Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jediný Slovák na štarte má dosť súperov

Najviac štartov na Tour de France zo slovenských cyklistov má najskúsenejší Peter Velits. Na najväčších pretekoch sveta sa zúčastnil šesťkrát.

03.07.2015 18:00
debata

Tento rok v pelotóne chýba. Po zranení a operácii sa pomaly vracia do pelotónu a na Tour ešte nebol pripravený. V rovnakom čase však 30-ročný pretekár tímu BMC absolvuje preteky Okolo Rakúska, ktoré budú jeho návratom do cyklistického diania.

Raz už musel Tour pre zranenie vynechať. V roku 2010 ho vyradila zlomená kľúčna kosť. Pauza mu prospela a v závere sezóny vybojoval na Vuelte, tretích najvýznamnejších etapových pretekoch sveta, celkovo tretie miesto (neskôr sa dokonca posunul na druhú priečku – po dopingu Španiela Ezequiela Mosqueru).

Velits nikdy nedosiahol na Tour také výrazné etapové výsledky ako Peter Sagan, ale v celkovom poradí bol vždy úspešnejší. Vlani napríklad obsadil 27. miesto, keď na víťazného Nibaliho stratil 1:19:38 h. Na porovnanie Sagan, ktorý vybojoval zelené tričko, bol 60. a jeho strata narástla na 2:52:52.

Najlepší výsledok na Tour dosiahol Velits v roku 2011, keď skončil v prvej dvadsiatke (19.). Sagan bol na tom najlepšie vo svojom premiérovom ročníku. Vtedy nielenže vyhral tri etapy, ale v cieli v Paríži bol celkovo na 42. mieste.

Pravda, Sagan sa špecializuje na výsledky v jednotlivých etapách. Vlani však prvý raz získal zelené tričko bez toho, aby zvíťazil aspoň v jednej z nich. S absolútne najrýchlejšími pretekármi šprinty na dlhých rovinách prehrával, viac mu sedel mierne zvlnený profil prípadne finiš v miernom stúpaní, v takých záveroch dokáže potom uplatniť aj svoju rýchlosť. Na Tour vyhral doteraz štyri etapy, pričom vo svojom prvom ročníku na Tour 2012 si pripísal tri etapové víťazstvá, na Tour 2013 jedno.

V pelotóne bude chýbať jeden z jeho veľkých šprintérskych súperov. Marcel Kittel, ktorý bol v sezóne dlhší čas chorý, sa nedostal do potrebnej formy a jeho tím Giant-Alpecin ho na podujatie nenominoval, čo Nemec neniesol ľahko. Vyhral už osem etáp na Tour, po štyri v dvoch uplynulých rokoch. Slovenský cyklista bude mať aj tak dostatok silných, rýchlych súperov – Marka Cavendisha, Andrého Greipela, Johna Degenkolba, Alexandra Kristoffa…

Z 21 etáp tohto ročníka bude mať deväť rovinatý charakter, tri zvlnený profil, sedem horský (päť s dojazdom do kopca). Etapy povedú tradične Alpami i Pyrenejami a v programe je aj jedna individuálna a jedna tímová časovka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2015