Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pred dňom voľna na Vuelte triumf Taliana Sbaragliho

Víťazom 10. etapy cyklistických pretekov Vuelta a Espaňa sa stal v špurte pelotónu Talian Kristian Sbaragli z tímu MTN-Qhubeka.

31.08.2015 18:00 , aktualizované: 18:50
Vuelta Foto: ,
Náročná trať Vuelty.
debata

Víťaz absolvoval 146,6 km z Valencie do Castellónu v čase 3:12:43 a v záverečnom šprinte nečakane zdolal hlavného favorita, Nemca Johna Degenkolba (Gian-Alpecin) aj Španiela Joaquína Rojasa (Movistar). Pre 25-ročného Sbaragliho to je prvý triumf na pretekoch Grand Tours v kariére.

Majiteľ červeného dresu lídra pretekov sa tentoraz nemenil. V pohode si ho udržal Holanďan Tom Dumoulin z tímu Gian-Alpecin s nezmeneným náskokom 57 sekúnd pred Španielom Joaquímom Rodríguezom z tímu Kaťuša.

V utorok nasleduje na Vuelte deň voľna a po ňom supernáročná 11. etapa. Na území Andorry, maličkého horského štátu v Pyrenejach, cyklisti absolvujú náročnú horskú previerku (Andorra la Vella – Cortals d'Encamp, 138 km), ktorá bude takmer celá len do kopca a z kopca. Pretekári musia prekonať šesť horských priechodov, jeden špeciálnej, ďalšie štyri prvej a jeden druhej kategórie. Na odpočinok či krátky výdych nebude čas. Cyklisti budú musieť zvládnuť spolu 4950 výškových metrov. Víťaz absolvoval 146,6 km z Valencie do Castellónu v čase 3:12:43 a v záverečnom šprinte nečakane zdolal hlavného favorita, Nemca Johna Degenkolba (Gian-Alpecin) aj Španiela Joaquína Rojasa (Movistar). Pre 25-ročného Sbaragliho to je prvý triumf na pretekoch Grand Tours v kariére. „Je to splnený sen pre mňa aj náš tím. Štyrikrát na tohtoročnej Vuelte som sa snažil špurtovať v závere a vyšlo to až teraz,“ uviedol v prvej reakcii víťazný Sbaragli.

Majiteľ červeného dresu lídra pretekov sa tentoraz nemenil. V pohode si ho udržal Holanďan Tom Dumoulin z tímu Giant-Alpecin s nezmeneným náskokom 57 sekúnd pred Španielom Joaquímom Rodríguezom z tímu Kaťuša. Z dvojice slovenských bratov Velitsovcov bol v 10. etape lepší Peter Velits (BMC Racing), ktorý prišiel do cieľa s odstupom 6:14 min na 73. priečke. Celkovo mu patrí 59. pozícia. Martin Velits klesol v celkovom hodnotení na 126. miesto.

V utorok nasleduje na Vuelte deň voľna a po ňom supernáročná 11. etapa. Na území Andorry, maličkého horského štátu v Pyrenejach, cyklisti absolvujú náročnú horskú previerku (Andorra la Vella – Cortals d'Encamp, 138 km), ktorá bude takmer celá len do kopca a z kopca. Pretekári musia prekonať šesť horských priechodov, jeden špeciálnej, ďalšie štyri prvej a jeden druhej kategórie. Na odpočinok či krátky výdych nebude čas. Cyklisti budú musieť zvládnuť spolu 4950 výškových metrov.

Pondelková etapa bola jednou z tých, kde mohol v koncovke uspieť Peter Sagan, ale šprintérsky líder tímu Tinkoff-Saxo nenastúpil už na nedeľňajšiu 9. etapu, čo bol dôsledok zranení zo sobotňajšej nehody, ktorú zapríčinil nepozorný motorkár. V 10. etape organizátori pripravili pre cyklistov nie cieľové, ale predcieľové stúpanie. Na Alto del Desierto de las Palmas jazdci stúpali 9 km a jeho vrchol bol na 129,5. km, čiže 17 km pred cieľom. Nezrodil sa tam žiadny výraznejší únik, a tak sa čakalo na to, kto zo šprintérskych tímov pripraví pre svojho lídra najlepšiu pozíciu pred záverečným finišom. Zdalo sa, že Giant-Alpecin urobia všetko pre Johna Degenkolba, ktorý sa v tomto roku na Vuelte ešte neradoval z triumfu v etape. To sa napokon nezmenilo. Z prekvapujúceho víťazstva sa tešil Talian Kristian Sbaragli z tímu MTN-Qhubeka tesne práve pred Degenkolbom.

10. etapa (Valencia – Castellón, 146,6 km): 1. Kristian Sbaragli (Tal.) MTN-Qhubeka 3:12:43 h, 2. John Degenkolb (Nem.) Giant-Alpecin, 3. José Joaquín Rojas (Šp.) Movistar, 4. Tosh van der Sande (Belg.) Lotto-Soudal, 5. José Goncalves (Portug.) Caja Rural-Seguros RGA – všetci rovnaký čas ako víťaz,… 73. Peter Velits, BMC Racing +6:14, 101. Martin Velits (obaja SR) Etixx – QuickStep +10:50

Poradie po 10. etape: 1. Tom Dumoulin (Hol.) Giant-Alpecin 38:34:56 h, 2. Joaquím Rodríguez (Šp.) Kaťuša +57, 3. Esteban Chaves (Kol.) Orica GreenEdge +59, 4. Fabio Aru (Tal.) +1:13, 5. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +1:17, 6. Nairo Quintana (Kol.) +1:17,… 59. Peter Velits, BMC Racing +48:53, 126. Martin Velits, (obaja SR) Etixx – QuickStep +1:23:44.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vuelta 2015 #Kristian Sbaragli #MTN-Qhubeka