Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagana zostrelila sprievodná motorka. Na Vuelte mohol vyhrať etapu

Belgičan Jasper Stuyven sa stal na cyklistických pretekoch Vuelta a Espaňa víťazom sobotňajšej 8. etapy z Puebla de Don Fadrique do Murcie s dĺžkou 182,5 km.

29.08.2015 18:35 , aktualizované: 21:58
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (17)

Jazdec tímu Trek Factory zdolal v záverečnom špurte Peia Bilbaa (Caja Rural) a Kévina Rezu (Europcar). Pre 23-ročného Stuyvena je sobotňajší úspech premiérovým na pretekoch World Tour a teda i Grand Tour a ide o najväčší úspech v doterajšej kariére.

Červený dres pre lídra celkovej klasifikácie si udržal Kolumbijčan Esteban Chaves z Oricy GreenEdge, priebežne druhý je Holanďan Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) s mankom desiatich sekúnd. Na tretie miesto sa po odstúpení Íra Daniela Martina posunul jeho krajan Nicolas Roche z tímu Sky (+36 s).

Veľkú smolu mal Slovák Peter Sagan, keď osem kilometrov pred cieľom po kolízii so sprievodnou motorkou a následmom páde zlomil bicykel a nemohol bojovať o etapový triumf. Jazdec v službách tímu Tinkoff-Saxo skončil na ceste s roztrhaným dresom, poranenou nohou a poriadne nazlostený. Sagan prišiel do cieľa napokon s mankom 5:27 min a celkovo je na 108. mieste. „V tejto etape sme chceli víťazstvo, celý tím dobre pracoval a potom prišla Saganova nehoda. Také veci by sa nemali stávať. Cyklisti sú zaniteľnejší ako motorky,“ uviedol športový riaditeľ Tinkoff-Saxo Patxi Vila pre Eurosport.

Ak Sagan nastúpi do nedeľňajšej 9. etapy, nebude mať už na sebe zelený dres pre vedúceho muža bodovacej súťaže. Jeho držiteľom je Chaves, ale keďže červené tričko je nadradené, zelené nosí druhý muž bodovacej klasifikácie, ktorým je po sobote Alejandro Valverde.

Slovenské dvojičky Peter a Martin Velitsovci prišli do cieľa rovnako ako vo štvrtok plece pri pleci na 132., resp. 133. pozícii. Petrovi v celkovej klasifikácii patrí 75. priečka s mankom 39:50 min, Martin na 124. mieste zaostáva za lídrom o takmer hodinu (+58:57 min).

V sobotu bolo na španielskych cestách opäť horúco a pri klesajúcom profile etapy sa dlho nevedel vytvoriť únik. Napokon sa podarilo ujsť šestici jazdcov – Iljo Keisse (Etixx – Quick-Step), Alex Howes (Cannondale-Garmin), Tom van Asbroeck (LottoNL-Jumbo), Mattia Cattaneo (Lampre-Merida), Jimmy Engoulvent (Europcar) a Ángel Madrazo (Caja Rural). Vzďaľovali sa však pomaly a maximálne mali náskok 4:50 min. Čelo pelotónu kontrolovali tímy Giant-Alpecin a Tinkoff-Saxo, ktorí išli na svojich šprintérov Johna Degenkolba a Petra Sagana. Päťdesiat kilometrov pred cieľom došlo k pádu v pelotóne, na zemi sa ocitli Tejay van Garderen, Daniel Martin, Tom Dumoulin, Nacer Bouhanni či líder pretekov Esteban Chaves. Van Garderen, Bouhanni a doteraz tretí muž Vuelty boli nútení neskôr odstúpiť z pretekov.

V úvode prvého stúpania na kopec Cresta del Gallo (4,4 km, 7,2 %) nemal únik k dobru ani jednu minútu. Na vrchole stúpania bol ako prvý Howes, tesne za ním Madrazo a potom nasledoval už pelotón. Na rovine medzi dvoma kopcami sa všetci jazdci spojili a únik bol minulosťou. Vrcholom druhého stúpania na Cresta del Gallo prešla sedemčlenná skupina s minimálnym náskokom pred balíkom. Po zjazde sa na vpredu vytvorila väčšia skupina, v ktorej bol aj Sagan. Slovenský jazdec osem kilometrov spadol po kolízii so sprievodnou motorkou, ktorá do neho vrazila v zákrute. Žilinčan neskrýval hnev, kopol do bicykla a odmietol aj pomoc lekára. Tri a pol kilometra pred páskou pelotón dostihol vedúcu skupinu. Krátko na to nastúpil Adam Hansen (Lotto-Soudal), ale nedokázal ujsť a rozhodovalo sa v záverečnom špurte. V ňom mal najviac síl Stuyven a pripísal si prvé víťazstvo v seriáli World Tour.

V nedeľu je na programe 9. etapa z Torrevieja do Cumbre del Sol. Benitatxell s dĺžkou 168,3 km, ktorá má cieľ na vrchole stúpania prvej kategórie.

Výsledky:

8. etapa (Puebla de Don Fadrique – Murcia, 182,5 km): 1. Jasper Stuyven (Belg.) Trek Factory 4:06:05 h, 2. Peio Bilbao (Šp.) Caja Rural, 3. Kévin Reza (Fr.) Europcar, 4. Giovanni Visconti (Tal.) Movistar, 5. Kristian Sbaragli (Tal.) MTN-Qhubeka, 6. Tosh van der Sande (Belg.) Lotto-Soudal – všetci rovnaký čas ako víťaz,… 64. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo +5:27 min, 132. Peter Velits (SR) BMC, 133. Martin Velits (SR) Etixx – Quick-Step – obaja +13:43

Poradie po 8. etape: 1. Esteban Chaves (Kol.) Orica GreenEdge 31:12:18 h, 2. Tom Dumoulin (Hol.) Giant-Alpecin +10 s, 3. Nicolas Roche (Ír.) Sky +36, 4. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +49, 5. Joaquím Rodríguez (Šp.) Kaťuša +56, 6. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +57,… 11. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +1:22 min,… 75. Peter Velits (SR) BMC +39:50, 108. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo +54:27, 124. Martin Velits (SR) Etixx – Quick-Step +58:57

Tinkoff-Saxo zvažuje právne kroky

Cyklistický tím Tinkoff-Saxo zvažuje podniknutie právnych krokov proti osobám, ktoré spôsobili pád slovenského jazdca Petra Sagana v závere sobotňajšej 8. etapy. Do zadného kolesa 25-ročného Žilinčana osem kilometrov pred cieľom etapy z Puebla de Don Fadrique do Murcie (182,5 km) vrazila sprievodná motorka a nasledoval škaredý pád, pri ktorom si slovenský šampión poranil ľavú časť tela. Sagan bol schopný dokončiť etapu, reálne v nej mohol pomýšľať na víťazstvo. „V tejto etape sme chceli víťazstvo, celý tím dobre pracoval a potom prišla Saganova nehoda. Také veci by sa nemali stávať. Cyklisti sú zraniteľnejší ako motorky,“ uviedol športový riaditeľ Tinkoff-Saxo Patxi Vila pre Eurosport.

Ešte nie je isté, či víťaz bodovacej súťaže z tohtoročnej Tour de France bude na Vuelte pokračovať.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Vuelta 2015