Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Andrej Bician: Trest je prísny. Necítim sa ako hriešnik

Jedna párty a marihuanový koláčik dokážu zmeniť športovú kariéru, naštrbiť život. Za chyby sa skrátka platí.

07.07.2015 09:00
Andrej Bician Foto: , ,
Andrej Bician.
debata

Presvedčil sa o tom, prekážkar a viacbojár Andrej Bician. Za pozitívny antidopingový test na zakázanú látku carboxy-THC vyfasoval 18-mesačný zákaz činnosti. „Keď mi to oznámili ľudia zo Slovenského atletického zväzu (SAZ), ostal som zaskočený,“ prezradil 31-ročný atlét.

Aké boli vaše ďalšie kroky?
V celej veci som začal okamžite spolupracovať s atletickým zväzom, dohodol si stretnutie v antidopingovej agentúre, kde mi vysvetlili všetko o kódexe. Najdôležitejšie bolo zasadnutie disciplinárnej komisie v Skalici, kde som si vypočul nepríjemný ortieľ.

Akým spôsobom ste sa obhajovali?
V prvom rade som uviedol, že látku som užil neúmyselne. Snažil som sa im vysvetliť, nech sa na mňa pozrú z komplexného hľadiska. Poznajú ma dvadsať rokov a vedia, čo som za tie roky pre slovenskú atletiku urobil. Mám klub, ktorom vediem deti k atletike a motivujem mládež k športu. Myslím si, že tento malý prehrešok mohli riešiť miernejším spôsobom.

Ako sa nepovolená látka dostala do vášho tela?
Bol som na párty, kde bolo množstvo jedla a nápojov. Ráno som mal žalúdočné ťažkosti a spätne som sa dozvedel, že to mohli spôsobiť marihuanové koláčiky. Zhodou okolností sa to stalo noc pred súťažou.

Neboli ste si vôbec vedomý, že konzumujete koláčiky s obsahom THC?
Vedel som, že tam boli, ale vôbec som netušil, že som ich zjedol.

Ako vnímate 18-mesačný dištanc?
Je to pre mňa nepochopiteľné. V minulosti dostávali športovci za podobné prehrešky dva či tri mesiace a mne naparia rok a pol. Je to prísny trest.

Bola možnosť, že by ste dostali nižší trest?
Konečné rozhodnutie bolo na SAZ, ktorý bol ovplyvnený antidopingovou agentúrou. Keby chceli, mohli mi dať nižší trest. Dôležité by bolo, ako si to dokážu obhájiť pred Medzinárodnou atletickou federáciou. Keby im vysvetlili, že to bolo neúmyselné, určite by to zobrali. Oni sa ohradzovali kódexom. Podal som už odvolanie a verím, že trest mi zmiernia.

S akým dištancom by ste sa dokázali vyrovnať?
Ideálne by bolo, keby som dostal pár mesiacov, ale aj s trestom do jedného roka by som sa stotožnil.

Ako zareagovalo na túto informáciu vaše okolie?
Najbližšia rodina a kamaráti sa vyfarbili správnym smerom a podržali ma. Niektorí ľudia ma aj odsúdili a hovorili, že som narkoman alebo dopingový hriešnik.

Ako vnímate samého seba?
Podľa mňa je to banalita, ktorá sa zbytočne nafúkla. Vôbec sa necítim ako dopingový hriešnik, ktorý získal medailu vďaka anabolikám.

Mala by byť podľa vás marihuana na zozname zakázaných látok?
Nesúvisí so športovým výkonom. Ovplyvňuje ho skôr negatívne. Je to skôr v etickej rovine, aby športovci nebrali drogy. Výkonnosť určite nezvyšuje.

Čo sa teraz zmení vo vašom živote?
Bude toho dosť. Trest sa vzťahuje na športovú i trénerskú činnosť. Mám atletickú skupinu – šprintérov, prekážkarov a viacbojárov, ktorej sa nemôžem venovať, aby ich nespájali s mojou kauzou. Budem sa naďalej udržiavať vo forme a verím, že mi trest znížia, aby som mohol nasledujúcu letnú sezónu súťažiť.

Je toto obdobie náročné na vašu psychiku?
Keď som sa to dozvedel, trochu to so mnou zamávalo. Popritom mám aj iné starosti, keďže atletika nie je zdrojom môjho príjmu. Sťahujem sa, venujem sa klientom vo fitnescentre, ktoré aj prevádzkujem. Ovplyvnilo to môj život, ale psychicky som s tým vyrovnaný.

Na akej úrovni sa venujete atletike?
Na výkonnostnej úrovni v amatérskych podmienkach. Spávam päť hodín denne. Viac sa venujem svojim zverencom a klientom, čím zanedbávam seba. Napriek tomu, dokážem víťaziť na Slovensku i v Česku a v tomto roku som si zabezpečil miestenku na halových majstrovstvách Európy. Atletika je moja srdcová záležitosť, nikto ma do ničoho netlačil a len do nej dávam. A čo mám z toho? Len potešenie.

Pohľad odborníka

„Keď je raz niečo na listine zakázaných preparátov, nesmie sa to užívať. Každý športovec je za seba zodpovedný. Ak prijme cudzorodú látku, musí si byť vedomý následkov požitia. THC je metabolit marihuany alebo hašiša, resp. konope. To, či ho konzument požil priamo, alebo sa náchádzal na párty, kde veľa ľudí fajčilo marihuanu, je otázka dokazovania. Faktom však je, že ak by sa postupovalo presne podľa predpisov Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), nesmel by štyri roky športovať. Potrebné je však posúdiť závažnosť previnenia – či ide o prvý priestupok, či má športovec dôkazy, že išlo o neúmyselné požitie. Prečo je marihuana na listine zakázaných preparátov? Zdanlivo síce ide o drogu prinášajúca veselosť. Prináša však aj úsmevnú agresivitu, keď s úsmevom niekomu rozbijete hlavu alebo môžete spôsobiť vážnu nehodu. Zároveň zvýšuje prah bolesti, menej sa po jej užití bojíte. V mnohých krajinách zvažujú legalizáciu marihuany – tzv. marihuanu na predpis. Avšak z toho dôvodu, že môže pomôcť napríklad onkologickým pacientom, ktorí trpia bolesťami či depresiami. V niektorých štátoch Ameriky a v Kanade majú odskúšané, že po požití sa ich stav zlepší. V princípe však marihuanou nakročíte k užívaniu ďalších – často tvrdších – drog. Dokazujú to štatistiky. V minulosti sa napríklad veľmi zľahčovalo užitie marihuany hokejistom Marcelom Hanzalom. Dostal smiešne nízky trest a následne spôsobil autonehodu, pri ktorej zomreli ľudia,“ upozorňuje známy telovýchovný lekár či dlhoročný dopingový komisár Európskej futbalovej únie (UEFA) Pavel Malovič.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Bician