Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trest za doping ho nezastavil. Dúfa, že ani rakovina

Zažil veľké cyklistické víťazstvá i pády. Pred pár rokmi patril k najlepším komplexným jazdcom vo svetovom pelotóne, no zároveň si odsedel dvojročný trest za doping. Teraz ho čaká oveľa náročnejší i dôležitejší súboj. Nie na bicykli, ale pod dohľadom lekárov. Do cesty sa mu totiž postavila rakovina semenníkov.

15.07.2015 09:00
Ivan Basso Foto: ,
Ivan Basso.
debata

Tridsaťsedemročný Ivan Basso musel v pondelok – v prvý voľný deň na tohtoročnej Tour de France – odstúpiť z prestížnych pretekov. Dôvod prezradil na tlačovej besede svojho tímu Tinkoff-Saxo, ktorého dres oblieka aj Slovák Peter Sagan.

„Mám pre vás zlú správu. V piatej etape som si pri nie príliš vážnom páde udrel semenník o sedadlo a keď bolesť neustupovala, navštívil som špecialistu v miestnej nemocnici. Správa z vyšetrenia je zlá. V ľavom semenníku mám malý nádor. Pochopiteľne, Tour sa tým pre mňa skončila,“ šokoval rodák z talianskeho Gallarate novinárov. Už v stredu by mal absolvovať prvú operáciu, ktorá naznačí ďalší priebeh liečby.

Smutná správa poznačila voľný deň v mestečku Pau. Líder tímu Tinkoff-Saxo Alberto Contador sa len ťažko vyrovnával s nepríjemnou novinkou. „Takáto správa vás vždy zastihne nepripravených. Všetci držíme Ivanovi palce a veríme, že bude čoskoro v poriadku. Za posledné mesiace sme sa dosť zblížili. Strávili sme spolu asi 120 z ostatných 180 dní. Verím, že mu do Paríža privezieme žltý dres a spoločne ho oslávime,“ konštatoval hlavný favorit tohtoročnej Tour.

Dobrou správou aspoň je, že podľa lekára zoskupenia Tinkoff-Saxo Pieta de Moora sú šance Bassa na úplné vyliečenie vysoké.

Basso, ktorému v minulosti prischla prezývka Ivan Hrozný, síce slávnu Tour nikdy nevyhral, no má dva tituly z Giro d'Italia (2006, 2010). Na TdF skončil v roku 2004 tretí za Lanceom Armstrongom (tiež mu v roku 1996 diagnosti­kovali rakovinu semenníkov) a Andreasom Klödenom a o rok bol rýchlejší len Armstrong, ktorému však pre doping odobrali všetkých sedem triumfov na francúzskych cestách. Poradie sa však neposúvalo, takže Basso figuruje len na druhej priečke.

O rok neskôr, po ukončení Armstrongovej kariéry, patril vtedajší líder CSC medzi hlavných adeptov na triumf na Tour. Jeho ambície ešte utvrdila výhra na Gire. Deň pred štartom Tour však organizátori reagovali na vypuknutie veľkej dopingovej kauzy nazvanej Operácia Puerto vylúčením trinástich jazdcov z pretekov. Nechýbali medzi nimi veľké mená – Basso, Jan Ullrich, Francisco Mancebo či ešte len začínajúci Contador.

V úvode kauzy ešte Bassa priamo z dopingu neobvinili a po uvoľnení z CSC podpísal zmluvu s Discovery Channel, no v apríli 2007 prišlo aj na talianskeho cyklistu. Basso krátko nato priznal svoju účasť v dopingovom škandále. Poprel však, že by dopoval. „Uvedomujem si, že už môj pokus o dopovanie je rovnocenný dopovaniu. Som pripravený plne spolupracovať pri vyšetrovaní,“ uviedol. O dva mesiace mu vymerali dvojročný dištanc.

Po vypršaní trestu sa vrátil do profesionálneho pelotónu opäť v plnej sile. V roku 2009 skončil tretí na Gire a štvrtý na Vuelta a Espaňa. O rok po druhý raz triumfoval na Gire, ale veľkého úspechu na Tour sa už nedočkal.

Od roku 2010 bol spolujazdcom Petra Sagana. Spolu po minulej sezóne prestúpili do tímu ruského miliardára Olega Tiňkova. Hlavnou náplňou práce Bassa bolo pomáhať lídrovi Contadorovi v kopcoch. Na Gire 2015 obsadil sympatický Talian až 51. priečku, no svoju úlohu splnil – Contador preteky vyhral.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ivan basso