Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V nominácii na cyklistické MS sú bratia Saganovci a Kolář

V nominácii slovenských reprezentantov v hlavnej kategórii mužskej elite pre blížiace sa majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike v americkom Richmonde (19.- 27. 9.) sa napokon ocitli bratia Peter a Juraj Saganovci a Michael Kolář.

03.09.2015 12:20
Peter Sagan, Juraj Sagan Foto: ,
Bratia Saganovci z tímu Tinkoff-Saxo, vľavo Juraj a vpravo Peter.
debata (1)

Všetci títo cyklisti si v profipelotóne obliekajú dres tímu Tinkoff-Saxo. V širšej nominácii sa pôvodne nachádzali aj Peter Velits (BMC Racing), Martin Velits (Etixx – QuickStep), Patrik Tybor (Kemo Dukla Trenčín) a Marek Čanecký (Amplatz-BMC).

Peter Sagan, Juraj Sagan a Michael Kolář by mali v Richmonde absolvovať cestné preteky jednotlivcov, v časovke jednotlivcov v mužskej kategórii elite Slovensko nebude mať zastúpenie.

"Rozhodli sme sa pre týchto cyklistov, ktorí by sa mali snažiť až do poslednej chvíle pomôcť Petrovi Saganovi k dobrému výsledku. V nominácii sme prihliadli aj na výpadky bratov Velitsovcov pre zranenia počas sezóny. Táto výsledná podoba sa zrodila aj po debate s nimi. Je nám jasné, že v momentálnej forme a kondícii by si svoje miesto na svetovom šampionáte zastali aj Velitsovci, ale nominácia sa robila s ohľadom na celú sezónu. Pokiaľ ide o jazdcov z kontinentálnej cyklistiky, Patrik Tybor tiež má za sebou dobrú sezónu, ale keďže nominácia je tento rok ešte tvrdšia ako zvyčajne, kontinentálni pretekári budú iba náhradníci,“ uviedol Ján Valach, športový riaditeľ SZC reprezentácie zodpovedný na MS za preteky elite.

"Celý problém nominácie spočíva v tom, že nemáme vyjazdených viac miest pre majstrovstvá sveta. Oproti krajinám, ktoré tam budú mať 9 cyklistov, budeme v značnej nevýhode,“ doplnil Valach.

Športový riaditeľ SZC ozrejmil aj situáciu okolo toho, prečo Slovensko nebude mať v Richmonde zastúpenie v časovke jednotlivcov. „Nemáme momentálne špecialistu, ktorý by sa sústredil na časovku. Vieme, že Peter Velits je späť vo forme a mal by sa dostať do nominácie tímu BMC pre časovku družstiev. Špeciálnu prípravu na časovku jednotlivcov však nepodstúpil, v sezóne mal pomerne dlhý výpadok po operácii, takže sme sa v debatách ani neuberali týmto smerom,“ vysvetlil Ján Valach.

V trojčlennej nominácii SR pretekárov do 23 rokov figuruje aj tohtoročný majster Európy z estónskeho Tartu Erik Baška (AWT-GreenWay). Pomáhať by mu mali Ľuboš Malovec (Cycling Academy) a Juraj Bellan (Firefly). Ženská slovenská cyklistika bude mať v Richmonde zastúpenie v podobe Terezy Medveďovej (BePink), ktorá pred dvoma rokmi obsadila na MS vo Florencii medzi juniorkami šieste miesto. Za juniorov sú nominovaní Samuel Oros (ŠG Slávia Trenčín), Juraj Michalička (CyS Žilina) a Adrián Foltán (MŠK Žiar nad Hronom).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #MS v cyklistike #Michael Kolář #Juraj Sagan