Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Velits: Nebudem sa tlačiť do tímu, keď na to nebudem mať

Peter Velits už v stredu zarezával na tréningu so svojím tímom BMC Racing v americkom Richmonde. V pondelok vyrazil na cestu do dejiska majstrovstiev sveta, ktoré sa začínajú už najbližšiu nedeľu.

16.09.2015 11:30
Peter Velits Foto: ,
Peter Velits.
debata

Či sa postaví na štart časovky tímov, v ktorej tri roky po sebe ako jediný muž vo svetovom pelotóne vybojoval titul majstra sveta, je ešte otázne.

Slovenský cyklista uplynulý týždeň štyri dni pred koncom odstúpil z tretích pretekov Grand Tour sezóny Vuelta a Espaňa. Jeho poslednou bola 17. etapa, časovka jednotlivcov na bezmála 40 km, v ktorej obsadil 46. miesto (za jej víťazom Dumoulinom zaostal o 3:38 min). Víkend strávil doma v Púchove a potom ho čakala dlhá cesta za oceán.

„Vuelta bola síce veľmi náročná, ale necítil som sa príliš unavený. Mám však za sebou komplikovanú sezónu a vedel som, že tentoraz nemám šancu na lepší výsledok v celkovom poradí. Usiloval som sa o nejaký čiastkový úspech, bol som v dvoch únikoch, ale nevyšlo to. Dal som v závere prednosť krátkemu oddychu a teraz už príprave s tímom na časovku,“ vysvetlil Peter Velits.

Do národného výberu na preteky jednotlivcov sa tentoraz nedostal, Slovensko si v elitnej súťaži vybojovalo len tri miesta. Tie obsadia bratia Peter a Juraj Saganovci a Michael Kolář, teda jazdci tímu Tinkoff-Saxo. Velitsovi sa ušlo len miesto náhradníka. Stále je však otvorená jeho účasť v časovke profesionálnych tímov, z ktorej má tri zlaté medaily. Dva razy triumfoval vo výbere QuickStep (2012, 2013) a vlani ako člen BMC Racing.

Táto disciplína otvorí program šampionátu najbližšiu nedeľu, ale Peter zatiaľ nevie, či sa mu ujde miesto v šesťčlennej nominácii. „K dispozícii máme osem jazdcov a z nich dvaja vypadnú. Nechcem byť slabým článkom družstva, sám sa nebudem doň tlačiť, keď na to nebudem mať a spolujazdci budú silnejší. Môj štart má zmysel len vtedy, ak tímu pomôžem.“

Pripomína, že treba brať do úvahy sezónu, ktorú mal. Na začiatku apríla absolvoval v Londýne operáciu arterie v ľavej nohe. Do súťažného kolotoča naskočil až v júli a po zranení sa rozbiehal pomalšie, ako čakal. Na Vuelte však BMC vyhral tímovú časovku, ktorou sa začínalo podujatie a keďže práve on preťal pásku prvý, mal po prvý raz v histórii na sebe v jednej etape Grand Tour červené tričko lídra. Pravda, táto časovka bola veľmi krátka a nedajú sa z nej robiť hlbšie závery.

„Ak by bola situácia ako pred minulými šampionátmi, nemal by som nijaké pochybnosti. Lenže teraz je situácia iná. Absolvoval som v sezóne len štyri časovky, z nich boli dva prológy, sám neviem odhadnúť, na aký výkon si môžem trúfať. Nedal by som ruku do ohňa za to, že budem silným článkom tímu. Musím zostať realistom. Verím, že dáme dokopy silný tím, ktorý bude opäť patriť k favoritom,“ vra­ví.

Bratislavský rodák je spokojný, že v priebehu Vuelty sa dohodol s tímom na novej zmluve na jeden rok. Netají, že mal trochu obavy, lebo väčšinu sezóny nesúťažil a nedosiahol tentoraz nijaký významnejší výsledok. „Bol som trochu nervózny, ako to dopadne. Viem, že táto sezóna nebola vôbec dobrá, som rád, že v tíme mi naďalej dôverujú.“

Na otázku, či aj nová zmluva je pre neho rovnako zaujímavá, alebo musel v niečom zľaviť, neodpovedal jednoznačne. „Celkovo som spokojný, ale nechcem to rozoberať. Samozrejme, vždy sa zohľadňuje, aká bola predchádzajúca sezóna,“ dodal Peter Velits.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Velits #BMC Racing