Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Quintana: Rozhodol vietor v Zeelande

Kolumbijčan Nairo Quintana v sobotňajšej predposlednej 20. etape cyklistických pretekov Tour de France 2015 riadne vystrašil Chrisa Frooma.

26.07.2015 10:53
Nairo Quintana Foto: ,
Nairo Quintana.
debata

Necelých 10 km pred cieľom nastúpil a začal ohrozovať líderskú pozíciu jazdca tímu Sky. Quintana tancoval so svojím bicyklom v kľukatých serpentínach na Alpe d'Huez, rivalovi z Veľkej Británie nadelil 1:20 min. Froome s vypätím všetkých síl napokon udržal náskok na čele a pred záverečnými kilometrami do Paríža má pohodlný náskok 1:12 min a môže oslavovať v záverečnej etape svoj druhý celkový triumf na Tour v kariére.

„Byť druhý nie je zlé. Aj pred dvoma rokmi som bol na druhej priečke. Tento rok som začal od nuly, z inej pozície, a napokon som dosiahol ďalší dobrý výsledok. Potvrdil som, že moje predchádzajúce úspechy neboli náhodné. Ukázal som svoje schopnosti. Som trochu smutný, no nie som frustrovaný,“ povedal Nairo Quintana. Kolumbijčan prehral súboj s Froomom ešte počas prvého týždňa v Holandsku. V etape v Zeelande zaostal o viac ako minútu a pol, čo sa v konečnom zúčtovaní ukázalo ako rozhodujúci moment. Záverečný týždeň začal s trojminútovým odstupom na Frooma, alpské stúpania mu však svedčili a Brita v nich poriadne popreháňal.

„Napokon rozhodol komplikovaný vietor v Zeelande. V Alpách sme mali stratégiu, v 20. etape som chcel zaútočiť už na Croix de Fer, ale nedokázal som odskočiť, ako som si pôvodne myslel. Sústredil som potom sily na posledný kopec do Alpe d'Huez. Bol to plán B. Získal som v ňom nejaký čas na Frooma, ale nestačilo to. Stúpanie však bolo úžasné,“ skonštatoval 25-ročný Kolumbijčan.

Quintana bude v Paríži okrem Frooma zdieľať pódium aj s tímovým kolegom z Movistaru Alejandrom Valverdem. Španiel odrazil nápor vlaňajšieho víťaza Vincenza Nibaliho a po štyroch umiestneniach v top 10 v kariére na Tour dosiahol teraz svoj najlepší celkový výsledok. „Kompletnú svoju kariéru sa snažil dostať na pódium. To je odmena za jeho drinu. Je to úžasný jazdec, ktorý môže víťaziť od januára do decembra v rôznych typoch pretekov. Obaja sa musíme poďakovať zoskupeniu za úžasnú podporu,“ doplnil Quintana.

debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Froome #Tour de France 2015 #Nairo Quintana