťkrát, celková trasa teda meria 259,2 km. Vo všeobecnosti sa nepovažuje za extrémne ťažký, ale skôr technický. V závere okruhu sú tri stúpania, nie však príliš dlhé a prudké. Štart je o 15.00 stredo­európskeho času, záver pred desiatou večer.

Slovenský cyklistický tím vedie v Richmonde tréner Ján Valach, ktorý pripomína, že v silnej konkurencii bude nevýhodou, že v slovenských farbách budú súťažiť len traja pretekári.

„Máme však Petra Sagana, jedného z najlepších cyklistov na svete. Môže získať titul, ale aj skončiť v poli porazených, lebo preteky jednotlivcov bývajú nevyspytateľné. Ťažko sa dopredu tipuje, ako sa skončia. V pelotóne budú viacerí dobre pripravení jazdci najmä z Belgicka, Španielska, Talianska a Nemecka. Našou ambíciou je, aby tím aj v trojici podal dobrý výkon a dvaja spolujazdci pomohli pripraviť Petrovi výhodnú pozíciu pred záverečným okruhom. Ak sa udrží vpredu, bude mať v závere šancu, potom to bude už iba na ňom,“ domnieva sa Valach.

Po piatkových pretekoch s hromadným štartom v kategórii mužov do 23 rokov (skončili sa po uzávierke tohto vydania), budú počas víkendu v hre siedmi slovenskí zástupcovia. Okrem nedeľňajšej kategórie elitných jazdcov, sa v sobotu predstavia traja juniori a medzi ženami Tereza Medveďová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #MS v cyklistike #Juraj Sagan