Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan sa štvrtý raz vyfarbil do zelena. Dalo mu to najviac práce

Peter Sagan sa štvrtý raz vyfarbil do zelena. Na legendárnych pretekoch Tour de France je to druhá najkrajšia a najuznávanejšia farba. Po žltej. Tá najviac svedčala v tomto roku Britovi Christopherovi Froomovi.

27.07.2015 23:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (1)

Po 3360-tich kilometroch v sedle najťažších a najprestížnejších cyklistických pretekov nastala v celom pelotóne úľava. Sagan si v nedeľu večer úspech na pódiu na parížskom bulvári Champs-Élysées užíval. Slovenský cyklista, ktorý stres, únavu a napätie často vyvažuje vtipnými kúskami, prevzal úzku trofej, obrátil ju smerom k divákom a naznačoval ňou streľbu. Rozlúčkové gesto s tohtoročnými pretekmi však nevyznelo vhodne a mohol si ho odpustiť.

Ale inak sa žilinský borec vyznamenal. Jeho výkon nemal v 102. ročníku chybu. Ba ešte jedna „maličkosť“ chýbala. Etapový triumf. Táto šľahačka na parížskom krémeši by akiste chutila aj 25-ročnému rodákovi zo Žiliny. Nemusela by o tom byť reč, ale Sagan päťkrát skončil druhý. V pretekoch boli momenty, keď ho od najvyššieho stupienka delili centimetre.

To neznižuje jeho úspech v bodovacej súťaži. Hoci ešte stále ho klasifikujú aj v súťaži o najlepšieho mladého jazdca (do 25 rokov), nezadržateľne vstupuje do histórie podujatia. Štyri zelené tričká získal okrem neho ešte Ír Sean Kelly, ale nie po sebe. A potreboval na ne štrnásť pokusov. Pred Saganom v historickom rebríčku zostáva už len Nemec Erik Zabel, ktorý má medzi trofejami šesť zelených tričiek a získal ich za sebou. Ale tiež si pripísal dovedna až štrnásť účasti na Tour. V závere svojej kariéry sa priznal, že užíval doping…

Výnimočne sa stáva, že víťaz bodovacej súťaže odchádza z Paríža bez víťaznej etapy. V uplynulých štyridsiatich rokoch bolo sedem takých prípadov. Aj cyklistický život prináša paradoxy. Kelly, ktorý stojí v štatistikách bok po boku so Saganom, vyhral na Tour päť etáp. Ale len jednu v štyroch ročníkoch, keď si obliekol zelený dres. Ani Zabel sa v dvoch „zelených“ ročníkoch netešil z etapového úspechu.

Slovenský supertalent vybojoval v tomto roku 432 bodov, čo je jeho rekordný zisk (vlani 431, 2013 – 409, 2012 – 421), ale napriek tomu je jeho náskok pred druhým Greipelom najmenší. Nemec mal na konte o 66 bodov menej. Pred troma rokmi, keď Slovák prvý raz vyhral bodovaciu súťaž, mal náskok 141 bodov. A vlani zdolal Kristoffa rekordným rozdielom (149).

Sagan sa v tomto roku najviac nadrel na zelené tričko. Dlho sa oň ťahal s nemeckým cyklistom a mal ho na sebe „len“ v trinástich etapách, čo je jasne najmenej zo štyroch ročníkov. Zvyčajne si ho obliekol krátko po štarte a už mu ho nik nezobral. „Ťažší ročník som ešte nezažil,“ priznal Sagan, ktorého teraz čaká niekoľkodňový oddych. „Týždeň na bicykel nevysadnem,“ vyhlásil po poslednej etape tohtoročnej Tour.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2015