Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V detstve Froome na bicykli ledva dočiahol na pedále. Neodradilo ho to

Nadovšetko miloval bicykel, k tomu pridal ctižiadostivosť. Disciplína a tvrdá práca sa mu nikdy neprotivili. Vďaka týmto vlastnostiam a skvelej podpore svojich tímových kolegov to Christopher Froome dotiahol z mestečka Kikuyu neďaleko Nairobi až po honor dvojnásobného víťaza slávnej Tour de France.

28.07.2015 11:00
Christopher Froome Foto: ,
Christopher Froome.
debata

Tridsaťročný hrdina tímu Sky a aktuálny víťaz najprestížnejších cyklistických pretekov na svete získal skvelé predpoklady pre svoje športové úspechy už v detstve. V kenskom Kikuyu bol jediný biely chlapec medzi rovesníkmi. O to viac sa musel snažiť, aby ho ostatní akceptovali.

Osudové stretnutie s Kinjahom

Do bicykla sa zamiloval na prvý pohľad a navždy. „Na ôsme narodeniny sme s kamarátmi zišli Ngong Hills. Počas tridsaťkilome­trového zjazdu som mal obrovský strach. Zároveň som však zažil niečo úžasné, čo si ma navždy získalo. Bez auta i rodičov, sám s vetrom opreteky,“ zaspomínal si Froome pre BBC Sport.

Jeho prvým trénerom a mentorom bol David Kinjah, dlho jediný profesionálny cyklista z Kene. Bieleho mladíka si okamžite obľúbil a Froome trávil čas medzi školou a tréningmi s tímom Safari Simbaz u neho doma.

„Videl ma na jedných pretekoch a dovolil mi trénovať s jeho skupinou. Dva týždne som trávil doma s mamou a ďalšie dva s Kinjahom a ostatnými jazdcami. Práve na čas strávený s cyklistami som sa vždy najviac tešil,“ priznáva Froome.

„Rovesníci mu dávali pocítiť, že je iný. Zmenilo sa to, až keď si osvojil swahilčinu a najmä regionálny jazyk, ktorým sa rozprávalo v Kikuyu. Najlepší jazyk, ktorý ovládal, bol však cyklistický. V mladom veku si ordinoval obrovské dávky, až sme niekedy mali strach, aby ho to fyzicky i psychicky nezničilo,“ povedal Kinjah pre The Telegraph.

Froomova mama nemala dosť peňazí, a tak si prvý cestný bicykel požičal od jedného z učiteľov. Bol pre neho príliš veľký a ledva dočiahol na pedále. No neodradilo ho to.

V štrnástich sa talentovaný mladík presťahoval za otcom do Juhoafrickej republiky, kde študoval na strednej škole a zároveň súťažil. Naďalej sa však veľmi rád vracal do miest, kde s cyklistikou začínal.

Nezastavili ho choroby ani obvinenia

Do profesionálnej cyklistiky vstúpil 22-ročný reprezentant Veľkej Británie v drese tímu Konica Minolta a o rok sa posunul vyššie – do zoskupenia Barloworld. V roku 2008 sa po prvý raz predstavil na Tour de France. Náročné preteky dokončil a obsadil celkové 83. miesto. Kľúčovým momentom v jeho kariére bol prestup do britského tímu Sky v roku 2010.

O rok skončil druhý na Vuelte, keď predstihol aj tímového kolegu Bradleyho Wigginsa. V Sky sa však pýtali sami seba, prečo raz jazdí výborne a inokedy zaostáva. Odpoveď dali vyšetrenia, ktoré preukázali schistosomiázu, ktorú spôsobuje parazit. Froome pravdepodobne trpel nepríjemným ochorením niekoľko rokov.

Po vyliečení sa z Frooma stal ešte lepší hlavný pomocník Wigginsa na veľkých pretekoch. Na Tour 2012 priviedol svojho krajana k premiérovému triumfu, hoci podľa mnohých bol v kopcoch silnejší a rýchlejší než tímová jednotka a pokojne mohol zvíťaziť.

O rok – už bez Wigginsa v tíme – vyhral bronzový medailista v časovke jednotlivcov z OH 2012 suverénnym spôsobom jubilejný stý ročník Tour de France. Jeho takmer dokonalá jazda vyvolala tradičné podozrenie s dopingovými obvineniami. Musel sa vyrovnať s útokmi médií i fanúšikov.

Pokus o obhajobu žltého dresu Froomovi nevyšiel. Vlani sa mu na päty lepila smola. V piatej etape Tour trikrát spadol a z pretekov odstúpil. Podľa predstáv mu nevyšla ani Vuelta, kde si chcel vynahradiť sklamanie. Nestačil však na domáceho Alberta Contadora, ktorý tiež nedokončil Tour.

V predošlých týždňoch však na francúzskych cestách a najmä v Pyrenejách opäť dokázal svoju silu i kvalitu britského zoskupenia Sky. "Už pred podujatím som sa rozhodol, že zaútočím v prvej pyrenejskej etape. V pretekoch som urobil to, čo som si zaumienil. Nairo Quintana tvrdil, že bude útočiť v Alpách a splnil to. Moja taktika bola iná, tam som už chcel len chytať jeho nástupy,“ hodnotil Froome.

Ani teraz sa nevyhol mnohým dopingovým obvineniam. V stúpaní na Cote de la Croix Neuve ho dokonca jeden z divákov polial močom, pričom kričal, že dopuje. „Sústreďujem sa len na preteky. Nechcem odviesť svoju pozornosť nesprávnym smerom. Cítim sa silnejší ako pred dvoma rokmi. Tour je veľké miesto pre šport a verím, že drvivá väčšina fanúšikov, ktorí stoja popri cestách, sa tešia z našich výkonov a prejavujú podporu všetkým jazdcom,“ reagoval Froome.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Christopher Froome #Tour de France 2015