Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na cyklistov čaká legendárny Tourmalet. Kto zaútočí na Frooma?

Britský cyklista Christopher Froome sám zostal prekvapený z toho, akým suverénnym spôsobom ovládol utorkovú desiatu etapu Tour de France s horským dojazdom na La Pierre Saint Martin.

15.07.2015 09:58
Tour de France, ilustračná Foto: ,
Ilustračné foto
debata (1)

Na čele celkovej klasifikácie má takmer trojminútový náskok pred Tejayom van Garderenom a 3:09 min pred Nairom Quintanom. Ďalší favoriti sú momentálne mimo hry, ale to neznamená, že Tour je už po prvej polovici rozhodnutá.

Pyrenejské dobrodružstvo pokračuje už v stredu náročnou 11. etapou z Pau do Cauterets (188 km) a cestou čakajú na pelotón výstupy na slávne vrcholy Tour Col d'Aspin (1490 m) a najmä Col du Tourmalet, kde bude vo výške 2115 m horská prémia špeciálnej kategórie.

Stúpanie bude mať dĺžku 17,1 km a jeho priemer bude 7,3%. Prvý jazdec na Tourmalete zároveň získa prémiu 5000 eur, tzv. Souvenir Jacquesa Goddeta, ktorý sa udeľuje od roku 2001 víťazovi špeciálneho stúpania v Pyrenejach, väčšinou ide práve o Tourmalet. To všetko sa udeje na 147. km a potom bude nasledovať už len ostrý zjazd a záverečné cieľové stúpanie do kúpeľného mestečka a zároveň strediska zimných športov Cauterets, kde bude prémia III. kategórie.

Šprintéri zabojujú o body do bodovacej súťaže na 56. km v Pouzacu, pre Petra Sagana to bude šanca prinavrátiť si zelený dres, ktorý mu v utorok vzal Nemec André Greipel.

"Pri zaradení tejto etapy do kalendára Tour organizátori možno uvažovali o tom, že by ju mohol vyhrať niekto na spôsob Thomasa Voecklera v jeho najlepších rokoch. Alebo sa etapa svojím profilom bude náramne hodiť pre tých tímových lídrov, ktorí zatiaľ zaostávajú za očakávaniami a stále veria, že si môžu polepšiť v celkovom poradí,“ napísal server Velonews.

Štart 11. etapy je naplánovaný na 14.00 h, tí najlepší by mali byť v cieli približne o 17.17 h.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Froome #Tourmalet