Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Doping? Ako fúkanie vzduchu do galusiek

Bol symbolom nezlomnosti, ľudskej odvahy a sily. Rodičia ho deťom dávali za vzor. Užíval si svetlá televíznych kamier a pozíciu obdivovaného hrdinu. Stačil však okamih a z jedného z najobletovanejších mužov športovej histórie sa stal - podvodník!

07.07.2015 10:30
Lance Armstrong Foto:
Lance Armstrong.
debata (2)

Lance Armstrong mal všetko. Šťastnú rodinu, milióny na účtoch, obrovské majetky. A úspechy, o akých drvivá väčšina športovcov len sníva. Nik nevyhral slávnu Tour de France viackrát ako charizmatický Američan. Na ceste za siedmimi titulmi ho nezastavila ani operácia semeníkov, v ktorých mu diagnostikovali rakovinu. Keď sa po náročnej chemoterapii vrátil a začal víťaziť, získal si srdcia miliónov ľudí po celom svete.

Dojímavý hollywoodsky príbeh o ťažkej chorobe, tamer zázračnom uzdravení sa a veľkých triumfoch však dostal vážnu trhlinu. Na svetlo sveta totiž pred tromi rokmi vyplávala šokujúca správa.

„Dôkazy svedčia bez akýchkoľvek pochybností o tom, že US Postal Service Pro Cycling Team využíval najsofistikova­nejší, profesionálny a úspešný dopingový program, aký ešte športový svet nevidel,“ uviedla v októbri 2012 vo svojej viac ako tisícstranovej správe Americká antidopingová agentúra.

Členom amerického tímu bol aj Armstrong, ktorý sa k užívaniu zakázaných látok priznal. „Bral som EPO, krvný doping aj testosterón. Bez zakázaných látok by som Tour sedemkrát v rade nikdy nevyhral. Všetko mi to prišlo normálne. Ako fúkanie vzduchu do galusiek,“ tvrdil v populárnej šou Oprah Winfreyovej najslávnejší dopingový hriešnik všetkých čias.

To však nebolo všetko. Armstrongovi bývalí tímoví kolegovia obvinili Texasana z toho, že ich k dopingu nútil. Médiá ho označili za tyrana či muža, ktorý riadil najprepracovanejší dopingový systém v histórii. „Bral to, čo my všetci. V jeho chladničke som videl EPO. Aj to, ako si ho viac ako raz pichá,“ tvrdil Tyler Hamilton.

Napriek tomu, že sa Armstrong zo všetkých síl bránil obvineniam, trestu neunikol. Kompetentní mu odobrali všetkých sedem titulov z Tour, utrpel nemalú finančnú ujmu. Najväčšiu ranu však dostalo jeho svedomie. Pre celý svet zostane navždy klamárom.

Slávni dopingoví hriešnici
Lance Armstrong (USA) cyklistika 2012 hormón EPO, krvný doping, testosterón, kortizón
Ben Johnson (Kanada) atletika 1988 steroid stanozolol
Marion Jonesová (USA) atletika 2007 steroid stanozolol
Alberto Contador (Španielsko) cyklistika 2010 steroid THG
Martina Hingisová (Švajčiarsko) tenis 2007 kokaín
Marco Pantani (Taliansko) cyklistika 1998 hormón EPO
Jan Ullrich (Nemecko) cyklistika 1998 hormón EPO
Tim Montgomery (USA) atletika 1999 testosterón, rastové hormóny
Johann Mühleg (Španielsko) klasické lyžovanie 2002 hormón darbepoetín
Asafa Powell (Jamajka) atletika 2013 stimulant oxilofrín

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Lance Armstrong