Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sám Sagan v poli. Chce z Tour zelené tričko, ale prednosť má žlté

Po štyroch rokoch bude mať Slovensko len jediného muža v pelotóne Tour de France. Najslávnejšie cyklistické podujatie sa začne v holandskom Utrechte časovkou jednotlivcov a na štart sa postaví v 198-člennom poli pretekárov Peter Sagan.

03.07.2015 20:26
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (6)

Žilinského rodáka čaká obhajoba zeleného trička najlepšieho jazdca v bodovacej súťaži, ktoré vybojoval vo všetkých troch predchádzajúcich ročníkoch, na ktorých sa zúčastnil. Pokúsi sa ho obhájiť, ale hoci má už dostatok skúseností z ťažkých etáp tohto podujatia a bude členom silného výberu, jeho úloha bude zrejme najzložitejšia z doterajších štartov.

Sagan sa prvý raz predstaví na Tour vo výbere Tinkoff-Saxo, kam prestúpil pred touto sezónou. Zostava tohto tímu je nabitá silnými cyklistami. Jeho lídrom je Alberto Contador, ktorého mnohí pasujú do úlohy hlavného favorita celého podujatia. Pomáhať mu k tomu majú okrem Sagana aj Rafal Majka, Roman Kreuziger, Michael Rogers, Ivan Basso, Danielle Bennati, Michael Valgren a Matteo Tosatto.

Ani majiteľ tímu Oleg Tiňkov sa netají tým, že cieľom je doviesť žlté tričko do cieľa v Paríži. Hovorí o jednoznačnej podpore a tiež disciplíne, nechce trieštenie síl. „Všetci sa budeme usilovať len o jedno tričko – žlté pre najlepšieho v celkovom poradí. Vie to aj Peter Sagan,“ vyhlasuje ruský boháč. Samozrejme, bral by tiež zelené, ale za predpokladu, že Sagan zvládne aj úlohu Contadorovho pomocníka. „To by bola ideálna situácia,“ dodáva.

Sagan tvrdí, že túto realitu vníma a rešpektuje. Prvý raz sa predstaví v pozícii, keď nebude jednoznačným lídrom tímu, ako to bolo v prípade, keď pôsobil v predchádzajúcom zoskupení Cannondale.

Nevzdáva sa ani osobných ambícií, ale aj vzhľadom na okolnosti sa vyjadruje o nich opatrne. „Až v priebehu pretekov uvidíme, čo sa bude dať robiť, či bude reálne skĺbiť boj o žlté i zelené tričko. Cítim sa dobre, ale pôjdeme deň po dni. Alberto bude útočiť na žltý dres. O to náročnejšia bude moja úloha,“ zdôraznil pred odchodom do Holandska.

Španielsky matador Contador už vie, ako chutí pocit z triumfu na Tour de France. Vyhral ich v roku 2007 a 2009 a ešte aj v roku 2010, ale ten mu dodatočne vzali, pretože ho usvedčili z dopingu. Medzi jeho najväčších súperov bude patriť obhajca víťazstva Talian Vincenzo Nibali, Brit Christopher Foome, ktorý vyhral rok pred ním, ale aj čakatelia na celkový triumf – Francúz Thibaut Pinot (vlani tretí) či Kolumbijčan Nairo Quintana (druhý v roku 2013).

Úvodná etapa 102. ročníka sa uskutoční v Utrechte (bude to jediná individuálna časovka v tomto ročníku a ešte k tomu len na 13,8 km). Šiesty raz vo svojej histórii odštartuje Tour v Holandsku (predtým v roku 2010 v Rotterdame). Úvodné štyri etapy povedú po holandských a belgických cestách a potom už cyklisti zamieria na francúzske územie.

Fakty 102. ročníka
Dĺžka trasy: 3360 km
Počet etáp: 21
Voľné dni: 2
Počet jazdcov na štarte: 198
Počet tímov: 22
Najvyšší bod trasy: Col d'Allos – 2250 m
Najdlhšia etapa: štvrtá – 223,5 km
Najkratšia etapa: prvá – 13,8 km
Odmena pre celkového víťaza: 450 000 eur
Odmena pre víťaza etapy: 22 500 eur

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2015