Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Trojnásobný držiteľ zeleného dresu: Sagan bol nezdolateľný

Slovenského cyklistu Petra Sagana nezastavila na ceste za zeleným dresom víťaza bodovacej súťaže na Tour de France 2015 ani zmena systému hodnotenia.

26.07.2015 16:26
Peter Sagan, Chris Froome, Nairo Quintana Foto: ,
Peter Sagan (vľavo) počas poslednej etapy v spoločnosti Chrisa Frooma (uprostred) a Naira Quintanu.
debata

Organizátori chceli zdramatizovať boj o zelený dres novým prerozdeľovaním bodov a dať šancu bojovať o prvenstvo v tejto súťaži aj čistokrvným šprintérom. Nemec André Greipel tuho bojoval so Saganom o miesto na výslní, ale keď sa dostali preteky do hôr, už nemal žiadnu šancu. Ak pretne cieľovú čiaru v Paríži, získa v nedeľu Sagan už štvrtýkrát v rade cenný zelený dres.

„Na trati tohtoročnej Tour de France bolo nemožné zdolať Sagana v bodovacej súťaži. Stále ukazoval skvelú výkonnosť. Bol v každom veľkom šprinte v najlepšej trojke, keď Mark Cavendish či André Greipel zvíťazili, on bol vždy za nimi,“ povedal v rozhovore pre cyclingnews.com trojnásobný držiteľ zeleného dresu Robbie McEwen.

Zo Sagana sa stala jedna z najväčších osobností 102. ročníka Tour de France. Bodovacia súťaž je síce určená pre šprintérov, ale aj tí musia v jednotlivých etapách podať konštantné výkony. Dvadsaťpäťročný jazdec tímu Tinkoff-Saxo dokázal, že je univerzál – nerobilo mu problémy bodovať na rovinách i v kopcoch. Dostával sa do únikov, predviedol skvelý zjazd z Col de Manse.

Len jedna vec mu však chýba k dokonalosti – víťazstvo v etape. Po štyroch prvenstvách v rokoch 2012 a 2013 sa pri následných dvoch účastiach nedočkal úspechu. Na 102. ročníku má ešte šancu v nedeľňajšej poslednej 21. etape do Paríža.

„Je skutočne dobrý, rád ho sledujem. Celý čas som dúfal, že triumfuje v etape, aby mal jeho zelený dres ešte viac lesku,“ uviedol pre cyclingnews.com McEwen, ktorý tento rok na Tour robil rozhovory pre austrálsku televíziu SBS a mal možnosť rozprávať sa aj so Saganom. "

Po interview som s ním prehodil pár slov. Je frustrujúce, vidieť ho prehrať a často míňať energiu. Pokiaľ by možno nešiel niektoré dni do úniku a ušetril si viac energie, mohol sa sústrediť len na vybrané etapy a mať šancu dosiahnuť čiastkový úspech. Po každej sa síce dobre zotavil, ale vždy mu už čosi chýbalo, kým súperi boli silnejší, lebo predtým vynaložili menej energie," dodal McEwen.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2015